Τέλος Οκτωβρίου η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους

Εκτός ατζέντας του Παρισιού-όπου ξεκινούν σήμερα οι συναντήσεις της ελληνικής αποστολής με την τρόικα- βρίσκεται το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η εν λόγω συζήτηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη Οκτωβρίου, μετά τα stress tests. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μετριάσει τις ανησυχίες για επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων, κατεβάζοντας παράλληλα τον πήχη των προσδοκιών και έχοντας ως βασικό στόχο την επιβεβαίωση από την τρόικα ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά.

Τέλος Οκτωβρίου η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους

Η διεξαγωγή των συζητήσεων στο Παρίσι έχει προκαλέσει εικασίες στο εσωτερικό της χώρας ότι μπορεί να εξεταστούν σημαντικά θέματα όπως τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η βιωσιμότητα του χρέους και ενδεχόμενου τρίτου πακέτου διάσωσης.

Ωστόσο η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και τα αποτελέσματα των stress tests στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, δηλώνει στο πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί:

«Η ελάφρυνση του χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Είναι κάτι που θα δούμε μάλλον μετά τα μέσα Οκτωβρίου, πιθανόν μετά τα stress tests».

O αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης για επέκταση των λήξεων των δανείων παραμένει. Η Ελλάδα επιδιώκει την παράταση της μεσοσταθμικής λήξης των δανείων που έχει λάβει, στα 50 έτη από 30 που είναι σήμερα, καθώς και την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.

Οι συναντήσεις με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών ξεκινούν σήμερα στις 17.00, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την ολοκλήρωσή τους μέσα στον Οκτώβριο, ώστε να μην επαναληφθεί το «θρίλερ» της τελευταίας επισκόπησης που διήρκεσε 7 μήνες.

«Θα είναι μια προκαταρκτική συζήτηση για το που βρισκόμαστε…Θέλουμε να τους δείξουμε ότι μεταρρυθμίσεις είναι εντός στόχων και να καθησυχάσουμε αυτούς που νομίζουν ότι είμαστε εκτός», επισημαίνει μιλώντας στο Reuters ο αξιωματούχος.

Η Αθήνα έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα επικρίσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους- μεταξύ αυτών και ο πρώην επίτροπος για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν- ότι καθυστερεί στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση του πλάνου αποκρατικοποιήσεων.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.