Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες

Σταύρος Θεοδωράκης

Απόσπασμα από την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στο συνέδριο Capital + Vision

Σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό κοινό μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στο πλαίσιο του συνεδρίου του Capital + Vision και με απτά λόγια τοποθετήθηκε στο δύσκολο για τις ημέρες μας θέμα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

«Ο κομματικός ζυγός στα πανεπιστήμια, στην έρευνα, στην αγορά, στον τραπεζικό δανεισμό, στη γραφειοκρατία, στις «επιδοτήσεις», έχει μεταβάλει πολλούς από εμάς από δημιουργούς σε υπαλλήλους. Και αυτό δεν αλλάζει με έναν νόμο, πέντε κονδύλια, δέκα εγκυκλίους και ένα μεγάλο ΕΣΠΑ. Αυτό θέλει τη «μεγάλη συνωμοσία του καλού». Σε αυτήν που αναφέρεται συχνά το Ποτάμι. Επιχειρηματίες, καθηγητές, φοιτητές, κρατικοί λειτουργοί, ευεργέτες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες. Η επιχειρηματική αγωγή προς όφελος των πολλών πρέπει να αντικαταστήσει την επιχειρηματική δράση των καπάτσων.

Το εύκολο πρέπει να δώσει τη θέση του στο μελετημένο.

Ο σχεδιασμός να αντικαταστήσει το τυχαίο. Η αειφορία και όχι η περιβαλλοντική ασυδοσία να καθορίζει τις αποφάσεις μας.

Η γνώση να έχει πατήματα στη σοφία και την εμπειρία των προγόνων. Να «κλέβεις» και να επεκτείνεις τις ιδέες και όχι να τις αντιγράφεις ή να τις μιμείσαι. Όλα αυτά έχει αρχίσει να τα κατανοεί η κοινωνία. Το θέμα είναι να τα καταλάβει και το συντηρητικό πολιτικό σύστημα και να διευκολύνει τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος αλλά και στην παιδεία, αρχίζοντας από την προσχολική και σχολική εκπαίδευση γιατί εκεί διαμορφώνονται οι βάσεις της συλλογικής μας συνείδησης και αυτές πρέπει να «ξανακτίσουμε».

Comments are closed.