Καπετάνιος του μοιραίου φέρι: Καθυστέρησα την εκκένωσή του για λόγους ασφαλείας

Καθυστέρησε την εκκένωση του πλοίου εξαιτίας της θαλασσοταραχής και της απουσίας σωστικών σκαφών, εξήγησε σήμερα ο πλοίαρχος του πλοίου που ναυάγησε την Τετάρτη στα ανοικτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας με εκατοντάδες επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και πολλοί μαθητές.

Καπετάνιος του μοιραίου φέρι: Καθυστέρησα την εκκένωσή του για λόγους ασφαλείας

Ο 52χρονος Λι Τζουν Σέοκ, που συνελήφθη σήμερα το πρωί μαζί με δύο ακόμη μέλη του πληρώματος του πλοίου Sewol, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις στη Νότια Κορέα επειδή δεν ζήτησε την εκκένωση του πλοίου αμέσως μόλις αυτό ακινητοποιήθηκε έπειτα από μια πρόσκρουση.

Οι 476 επιβάτες έλαβαν εντολή να μην μετακινηθούν από τη θέση τους για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κάποιων από τους διασωθέντες.

Όταν το πλοίο πήρε κλίση ήταν πολύ αργά, καθώς οι επιβάτες δεν κατάφεραν να διασχίσουν τους διαδρόμους την ώρα που η στάθμη του νερού ανέβαινε.

«Εκείνη την ώρα (στη διάρκεια των 40 λεπτών μετά την πρόσκρουση), δεν είχαν φτάσει τα σωστικά σκάφη. Δεν υπήρχαν ούτε ψαροκάικα ούτε άλλα σκάφη για να βοηθήσουν», δήλωσε ο πλοίαρχος με κατεβασμένο το κεφάλι του και καλυμμένο με μια κουκούλα, σύμφωνα με τηλεοπτικές εικόνες.

«Τα ρεύματα ήταν ισχυρά και τα νερά πολύ κρύα στο σημείο εκείνο», πρόσθεσε. «Σκέφτηκα ότι οι επιβάτες θα παρασύρονταν και θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες αν εκκένωναν το πλοίο άτακτα, χωρίς σωσίβια», εξήγησε ο ίδιος.

«Το ίδιο θα ίσχυε κι αν είχαν σωσίβια», κατέληξε.

Ο 52χρονος πλοίαρχος είναι αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες, μεταξύ αυτών αμέλεια, παραβίαση του δίκαιου της θάλασσας, ενώ κατηγορείται και επειδή ήταν από τους πρώτους που απομακρύνθηκαν από το πλοίο την ώρα που οι επιβάτες εξακολουθούσαν να είναι παγιδευμένοι και κινδύνευαν.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν εντοπιστεί 29 νεκροί, ενώ 273 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Κανένας ζωντανός δεν έχει βρεθεί από το πρωί της Τετάρτη, οπότε σημειώθηκε το δυστύχημα. Οι 174 επιζήσαντες περισυνελέγησαν πολύ γρήγορα μετά το ναυάγιο στη θάλασσα, ή την ώρα που πηδούσαν από το πλοίο.

Το Sewol μετέφερε 476 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 352 μαθητές ενός λυκείου της νότιας Σεούλ που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Ο υποδιευθυντής του σχολείου, που διασώθηκε, βρέθηκε χθες Παρασκευή απαγχονισμένος, προφανώς μια αυτοκτονία.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.