Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με την έναρξη των εργασιών της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, την ερχόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, θα ζητήσει η κυβέρνηση, ενώ κανονικά θα εκκινήσει η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σε αυτη την απόφαση κατέληξαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια κίνηση που επιδιώκει να βάλει φρένο στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που διακινούνται το τελευταίο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σαμαράς - Βενιζέλος

Βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού.

«Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα».

Σύμφωνα με την γραπτή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αποφάσεις που ελήφθησαν από κοινού κατά τη συνάντηση του κ.Σαμαρά με τον κ.Βενιζέλο, κωδικοποιούνται στα εξής:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει καλά. Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απάντησε: «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σταθερότητα».

Σε άλλη ερώτηση αν έχει σχέση και με την προεδρική εκλογή η ίδια κυβερνητική πηγή απάντησε:

«Δεν έχει καμία σχέση. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το Σύνταγμα. Μέσα στις διαπραγματεύσεις που περνάμε, η Ελλάδα μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε, έχει απέναντί της έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν λέγανε συνέχεια ότι θα κάνουμε εκλογές; ‘Όχι όλα θα γίνουν όπως λέει το Σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπει».

Πριν την ανακοίνωση των αποφάσεων των κυβερνητικών εταίρων, είχε προηγηθεί η ενημέρωση των κ.κ.Σαμαρά και Βενιζέλου από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά και ότι συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα με το χρόνο που περνάει.

Για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι υπάρχουν και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτά.

ΣΥΡΙΖΑ: Κίνηση απόγνωσης

Σχολιάζοντας την απόφαση των κυβερνητικών εταίρων να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για μια «απεγνωσμένη προσπάθεια να κρατηθούν λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία».

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η απόφαση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να βρουν μία διέξοδο στις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, από την τρόικα, την κοινωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδοκυβερνητικές δυνάμεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ότι η κυβερνητική κίνηση είναι μια κίνηση πανικού για να εκβιαστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «την ψήφο εμπιστοσύνης να την δώσει ο λαός».

Αλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η κίνηση αυτή θα προσδώσει περαιτέρω κύρος και αξιοπιστία στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ «καθώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρόκειται να κίνηση κορυφής των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου που δεν αφορά τον λαό και γι’ αυτό οι βουλευτές και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ βρίσκονται πλέον όχι ενώπιον του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου αλλά ενώπιον του λαού»

ΑΝΕΛ: Οι εκλογές θα γίνουν

Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «επικοινωνιακή ψήφο εμπιστοσύνης» και ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κατορθώσει να συγκεντρώσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στην ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι «την καταρρέουσα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, δεν τη σώζει ούτε η επικοινωνιακή ψήφος εμπιστοσύνης των 156 ναι σε όλα βουλευτών της».

«Δεν θα ξεφύγουν. Δεν θα βρουν τους 180, θα γίνουν οι εκλογές, ο λαός θα τους αποπέμψει και η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και οι Έλληνες τη ζωή που τους αξίζει», προστίθεται στην ανακοίνωση των ΑΝΕΛ.

ΔΗΜΑΡ: Ομολογία αδυναμίας

«Η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις» ανέφερε η ΔΗΜΑΡ. «Η “φυγή προς τα εμπρός” που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο – με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεσης- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας» προσθέτει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

ΚΚΕ: Καμία αναμονή, καμία ανοχή

«Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» τονίζει το ΚΚΕ και σημειώνει: «Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αμείωτη συνέχιση και κλιμάκωση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ παντού».

Τι προβλέπει το άρθρο 84

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Την προσεχή Δευτέρα 6 Οκτωβρίου αρχίζει η Γ΄ Σύνοδος της ΙΕ Περιόδου της Βουλής.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών καταθέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό λειτουργίας της Βουλής, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η καθιερωμένη τελετή Αγιασμού από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, για την έναρξη της νέας Συνόδου.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.