Πανικός στη Βουλή του Καναδά: ένας νεκρός και ένας τραυματίας από πυροβολισμούς (βίντεο)

Πανικός επικρατεί στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, όπου λίγο πριν από τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) της Τετάρτης σημειώθηκαν πυροβολισμοί στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη Βουλή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας στρατιώτης.

Λίγη ώρα αργότερα, ο δράστης της επίθεσης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Δεκάδες πυροβολισμοί ακούστηκαν και μέσα στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Ενα τρίτο περιστατικό με πυροβολισμούς σημειώθηκε σε παρακείμενο εμπορικό κέντρο, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές της Οτάβα, οι οποίες απέκλεισαν όλο το κέντρο της πόλης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητούνται ένας ή περισσότεροι ύποπτοι. Παράλληλα, έχουν κλείσει όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Το χρονικό

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας άνδρας με μαύρα μακριά μαλλιά εμφανίστηκε στο Εθνικό Πολεμικό Μνημείο κρατώντας καραμπίνα και πυροβόλησε τουλάχιστον τέσσερις φορές, τραυματίζοντας τον φρουρό.

Ο στρατιώτης, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα σκοπού στο Εθνικό Πολεμικό Μνημείο, διεκομίσθη σε τοπικό νοσοκομείο.

Στη συνέχεια ο δράστης σταμάτησε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο και το χρησιμοποίησε για να φτάσει στο κτίριο της Βουλής, στο οποίο εισέβαλε πυροβολώντας τουλάχιστον 30 φορές.

Αστυνομικοί καταδίωξαν τον ένοπλο μέσα στους χώρους του Κοινοβουλίου. Λίγα λεπτά αργότερα ακούστηκαν περισσότεροι πυροβολισμοί.

Ενας εικονολήπτης του σταθμού Radio-Canada είπε ότι μέτρησε «50 πυροβολισμούς».

Ο δράστης πυροβολήθηκε από αστυνομικούς μέσα στο Κοινοβούλιο και έπεσε νεκρός, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Καναδά (CBC).

«Ο ένοπλος στο κτίριο της Βουλής έχει πυροβοληθεί και σκοτωθεί», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Μπερνάρ Τροτιέ.

Κάποια τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο υπόπτους, «δύο άνδρες οπλισμένους με κυνηγετικά όπλα».

Ο κυβερνητικός βουλευτής Τόνι Κλέμεντ έγραψε στο Twitter ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί κοντά στο σημείο όπου συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πανικόβλητοι βουλευτές και εργαζόμενοι έτρεχαν για να κρυφτούν στο άκουσμα των πυροβολισμών.

«Μαμά είναι καλά. Κρύβομαι» έγραψε στο Twitter η βουλευτής Μισέλ Ρέμπελ.

Οπως μετέδωσε η καναδική τηλεόραση, ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ είναι ασφαλής και έχει εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο.

Η Βουλή έχει περικυκλωθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η πρόσβαση σε αυτή έχει αποκλειστεί.

Κάποιοι αστυνομικοί σημάδευαν με τα όπλα τους δημοσιογράφους που έσπευσαν στο σημείο, καλώντας τους να πέσουν στο έδαφος, σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα The Globe and Mail.

Η Καναδική Αστυνομία απηύθυνε προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Οτάβα να μείνουν μακριά από τα παράθυρα και τις στέγες των σπιτιών τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί και σε ένα εμπορικό κέντρο κοντά στο Κοινοβούλιο.

Το περιστατικό σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες μετά την επίθεση που δέχθηκαν δύο καναδοί στρατιώτες στο Κεμπέκ από έναν «ριζοσπαστικοποιημένο» ισλαμιστή.

Ο ένας από τους στρατιώτες έχασε τη μάχη για τη ζωή. Ο δράστης σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.

Μετά την επίθεση της Δευτέρας, ο Καναδάς αύξησε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από «χαμηλό» σε «μεσαίο».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.