Κίονας με περίτεχνη νωπογραφία στη βάση των Σφιγγών

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανασκαφές στην Αμφίπολη, με την απομάκρυνση των χωμάτων πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, ενώ αποκαλύφθηκε και fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου στη βάση τους, που φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κίονας με περίτεχνη νωπογραφία στη βάση των Σφιγγών

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

«Σήμερα, απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων , και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.50 μ.

Έτσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων, από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου. Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.

Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων».

Σε τουλάχιστον δύο εβδομάδες η είσοδος στον τάφο

Τα ευρήματα της Αμφίπολης προκαλούν παγκόσιο ενδιαφέρον γεγονός που επεσήμανε σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Τασούλας δήλωσε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν ζητήσει να κάνουν λήψεις στο χώρο της ανασκαφής ενώ εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες πριν από την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων και ότι στην αρχαιολογία μετρούν μόνο τα γεγονότα και όχι οι εικασίες ή οι «γεύσεις».

Παράλληλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης «μοναδικών διαστάσεων και μοναδικής καλλιτεχνικής επιμέλειας όχι μόνο στη Μακεδονία, αλλά σε όλη τη Βαλκανική».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να έχει συληθεί ο τάφος στο πέρασμα των αιώνων, ο κ. Τασούλας τονίζει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά αλλά αυτή τη στιγμή οι αρχαιολόγοι μας διασχίζουν τις χιλιετίες και φτάνουν σε μια πραγματικότητα του παρελθόντος».
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.