24ωρη απεργία αύριο στις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και στα γραφεία Τύπου πρεσβειών

Οι Ακόλουθοι Τύπου αντιδρούν στη διοικητική απορρύθμιση και στη σπατάλη ανθρωπίνου δυναμικού

Ένωση Ακολούθων Τύπου

Ανακοίνωση: Η Ένωση Ακολούθων Τύπου (ΕΝΑΤ) προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Προβολής και στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας Εξωτερικού την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του αντιμεταρρυθμιστικού Προεδρικού Διατάγματος 102/2014 που αναδιοργανώνει τις Γενικές Γραμματείες σε κατεύθυνση εντελώς αντίθετη από τους διακηρυγμένους, κυβερνητικούς στόχους περί μεταρρύθμισης, διαφανούς, σύγχρονης και αξιοκρατικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, με το μικρότερο δυνατό δημοσιονομικό κόστος.

Στον αντίποδα, το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την αναδιοργάνωση της «Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Προβολής» που συντάχθηκε χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους συλλόγους εργαζομένων – όπως εδώ και μήνες τονίζει η ΕΝΑΤ – ουσιαστικά εδραιώνει παθογένειες του παρελθόντος και ανορθολογισμούς στη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, ενώ παράλληλα συρρικνώνει τη διάσταση της διεθνούς επικοινωνίας.

Η υλοποίηση του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος συνιστά ένα ακόμα καίριο χτύπημα στην προοπτική εξορθολογισμού του τομέα δημόσιας πολιτικής στον οποίο εργαζόμαστε. Ειδικότερα, ο κλάδος Γραμματέων και Συμβούλων Επικοινωνίας – το μόνο σώμα υπαλλήλων του ελληνικού κράτους με θεσμοθετημένη εξειδίκευση και κατάρτιση σε ειδικό Τμήμα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης σε θέματα Δημόσιας Διπλωματίας και σχέσεων με διεθνή ΜΜΕ – αποδυναμώνεται συνολικά από τις ανορθολογικές προβλέψεις του Π.Δ. και από την αποειδίκευση που προκύπτει από την τυχαία και αυθαίρετη κατάταξη των μελών του σε καθήκοντα άσχετα με το αντικείμενο της διεθνούς επικοινωνίας. Παράλληλα, δημιουργούνται υπάλληλοι διαφορετικών ταχυτήτων, με ιδιαίτερα εκτεθειμένους όσους τοποθετούνται με οργανικές θέσεις στη νέα «Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης» με αρμοδιότητες εκτός αντικειμένου που συνιστούν υπηρεσιακή υποβάθμιση.

Για τους παραπάνω λόγους, οι Ακόλουθοι Τύπου στην Ελλάδα και το εξωτερικό απεργούν την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014, απαιτώντας:
–       Στοιχειώδη εξορθολογισμό των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Προβολής, με βασική προτεραιότητα την άμεση και ριζική τροποποίηση του νέου Π.Δ. μετά από ουσιαστική διαβούλευση.
–       Αξιοκρατική διαχείριση του προσωπικού με βάση την ειδίκευσή του και, συγκεκριμένα, αξιοποίηση των Ακολούθων Τύπου για την προώθηση της διεθνούς εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Η Ένωση Ακολούθων Τύπου έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της Δημόσιας Διπλωματίας της Ελλάδας και για συντονισμένη προβολή της χώρας στο εξωτερικό, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, και επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι η επωφελέστερη μεταρρύθμιση στον τομέα της διεθνούς επικοινωνίας της χώρας θα ήταν η ένταξη των Ακολούθων Τύπου (Κλάδος Συμβούλων και Γραμματέων Επικοινωνίας) και των Γραφείων Τύπου Εξωτερικού στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση και επικάλυψη λειτουργιών, να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης δημόσιας πολιτικής στον τομέα της διεθνούς επικοινωνίας της χώρας.

Comments are closed.