Η ανάπτυξη, το στοίχημα στη Σύνοδο των 18 ηγετών της Ευρωζώνης

Η ανάπτυξη, το στοίχημα στη Σύνοδο των 18 ηγετών της Ευρωζώνης

Ενάμισι χρόνο μετά την τελευταία σύγκλισή της, η Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα συζήτησης την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στις 18 χώρες του ευρώ. Παρόντες θα είναι οι πρόεδροι της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Λίγο μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν τη σκυτάλη στους 18 της Ευρωζώνης. Το θέμα της ανάπτυξης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου μετά από αίτημα του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ και του ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι.

Ωστόσο, οι χώρες της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται διχασμένες ως προς τον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική μεγέθυνση. Έτσι, ενώ η Ρώμη και το Παρίσι προτάσσουν ότι οι επενδύσεις είναι το κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη, το Βερολίνο εμφανίζεται επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας ότι οι επενδύσεις δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε νέο κρατικό δανεισμό και ότι ο δρόμος για την ανάπτυξη είναι η δημοσιονομική πειθαρχία και η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση» δήλωσε χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρόσθεσε: «Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρ’ όλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».

«Παρά την ανάκτηση της σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ και παρά τις διαρθρωτικές προσπάθειες των κρατών-μελών, η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης εξακολουθούν να ανησυχούν την ΕΕ» αναφέρει σε ενημερωτικό του έγγραφο προς τον Τύπο το Συμβούλιο της ΕΕ, ενώ ο πρόδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, χαρακτηρίζει την κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης στην Ευρώπη «δύσκολη».

Εξάλλου, η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ζώνης του ευρώ γίνεται στον απόηχο των επιστολών που έστειλαν οι Βρυξέλλες στο Παρίσι και στη Ρώμη ζητώντας περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Η απόφαση του ιταλού πρωθυπουργού να δημοσιοποιήσει την επιστολή των Βρυξελλών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του απερχόμενου προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να μείνει μυστική αυτή η επιστολή, εφόσον η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέρρευσε πρώτη το θέμα σε βρετανική εφημερίδα.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «μπανάλ» την επιστολή που έστειλε η Επιτροπή προς το Παρίσι, λέγοντας ότι αυτός είναι και ο λόγος για την οποία δεν τη δημοσιοποίησε.
Πηγή in.gr

Comments are closed.