ΔΝΤ: Συνεχίζουμε το διάλογο – Στόχος η ολοκλήρωση της επιθεώρησης

«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις, συνεχίζουμε τον διάλογο», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο «Έθνος», μετά τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι, χωρίς να έχει οριστεί η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.

ΔΝΤ: Συνεχίζουμε τον διάλογο-Στόχος η ολοκλήρωση της επιθεώρησης

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε στον ανταποκριτή του «Έθνους», Μιχάλη Ιγνατίου:

«Είχαμε εντατικές και εποικοδομητικές συζητήσεις στα θέματα-κλειδιά στο πλαίσιο της επιθεώρησης. Θα συνεχίσουμε τον διάλογο και ο στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της επιθεώρησης».

Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters, ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» σε κάποια ζητήματα, ωστόσο οι συνομιλίες με την τρόικα στο Παρίσι απέτυχαν να εξαλείψουν τις διαφορές σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού τον επόμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι οι πιστωτές υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στα 2,5 δισ. ευρώ και επισημαίνουν ότι το κενό δεν κλείνει με τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η κυβέρνηση το υπολογίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι καλύπτονται χωρίς να χρειαστεί η επιβολή νέων μέτρων το 2015.

Επίσης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, ενώ δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της υφιστάμενης συμφωνίας για έναν χρόνο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους σε μια άτυπη ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε αισιόδοξος πως σημειώθηκε πρόοδος και υπήρξε σύγκλιση σε πολλά θέματα.

Κομισιόν: Έντονη και εποικοδομητική συζήτηση, θα συνεχίσουμε
«Ηταν μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση και θα συνεχίσουμε», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος έφυγε τελευταίος από τη Villa Said, όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, Κλ. Μαζούχ και του ΔΝΤ, Ρ. Γκογιάλ αναχώρησαν νωρίτερα, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Η επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση φαίνεται να διήρκησε περισσότερο από 14 ώρες συνολικά. Η χθεσινή πρώτη συνάντηση ολοκληρώθηκε γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα, ενώ οι σημερινές συζητήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά τις 10.00 το πρωί.

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης, πηγές ανέφεραν ότι «οι σημερινές συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση. Η ελληνική πλευρά, σε όλα τα θέματα, υποστήριξε τις θέσεις της και κατέθεσε πλήρη, τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε μία επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση.

Υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών σε αρκετές πτυχές της διαπραγμάτευσης αλλά και απόσταση σε άλλες. Η συζήτηση συνεχίζεται και ολοκληρώνεται την Τετάρτη».

Από την ελληνική πλευρά, στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (επιστρέφει σήμερα στη Αθήνα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή), ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Αύριο συνεδριάζει το Euroworking Group στο οποίο θα εξεταστεί το θέμα της Ελλάδας, ενώ συνάντηση θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.