Συνετρίβη αλγερινό αεροσκάφος με 116 επιβαίνοντες

Χάθηκε η επαφή με αλγερινό αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Μπουρκίνα Φάσο

Νέα αεροπορική τραγωδία

UPDATE: Αξιωματούχος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Αλγερίας ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι το αεροσκάφος της Air Algerie που αγνοείτο από τα ξημερώματα, συνετρίβη.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι συνετρίβη», είπε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για τον τόπο ή τα αίτια της συντριβής.

Αγνωστο παραμένει, επίσης, αν υπάρχουν ή όχι επιζώντες.

Νωρίτερα, ο ταξίαρχος Κόκο Εσιέν, διοικητής της επιχείρησης του ΟΗΕ στο Μάλι που έχει την έδρα της στο Τιμπουκτού, είχε δηλώσει ότι «το αεροπλάνο συνετρίβη ανάμεσα στην Γκάο και την Τεσαλίτ».

Το ιδιωτικό αλγερινό τηλεοπτικό κανάλι Elnahar μετέδωσε πως το αεροπλάνο συνετρίβη αφού πέρασε στον εναέριο χώρο του Νίγηρα.

Η αλγερινή εταιρεία είχε ανακοινώσει το μεσημέρι της Πέμπτης ότι έχασε την επαφή με αεροσκάφος της 50 λεπτά μετά την απογείωσή του, τα ξημερώματα, από το αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Αλγέρι.

Οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος τύπου McDonnell Douglas MD-83 είναι 116: 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, σύμφωνα με αλγερινό αξιωματούχο.

Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας δήλωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν, κατά πάσα πιθανότητα, «πολλοί γάλλοι υπήκοοι». Πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των γάλλων επιβατών σε τουλάχιστον 50.

Οι επιβάτες

Εκπρόσωπος της Air Algerie στη Μπουρκίνα Φάσο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κατάλογος των επιβατών περιελάμβανε 50 Γάλλους, 24 υπηκόους της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζους, τέσσερις Αλγερινούς, δύο υπηκόους του Λουξεμβούργου, έναν Βέλγο, έναν Ελβετό, έναν Νιγηριανό, ένας Καμερουνέζο, έναν Ουκρανό και έναν Ρουμάνο. Επίσης, στο αεροσκάφος επέβαιναν έξι μέλη του πληρώματος, όλοι τους Ισπανοί.

Διαφορετική λίστα επιβατών έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο. Σύμφωνα με αυτόν, στο αεροπλάνο επέβαιναν 51 Γάλλοι, 27 υπήκοοι Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, πέντε Καναδοί, τέσσερις Γερμανοί, δύο υπήκοοι του Λουξεμβούργου, έναν Ελβετός, ένας Βέλγος, ένας Αιγύπτιος, ένας Ουκρανός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος και ένας υπήκοος του Μάλι.

Η πτήση AH5017 είχε προορισμό το Αλγέρι και το αεροσκάφος ανήκει στην ιδιωτική ισπανική εταιρεία Swiftair, με χειριστή ωστόσο την αλγερινή εταιρεία.

Η πτήση εξαφανίστηκε αρκετές ώρες προτού γίνει η επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία.

Οπως δήλωσε γάλλος αξιωματούχος στο Associated Press, το αεροσκάφος θα περνούσε πάνω από το Μάλι, όπου σημειώνονται συγκρούσεις, όμως οι αντάρτες εκεί δεν διαθέτουν οπλισμό που θα μπορούσε να το ρίξει.

Σύμφωνα με την Swiftair, το αεροσκάφος απογειώθηκε στις 3.17 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) και έπρεπε να είχε προσγειωθεί στο Αλγέρι στις 7.10 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο δήλωσε πως η πτήση της Air Algerie που κατευθυνόταν από την Ουαγκαντούγκου στο Αλγέρι είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία στη 01:38 (ώρα Γκρίνουιτς, 04:38 ώρα Ελλάδας) εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.

Η Air Algerie ανακοίνωσε πως έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Η τελευταία επαφή πραγματοποιήθηκε στις 01.55 τοπική ώρα και ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν πάνω από την πόλη Γκάο του Μάλι.

Στο μεταξύ, η αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι και οι γάλλοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί προσπαθούν να εντοπίσουν το αεροπλάνο.

Πηγή στην αποστολή του ΟΗΕ είπε πως δεν έχει ακόμη τις συντεταγμένες της πτήσης ή της θέσης του αεροπλάνου τη στιγμή που εξαφανίστηκε.

Οι Αρχές της πολιτικής αεροπορίας του Μαλί είπαν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το αεροπλάνο ήταν ναυλωμένο από την ισπανική εταιρεία Swiftair και από το ισπανικό συνδικάτο πιλότων επιβατικών αεροπλάνων Sepla έγινε γνωστό πως τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν όλα Ισπανοί.

«Το αεροπλάνο εξαφανίσθηκε στην Γκάο, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα. Εχουμε θύματα πολλών εθνικοτήτων», δήλωσε στο ραδιόφωνο ο αλγερινός πρωθυπουργός Αμπντελμαλέκι Σελάλ.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.