Με αφετηρία 163 η δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο

Στο συν 3 από τις ψήφους της πρώτης ψηφοφορίας, δηλαδή με αφετηρία τους 163, αναμένεται να βρεθεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην αυριανή, δεύτερη ψηφορορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και την συναινετική πρόταση πέντε σημείων που κατέθεσε για εκλογή Προέδρου, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και ορισμό ημερομηνίας εκλογών μέχρι το τέλος του 2015.

Με αφετηρία 163 η δεύτερη ψηφοφορία για ΠρόεδροΣτις θετικές ψήφους προστίθενται μέχρι στιγμής εκείνες των ανεξάρτητων βουλευτών Βασίλη Οικονόμου και του Γιάννη Κουράκου, καθώς και της προερχόμενης από τους ΑΝΕΛ, επίσης ανεξάρτητης βουλευτή, Μίκας Ιατρίδη, που εξέδωσε σχετική δήλωση αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Θετική ψήφο στην δεύτερη ψηφοφορία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα δώσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Παναγιώτης Μελάς, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το «παρών» της πρώτης ψηφοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των βουλευτών απέχει πολύ από τον “μαγικό” 180. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών με τους μετριοπαθείς να υπολογίζουν τις θετικές ψήφους από 165 έως 167 και τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμα και για 170.

«Σταύρο Δήμα» στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής.

Επιφυλακτικοί μετά την πρόταση Σαμαρά εμφανίζονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κώστας Γιοβανόπουλος και Γιώργος Κασαπίδης. Στην πρώτη ψηφοφορία, είχαν απουσιάσει εξάλλου οι ανεξάρτητοι βουλευτές, πρώην της Χρυσής Αυγής, Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Στελέχη της κυβέρνησης διεμήνυαν ότι το διάγγελμα Σαμαρά ήταν η τελευταία κίνηση από τον πρωθυπουργό και πλέον το μοναδικό που θα επισημάνει η κυβερνητική πλευρά μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης ψηφοφορίας θα είναι το σχέδιο για έξοδο από την κρίση και την προσφυγή στις κάλπες, αλλά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν για την οικονομία.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, δήλωσε στο Mega: «Εγώ θέλω εκλογές για να τελειώνουμε μια για πάντα με τους κυρίους (σ.σ. ΣΥΡΙΖΑ)».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισε: «Τον είδαμε εμφανώς να λειτουργεί κάτω από δύο φόβους. Ο ένας είναι η κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπου γνωρίζει ότι εάν τελικά υλοποιηθεί ότι τελειώνει κι ο Σαμαράς. Οι ημέρες Σαμαρά τελειώνουν. Ο δεύτερος και πιο μεγάλος φόβος είναι η κρίση του ελληνικού λαού».

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά το βράδυ η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, από την οποία απουσίαζαν οι βουλευτές Θωμάς Ψύρρας και Μαρία Ρεπούση. Ο Φώτης Κουβέλης, στην εισήγησή του χαρακτήρισε αβάσιμα τα σενάρια για τις προοπτικές της ΔΗΜΑΡ, η οποία παραμένει σταθερή στη θέση ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα αλλάξουν στάση και θα ψηφίσουν και στη δεύτερη ψηφοφορία παρών.

Η δεύτερη φανερή ψηφοφορία θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης και απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνται 180 ψήφοι για να εκλεγεί Πρόεδρος, έχει οριστεί για τις 29 Δεκεμβρίου.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.