Γ. Μαθιός: «Κανείς δεν λέει ότι στην Ευρώπη το τηλεοπτικό φάσμα είναι δωρεάν και εμείς η εξαίρεση»!

Γιώργος Μαθιός

«Στο Κόκκινο 105.5 FM» απαντά ο διευθύνων σύμβουλος της DIGEA

«Πουθενά στην Ευρώπη οι αντίστοιχες εταιρίες με την DIGEA δεν έχουν αγοράσει ή ενοικιάσει το τηλεοπτικό φάσμα, δίνεται δωρεάν» δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο 105.5 FM» ο διευθύνων σύμβουλος της DIGEA Γιώργος Μαθιός, προκειμένου να βάλει τέρμα σε ένα γαϊτανάκι παρανοήσεων και ανακριβειών που ακούγονται εσχάτως – ακόμη και από βουλευτές – σχετικά με τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση. Συγκεκριμένα το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γιώργος Μαθιός φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Τα Μέσα… έξω» της Αγγέλας Νταρζάνου και της Σόνιας Χαιμαντά απαντώντας στις άκρως ενδιαφέρουσες και πιεστικές ερωτήσεις των δυο δημοσιογράφων, ξεκαθαρίζοντας με τη σειρά του πολλά θολά σημεία στην διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή εποχή.

 

Το τίμημα είναι μεγάλο – στην Κύπρο φαλίρισαν τα κανάλια
Οι δυο δημοσιογράφοι έθεσαν όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες για την πρακτική προσαρμογή τους σε αυτή τη διαδικασία, εστιάζοντας όμως – όπως ήταν φυσικό, στο κατά πόσο το τίμημα που επιλέχθηκε των 18,3 εκ. ευρώ ήταν χαμηλό ή όχι. «Έχει γίνει μεγάλη παρανόηση ως προς το τίμημα» απάντησε ο Γιώργος Μαθιός και επανέλαβε αναφέροντας την εμπειρία του εξωτερικού, «Στην Ευρώπη δεν πληρώνεται το τηλεοπτικό φάσμα. Η αξία που δόθηκε στην Ελλάδα δεν είναι μια νόρμα για την Ευρώπη… Δίνεται δωρεάν και στη Γαλλία και στην Αγγλία και στην Ιταλία και στην Ισπανία… Αυτό λοιπόν δεν το άκουσα πουθενά να λέγεται, ότι η πραγματικότητα στην Ευρώπη είναι αυτή και εμείς είμαστε η εξαίρεση»!

Καταλήγοντας ο επικεφαλής της DIGEA σχετικά με το τίμημα ανέφερε ότι είναι μεγάλο και επικαλέστηκε την περίπτωση της Κύπρου, «Τα 18,3 εκ ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα είναι ακριβό τίμημα για ένα κανάλι να είναι επάνω στην DIGEA! Στην Κύπρο που έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός και πήγε παραπάνω το φάσμα από αυτό που ξεκίνησε ο πάροχος δικτύου, δηλαδή η αντίστοιχη DIGEA φαλίρισε, γιατί τα κανάλια δεν είχαν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα να κλείσουν και να απολυθεί κόσμος»!

 

Το MEGA πληρώνει κι ας είναι μέτοχος
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την ταύτιση του πελάτη της DIGEA και του μετόχου, το στέλεχος της εταιρίας απάντησε, «Συμβαίνει και σε πολλές χώρες του εξωτερικού… Πάντως το MEGA πληρώνει ενοίκιο κι ας είναι μέτοχος. Υπάρχει – όπως και στις τράπεζες, το λεγόμενο «σινικό τοίχος» ανάμεσα στην ιδιότητα του μετόχου και του πελάτη. Το έχουμε σεβαστεί και ως προς αυτό είμαστε αυστηροί ως εταιρία, άλλωστε το πιστοποιούν και οι πελάτες μας που δεν είναι μέτοχοι. Η DIGEA έχει την ίδια συμπεριφορά απέναντι στους πελάτες της ανεξάρτητα από την ιδιότητα τους… Άρα μην ψάχνουμε δράκο εκεί που δεν υπάρχει! Άλλωστε η τηλεοπτική βιομηχανία είναι πολύ μεγαλύτερη σαν αξία, από την αξία αυτής της υπηρεσίας που παρέχουμε».

 

Για τη συνεργασία με ΝΕΡΙΤ
«Είναι κάτι προσωρινό» απάντησε στη σχετική ερώτηση ο διευθύνων σύμβουλος της DIGEA και συμπλήρωσε, «Εξυπηρετούμε σε ένα μικρό κομμάτι δικτυακό, κυρίως στους μικρούς πομπούς, μέχρι να είναι έτοιμη η ΝΕΡΙΤ… Παράλληλα όμως θα εκπέμπει από το δικό της δίκτυο στα μεγάλα κέντρα εκπομπής».

 

Για τα προβλήματα στις ακριτικές περιοχές
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει έναν χάρτη συχνοτήτων που στην ουσία είναι μια διακρατική συμφωνία, για το ποιες συχνότητες ανήκουν στη χώρα μας και ποιες στις γειτονικές χώρες. Τα προβλήματα στις ακριτικές περιοχές ήταν αποτέλεσμα αυτού του ελλείμματος… προφανώς υπήρχε και μια κόντρα, καθώς ο ένας προσπαθούσε να «καβαλήσει» στη συχνότητα του άλλου… Αυτό πλέον δεν θα συμβαίνει. Οι έλληνες ακρίτες θα μπορούν να δουν τηλεόραση με την ίδια ποιότητα εικόνας και ήχου που βλέπουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να δει και τα συνοριακά, λόγω του ψηφιακού, αλλά θα είναι επιλογή του πια»!

 

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της DIGEA ξεκαθάρισε ότι μόνο θετική είναι η ψηφιοποίηση της τηλεόρασης, ενώ για να γίνει κατανοητό το σύγκρινε με την αντίστοιχη μετάβαση από τα αναλογικά τηλέφωνα που δεν ακούγαμε στα ψηφιακά! Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση της τηλεόρασης, δίνει τέλεια εικόνα και ήχο, δυνατότητες υψηλής ευκρίνειας, τρισδιάστατη τηλεόραση, ενώ φέρνει στους τηλεθεατές περισσότερα κανάλια στους δέκτες τους, αναφέροντας το πρόσφατο παράδειγμα της Πελοποννήσου που οι κάτοικοι απολαμβάνουν πλέον πάνω από 30 τηλεοπτικούς σταθμούς! Επίσης ανέφερε – όταν ρωτήθηκε σχετικά με τα προβλήματα λήψης σε ορισμένες περιοχές, Αμαλιάδα, Εύβοια ή αλλού, ότι θα αντιμετωπιστούν με τους τοπικούς ψηφιακούς αναμεταδότες. Και ολοκληρώθηκε η συνέντευξη με την είδηση ότι η οριστική μετάβαση της Αττικής (Πάρνηθα) θα γίνει την 1η Αυγούστου, διευκρινίζοντας ότι οι τηλεθεατές θα πρέπει να επανασυντονίσουν τις συσκευές τους.

Comments are closed.