Όμιλος Πολιτικής Σκέψης «Ακτίδα»

 

 

Όμιλος Πολιτικής Σκέψης «Ακτίδα»

Δεν είναι κόμμα ούτε προτίθεται να γίνει. Είναι Όμιλος Πολιτικής Σκέψης, πολιτικού, κοινωνικού, επιστημονικού προβληματισμού και διατύπωσης τεκμηριωμένων θέσεων, για δημοκρατικές λύσεις στα προβλήματα της χώρας. Το ιδεολογικό στίγμα του ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος της κεντροαριστεράς. Χωρίς εμμονές και ιδεολογήματα. Η διάταξή του ακτινωτή σε ολόκληρη την χώρα.

Και η βασική πολιτική του θέση, για την συγκυρία, ότι τα μείζονα προβλήματα της Ελλάδας δεν θα λυθούν ούτε με τις προσεχείς εκλογές, εάν δεν υπάρξουν ευρείες συμφωνίες ριζικής πολιτικής, οικονομικής, παραγωγικής, κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η συνεχιζόμενη κρίση εξακολουθεί να «πληγώνει» συστηματικά και βαθιά την αξιοπιστία της χώρας μας. Υπονομεύει την κοινωνία μας, την οικονομία, την ίδια τη Δημοκρατία. Όσο η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση καθυστερεί, το “φλεγόμενο” τοπίο, που διαμορφώθηκε την τελευταία εξαετία, θα εξακολουθήσει να συντηρείται από τις ομόκεντρες κρίσεις στην οικονομία, τους θεσμούς, την κοινωνία.

Η έλλειψη ικανότητας και ηθικής στην διακυβέρνηση της χώρας αλλά και σε πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας, θα παρατείνουν και θα μεγαλώνουν τα αδιέξοδα.

Η αδυναμία, άλλωστε, αναδιάρθρωσης και εξόδου από τα μνημόνια και από την κρίση, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιδιοποίηση των δημοσίων πόρων –καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης- από ένα υπαρκτό πλέγμα συμφερόντων και την ταυτόχρονη λειτουργία των θεσμών με σκοπό την εξυπηρέτησή του.

Η επιμονή των κυρίαρχων ελίτ και μεγάλου μέρους των υφιστάμενων πολιτικών “δυνάμεων”, να ορίζουν το μέλλον με βάση το παρελθόν και η «αδυναμία» τους να εφαρμόσουν πολιτικές, που θα οδηγούν με τρόπο δημοκρατικό στην έξοδο από την κρίση, δεν είναι αποτέλεσμα κεκτημένης ταχύτητας. Είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής, που υπηρετεί και υπακούει σε γραμμές συμβιβασμών, πίσω από τις πλάτες των πολιτών, ερήμην της κοινωνίας και του λαού. Την ίδια στιγμή, το περιεχόμενο και η ποιότητα της προεκλογικής αντιπαράθεσης οδηγούν αναπόδραστα στο συμπέρασμα, ότι οι εκλογές της 25ης Γενάρη και το αποτέλεσμά τους -όποιο κι αν είναι αυτό- πολύ δύσκολα θα διασφαλίσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, για την αντιμετώπιση της κρίσης και την επιτυχή έξοδο από αυτήν. Συνεπώς, η κρίση διακυβέρνησης της χώρας θα συνεχίζεται, όσο το περιβάλλον παραμένει ασταθές. Όσο δηλαδή οι κυρίαρχοι υφιστάμενοι πολιτικοί σχηματισμοί «αρνούνται» να εργαστούν επί ενός σοβαρού, αξιόπιστου και εφαρμόσιμου προγράμματος αναδιοργάνωσης της χώρας με κοινωνικό προσανατολισμό. Όσο «αρνούνται» να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πολιτική πρόταση, αναφορικά με το παραγωγικό, κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο, που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στο εξής. Η ανάγκη ενός δημοσίου διαλόγου, με ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο και αποτελεσματικές προτάσεις πολιτικής, που θα βοηθούν τη χώρα να βγει με τρόπο οριστικό, δημοκρατικό και κοινωνική ευαισθησία, από την κρίση που διανύει, είναι επιτακτικότερη σήμερα από ποτέ.

Η «Ακτίδα» είναι μία κοινωνική, επιστημονική, πολιτική Ένωση. Ένας Όμιλος πολιτικής σκέψης, που έχει ως στόχο την παραγωγή ιδεών, επιστημονικών προτάσεων, πολιτικών λύσεων, κοινωνικών επιλογών.

Δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία κοινωνικών και επιστημονικών στελεχών, που αποστασιοποιήθηκαν από κομματικούς μηχανισμούς, από την αρχή της κρίσης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις πολιτικές που επιλέχθηκαν και εφαρμόστηκαν. Πρόκειται για στελέχη, που παραμένουν σήμερα ανένταχτα κομματικά, ωστόσο ιδεολογικοπολιτικά ανήκουν, διαχρονικά, στον ευρύ δημοκρατικό, ριζοσπαστικό και –πραγματικά- αριστερό και σοσιαλιστικό χώρο. Στελέχη που κρατούν διαρκώς ανοιχτό το μέτωπο της ρήξης με κάθε τι ασύδοτο, συντεχνιακό, αντικοινωνικό, υπερσυγκεντρωτικό, αντιπαραγωγικό και αδηφάγα κλεπτοκρατικό στην λειτουργία της Δημοκρατίας. Στελέχη που επιθυμούν να συμβάλλουν σε κοινωνικές, επιστημονικές, εργασιακές συλλογικότητες, για την προώθηση μιας νέας εθνικής, κοινωνικής ενότητας και δυναμικής ανάταξης της κοινωνικής, εθνικής και προσωπικής μας αξιοπρέπειας.

Στην Γραμματεία του Συμβουλίου Λειτουργίας του Ομίλου συμμετέχουν:

Σπύρος Παπασπύρος (κάτοχος MCs στη Δημόσια Διοικηση) – Συντονιστής Γραμματείας

Χρήστος Σπίρτζης (Μηχανικός – Πρόεδρος ΤΕΕ)

Μάκης Γιομπαζολιάς ( Νομικός-Δημοσιογράφος ) Συντονιστής Πεδίου Πολιτικό Σύστημα και Θεσμοί

Τάνια Καραγιάννη (οικονομολόγος) Υπεύθυνη Τομέα Επικοινωνίας

Κώστας Μελάς ( καθηγητής οικονομικών)-Συντονιστής Πεδίου Οικονομίας και Οικονομικών

Βασίλης Βραχιώτης (Δικηγόρος και Σύμβουλος ΔΣΑ) – Συντονιστής Πεδίου Δικαιοσύνης

Δημήτρης Κοτρόγιαννος (καθηγητής Πολιτικης Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης)- Συντονιστής Πεδίου Δημόσιων Πολιτικών , Δημοσίων Αγαθών και Δημόσιας Διοίκησης .

Μόνικα Ευταξία ( Κοινωνιολόγος)- Συντονιστής Πεδίου Παιδείας και Εκπαίδευσης

Κωνσταντίνος Καλλίρης (Γιατρός, πρώην Δήμαρχος Ζωγράφου) – Συντονιστής Πεδίου Αυτοδιοίκησης.

Παναγιώτης Γκόφας (επιχειρηματίας) στέλεχος ΓΣΕΕΒΕ στην Θεσσαλονίκη

Σταύρος Σταθόπουλος (Διευθυντής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στο Τηλεματικό Πανεπιστήμιο Ρώμης G. Marconi) – Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Ομίλου

Γιάννης Αντώνενας (Οικονομολόγος) – Συντονιστής Πεδίου Κοινωνικής Πολιτικής και Συνοχής

Βασίλης Παπαδημητρίου (Νομικός) – Συντονιστής Πεδίου Περιβάλλοντος

Διονύσης Τσούτσης (οικονομολόγος) μέλος Διοίκησης Πανηπειρωτικής

Γιώργος Μήτσης (Πρόεδρος Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών) – Συντονιστής Πεδίου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μαρία Ξηροτύρη (Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας ) – Υπεύθυνη Τομέα Οικονομικής Διαχείρισης Ομίλου

Σωτηρία Δάλλα (οικονομολόγος) – Υπεύθυνη Τομέα Οργάνωσης και Ανάπτυξης Δικτύου Ομίλου

Γρηγόρης Νικήτας (Επιχειρησιακός Ερευνητής) – Υπεύθυνος Τομέα Δεοντολογίας Ομίλου

Γιάννης Σομαλακίδης (Επιχειρηματίας) – Συντονιστής Πεδίου Έρευνας και Καινοτομίας

Νίκος Τσώνης (Δημοσιογράφος) – Συντονιστής Πεδίου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Νικος Αλεξοπουλος (Απόφοιτος Σχολής Δημόσιας Διοίκησης) -Συντονιστής Πεδίου Κοινωνικών Κινημάτων και Φορέων

Επιπρόσθετα Θεματικά Πεδία, βάσει των οποίων αναπτύσσεται η επιστημονική και κοινωνική δράση του Ομίλου είναι:

Υποδομών, Ενέργειας και Δικτύων, Υγείας, Νεολαίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Εργασίας και Απασχόλησης.

Το Συμβούλιο Λειτουργίας του Ομίλου συμπληρώνεται από Συντονιστές ανά γεωγραφική περιφέρεια, προκειμένου να υποστηριχθούν τα περιφερειακά παραρτήματα, τα οποία ήδη συγκροτούνται θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Comments are closed.