Ημέρα πένθους στην Ολλανδία για τους 193 νεκρούς

Μέσα σε κλίμα θλίψης και οργής έφτασαν σήμερα το απόγευμα στο Αϊντχόβεν, με στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, οι πρώτες σοροί των θυμάτων από το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία.

Ημέρα πένθους στην Ολλανδία για τους 193 νεκρούς

Οι καμπάνες σήμαιναν πένθιμα και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη μνήμη των 298 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν η πτήση MH17 συνετρίβη στα ανατολικά του Ντονέτσκ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ολλανδία κηρύσσει εθνικό πένθος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Βιλελμίνης το 1962.

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τέθηκαν επικεφαλής των αξιωματούχων που υποδέχτηκαν, με στρατιωτικές τιμές, τα 40 λιτά, ξύλινα φέρετρα που έφτασαν από το Χάρκοβο λίγο μετά τις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, όχι μόνο στο αεροδρόμιο αλλά επίσης και σε γραφεία, σε εργοστάσια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ακόμη και στους δρόμους, στρατιώτες και πεζοναύτες ανέβηκαν στο ολλανδικό Hercules C-130 και στο αυστραλιανό Boeing C-17 για να μεταφέρουν στις 40 νεκροφόρες τα φέρετρα.

Οι συγγενείς ορισμένων από τα θύματα ήταν επίσης παρόντες στο αεροδρόμιο, όμως κρατήθηκαν μακριά από τους δημοσιογράφους και τις κάμερες.

Τα πτώματα αδιευκρίνιστου αριθμού θυμάτων μεταφέρθηκαν στο Χάρκοβο με ειδικά βαγόνια-ψυγεία την Τρίτη. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι μολονότι ορισμένοι από τους επιβάτες μπορεί να αναγνωριστούν αμέσως, ενδέχεται να περάσουν πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των ιατροδικαστών.

Η Ολλανδία μετρά 193 θύματα και, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς, σχεδόν κάθε οικογένεια στη χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων ξέρει κάποιον που σκοτώθηκε ή γνωρίζει τους συγγενείς του.

“Σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πήγαιναν διακοπές, όλους τους νέους που είχαν μόλις τελειώσει τις σχολικές εξετάσεις. Έβλεπαν πραγματικά μόνο το μέλλον και τότε τους κατέρριψαν. Είτε ήταν δυστύχημα, είτε έγινε σκόπιμα, είναι φρικιαστικό”, είπε μια νεαρή γυναίκα από το Άμστερνταμ.

Πολλοί από τους επιβάτες στην πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ ήταν τουρίστες. Τουλάχιστον έξι όμως ήταν ειδικοί επιστήμονες που πήγαιναν σε ένα συνέδριο για το AIDS στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στο Αϊντχόβεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι από πολλές χώρες, πολίτες των οποίων επέβαιναν στην πτήση MH17, όπως ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Πίτερ Κόσγκροουβ. Οι σημαίες των χωρών αυτών κυμάτιζαν επίσης μεσίστιες στο αεροδρόμιο.

Αργά το απόγευμα είναι προγραμματισμένη μια σιωπηλή συγκέντρωση στη μνήμη των θυμάτων έξω από το βασιλικό ανάκτορο, στην πλατεία Νταμ του Άμστερνταμ.

Δεν «πειράχτηκαν» τα μαύρα κουτιά

Στο μεταξύ, οι Ολλανδοί ερευνητές που εξετάζουν τα αίτια της συντριβής της πτήσης MH17 δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση σε ένα από τα μαύρα κουτιά του Μπόινγκ, αυτό που καταγράφει τις συνομιλίες του πληρώματος μέσα στο πιλοτήριο.

“Ο Αποτυπωτής Ομιλίας Θαλάμου Διακυβέρνησης (CVR) έχει υποστεί ζημιές όμως η μνήμη του είναι ανέπαφη και δεν βρέθηκε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι υπήρξε επέμβαση”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας (OVV) που έχει αναλάβει να συντονίσει την έρευνα.

Το OVV σημείωσε ότι η επόμενη φάση της έρευνάς του αφορά την αποτίμηση των πληροφοριών που κατέβασε από το μαύρο κουτί, μια διαδικασία για την οποία θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Η εξέταση του δεύτερου μαύρου κουτιού, του Καταγραφέα Στοιχείων Πτήσης (FDT) θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη.

Το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε επικεφαλής της διεθνούς έρευνας που θα διεξαχθεί για την τραγωδία.

Σε ανακοίνωσή της, νωρίτερα, η ολλανδική αρχή ανέφερε ότι θα συντονίσει μια ομάδα 24 ερευνητών από την Ουκρανία, την Μαλαισία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Ρωσία, όπως και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

Τέσσερις Ολλανδοί ερευνητές διεξάγουν ήδη έρευνες στην Ουκρανία, ενώ ξεχωριστές έρευνες θα γίνουν για την διαδικασία λήψης αποφάσεων, όσον αφορά την επιλογή της διαδρομής της πτήσης και όσον αφορά την διαθεσιμότητα των καταλόγων με τους επιβάτες.

Συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες Μόσχας – Κίεβου

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι παραποιεί τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ουκρανικές αρχές από την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας όσον αφορά τη συντριβή του Μπόινγκ της Malaysia Airlines, για την οποία οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται, επιρρίπτοντας την ευθύνη η μία στην άλλη.

“Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς να ενημερώσουν τους διεθνείς οργανισμούς, ξεκίνησαν ένα είδος απόρρητου έργου που σχετίζεται με τις πληροφορίες και τους υπαλλήλους των υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών”, υποστήριξε ο εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς. Το γεγονός αυτό “παραβιάζει σαφώς την αρχή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας” για την πτώση του Μπόινγκ, συνέχισε.

Αντί να βοηθά την έρευνα για την τραγωδία αυτή που στοίχισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους, το Κίεβο “διατυπώνει κάθε μέρα, κάθε ώρα, παράλογες και αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας”, πρόσθεσε ο Λουκασέβιτς.

Την Δευτέρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας ότι άλλαξε την πορεία του αεροπλάνου, βγάζοντάς το από τον συνήθη αεροδιάδρομο και οδηγώντας το προς την περιοχή όπου τελικά συνετρίβη. Υποστήριξε επίσης ότι ένα ουκρανικό μαχητικό βρισκόταν κοντά στο σημείο της καταστροφής και ότι στην περιοχή υπήρχαν πύραυλοι εδάφους-αέρος ελεγχόμενοι από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατηγορώντας εμμέσως το Κίεβο ότι ευθύνεται για την τραγωδία.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει τους φιλορώσους αντάρτες ότι κατέρριψαν “κατά λάθος” το Μπόινγκ χρησιμοποιώντας τα πυραυλικά συστήματα με τα οποία τους έχει εφοδιάσει η Ρωσία. Η Μόσχα ωστόσο από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει τέτοιου είδους στρατιωτικό εξοπλισμό στους αυτονομιστές.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.