Τι κρύβουν οι δηλώσεις Στουρνάρα για παραμονή στο υπ. Οικονομικών;

Γιάννης Στουρνάρας

Πολλοί χθες… ασχολήθηκαν με τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι θα “παραμείνει στο υπουργείο οικονομικών” ενώ προβληματισμός υπήρξε για την σκοπιμότητα των δηλώσεων αυτών σε μία περίοδο όπου η “σεναριολογία” για μετακίνηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα σε άλλο πόστο είχε φθάσει στο αποκορύφωμά της…

Είναι αλήθεια ότι ένα δημοσίευμα της ηλεκτρονικής μορφής των “New York Times” του συναδέλφου κ. Dixon “πλέκει” με λιγότερο η περισσότερο διακριτικό τρόπο το εγκώμιο του κ. Στουρνάρα αποδίδοντάς του τον “εκσυγχρονισμό της οικονομίας”, αλλά αποδίδοντας ταυτόχρονα στον κ. Σαμαρά την ικανότητα… να βλάπτει τον εαυτό του, με πιθανό κίνδυνο ανατροπής της κυβέρνησής του να γίνεται έγινε η αφορμή για “αλλαγή σχεδίων” για… άγνωστο χρονικό διάστημα της αντικατάστασης του υπουργού οικονομικών.

Στο δημοσίευμα ο κ. Σαμαράς αναφέρεται ως ένας… «μη φυσικός εκσυγχρονιστής», ενώ «ο κ. Στουρνάρας είναι» (σ.σ. «Mr Samaras himself is not a natural reformer. But Yannis Stournaras, his finance minister, is»). Για να συνεχίσει ο κ. Dixon σημειώνοντας ότι υπάρχει μια ανησυχία πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είναι πιθανό να μετακινηθεί από την θέση του σε περίπτωση ανασχηματισμού.

Προσθέτει όμως με νόημα ότι δεν θα ήταν κακή ιδέα αν πάει στην θέση του διοικητή της ΤτΕ, με τον επικεφαλής για τα ευρωπαϊκά θέματα οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού κ. Παπασταύρου να τον αντικαθιστά…!

Έτσι η αναβολή οποιασδήποτε απόφασης απο την κυβέρνηση για το… αν θα ανανεωθεί (…και πότε ακριβώς χρονικά) η θητεία του κ. Προβόπουλου στην ΤτΕ οδηγεί στην παραμονή του κ. Στουρνάρα στο υπ. Οικονομικών.

Και αυτό γιατί η απόφαση αυτή πέρα από τις “πολιτικές” ισορροπίες στην Ελλάδα θα πρέπει “σιωπηρά” να ικανοποιεί και την απαίτηση συμφωνίας της ΕΚΤ.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι δύσκολο να “υποθέσει” κανείς τους λόγους που υποχρέωσαν τον κ. Στουρνάρα να δηλώσει ότι θα… μείνει στο Υπ. Οικονομικών…

Πάντως όλα δείχνουν ότι ο κ. Γιάνννης Στουρνάρας μετά και την επιτυχία εξόδου της Ελλάδος στις αγορές “δυνάμωσε το διεθνές προφίλ του” ενώ με τις δηλώσεις του “Μένω στο υπουργείο Οικονομικών” έδειξε ότι είναι μία απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και δεν χωρά αμφισβήτηση αυτό….

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Comments are closed.