Στη δίνη των ανέμων η χώρα

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν σχεδόν σε όλη τη χώρα και οι οποίοι τοπικά στο Αιγαίο φτάνουν ακόμη και τα 12 Μποφόρ, κρατώντας δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Στη δίνη των ανέμων η χώρα

Η ΕΜΥ προβλέπει για τις επόμενες ώρες, έντονες βροχοπτώσεις με δυνατούς ανέμους, ενώ οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν από το απόγευμα της Κυριακής.

Θυελλώδεις άνεμοι εξακολουθούν να επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που τοπικά φθάνουν τα 10 μποφόρ, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο δεν εκτελέστηκε, από την περασμένη Πέμπτη όταν αναχώρησαν, από το Βαθύ της Σάμου, τα πλοία «Νήσος Μύκονος» και «Μυτιλήνη». Τα επόμενα δρομολόγια θα γίνουν από τον Πειραιά την Τρίτη το απόγευμα.

Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό και στην πορθμειακή γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστή παραμένει η γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα. Το μεσημέρι έγιναν δύο δρομολόγια από το Βόλο για Σποράδες και μετά η γραμμή έκλεισε. Απαγόρευση απόπλου είναι σε ισχύ στις γραμμές Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη. Το μεσημέρι θα γίνουν μόνο δύο δρομολόγια από Κεραμωτή-Θάσο.

Από την Ηγουμενίτσα για την Κέρκυρα, τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού Τύπου. Κλειστές θα είναι μετά τις 3.00 το μεσημέρι και οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Κλειστό επίσης παραμένει το Ρίο-Αντίρριο.

Δεμένο Super Fast II – Ανετράπη νταλίκα σε οχηματαγωγό
Στο μεταξύ, απαγορεύθηκε ο απόπλους του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου, Super Fast II, από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προς το Μπάρι της Ιταλίας, λόγω ανατροπής ενός φορτηγού και ενός επικαθήμενου στο γκαράζ του πλοίου λόγω της θαλοσσοταρχής κατα την διάρκεια του δρομολόγίου από Πάτρα προς Ηγουμενίτσα.

Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και αφού ελεγχθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, θα επιτραπεί ο απόπλους του, πιθανοτατα αύριο το πρωί.

Επίσης, προβλήματα προκάλεσαν οι άνεμοι και στο δρομολόγιο επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα.

Λόγω των ισχυρών κλυδωνισμών που δέχτηκε το πλοίο ανοικτά της Λευκάδας, έσπασαν οι ιμάντες που ήταν δεμένες δύο νταλίκες, με αποτέλεσμα αυτές να ανατραπούν, ενώ υλικές ζημιές υπέστησαν και άλλα φορτηγά.

Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και αυτή την ώρα γίνεται εκφόρτωση και καταγραφή των ζημιών.

Το Λιμενικό Σώμα συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν πρώτα με τα κατα τόπους πρακτορεία.

«Πνίγηκε» η Ήπειρος
Πλημμύρες, θυελλώδεις άνεμοι και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε πολλές περιοχές της Ηπείρου.

Τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, σημειώνονται στα Τζουμέρκα και στον δήμο Νικολάου Σκουφά στην ‘Αρτα, όπου αυτήν την ώρα συνεδριάζει έκτακτως το δημοτικό συμβούλιο. Η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού τις τελευταίες ώρες καθώς πλήττεται από σφοδρές καταιγίδες που προκαλούν μεγάλες ζημιές και τεράστια προβλήματα.

Ο ποταμός Κομποτέικος αλλά και ο χείμαρρος Ανίννου, υπερχείλισαν και παρέσυραν γέφυρες. Τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, ενώ ζημιές έχουν υποστεί σπίτια, καταστήματα και μονάδες. Επίσης, πολλοί οικισμοί είναι χωρίς νερό, καθώς τα δίκτυα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Πρόβλημα φαίνεται πως δημιουργείται και με το φράγμα στο Πουρνάρι, όπου η στάθμη έχει ανέβει επικίνδυνα, ενώ στις Συκιές, που βρίσκονται κάτω από τεράστιες ποσότητες νερού, η κυκλοφορία έχει διακοπεί.

Το μεσημέρι,συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Νικολάου Σκουφά προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.Ο περιφερειάρχής Ηπείρου Αλ.Καχριμάνης κατευθύνεται προς την περιοχή, ενώ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί το απόγευμα ΣΝΟ.

Στα Τζουμέρκα έχουν σημειωθεί μεγάλες κατολισθήσεις, το ίδιο και σε άλλες περιοχές του Ζαγορίου και την Πρέβεζα. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η στάθμη του Αχέρωντα βρίσκεται λίγο πριν την υπερχείλιση και απειλείται η ήδη πλημμυρισμένη περιοχή στον κάμπο στη Γλυκή.

Από τη νύχτα χιονίζει στα ορεινά χωριά της Ηπείρου που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 800 μέτρων. Σε όλο το οδικό επαρχιακό δίκτυο εργάζονται 30 μηχανήματα αποχιονισμού του οδοστρώματος από τα ξημερώματα.

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί.

Κατολισθήσεις στη Σάμο
Πτώσεις βράχων σημειώνονται σε κεντρικά σημεία περιμετρικά της Σάμου λόγω των ισχυρών ανέμων σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις από την προηγούμενη Κυριακή.

Χθες το βράδυ ένας πελώριος βράχος έφυγε από τη θέση του και έπεσε στον δρόμο στο σημείο μεταξύ των δύο κόμβων που οδηγούν στην Βλαμαρή και στην πόλη, στο ύψος του Νεκροταφείου, αντίστοιχα. Το ευτυχές ήταν ότι την ώρα δεν περνούσε όχημα και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Επίσης, πτώσεις υπήρξαν στο εθνικό δίκτυο Σάμου – Καρλοβάσου στα Αυλάκια, στον δρόμο προς Παγώνδα, Πύργο και Μυτιληνιούς. Επί ποδός ήταν τα συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να παρέμβουν στα σημεία που υπήρξε κατολίσθηση των βράχων. Με ανακοίνωσή τους εφιστούν την προσοχή των οδηγών.

Μποφόρ και σκόνη την Κυριακή
Την Κυριακή στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς κατά τόπους θα είναι ισχυρές από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν σημαντικά τη μεταφορά σκόνης στα ανατολικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 με 8 και τοπικά στο αιγαίο 9 με 10 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι και η θερμοκρασία σε άνοδο, θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.