Αδειάζουν τον Τσίπρα – Σοβαρό θέμα με Δραγασάκη

 

Δραγασάκης - Τσίπρας

Λίγες μόλις ώρες μετά την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα να σταματήσουν τις δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις οι υπουργοί, ο Δημήτρης Στρατούλης έπιασε πουρνο πουρνό στασίδι στο Mega και μίλησε για όλους και για όλα προκαταλαμβάνοντας μάλιστα το μέγαρο Μαξίμου στο θέμα του αν θα πάει ή όχι η νέα συμφωνία στη Βουλή. Οπως είπε ο υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων η σύμβαση θα πάει μεν στη Βουλή, αλλά μόνο για ενημέρωση και συζήτηση και όχι για κύρωση αφού αυτή όπως ανέφερε δεν χρειάζεται και αρκεί η υπογραφή Βαρουφάκη για να ισχύσει. Σημειώνουμε φυσικά ότι ο Δημήτρης Στρατούλης είναι πρωτοκλασάτιο στέλεχος της αριστερής πλατφόρμας που εδώ και λίγες μέρες ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

Η συνέντευξη Βαρουφάκη στον Γιώργο Αυτιά και τον Σκάι είχε δοθεί την Παρασκευή το πρωί πριν την προτροπή του πρωθυπουργού και έτσι δεν μπορεί να λογιστεί ως «παρεκτροπή» αν και βέβαια ο Υπουργός Οικονομικών έχει δώσει on air μάλιστα την υπόσχεση του στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι θα είναι τη Δευτέρα το βράδυ στην εκπομπή του στο Star, ενώ πιθανότατα όλο και κάποια δήλωση του θα σκάσει μύτη την Κυριακή σε κάποιο ελληνικό ή ξένο Μέσο ή σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο μόνος που φαίνεται προς το παρόν να στηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη είναι ο Αλέξης Τσίπρας αφού όλα σχεδόν τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και τα κομματικά είτε στέκονται αρνητικά απέναντι του είτε σιωπούν στις επιθέσεις που δέχεται είτε από τους ευρωπαίους παράγοντες, είτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε από τα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ. Αυτό που κάνει τρομερή εντύπωση είναι η στάση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος είχαμε αναφέρει τις προηγούμενες μέρες ότι έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης και έχει αφήσει ολομόναχους τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη να προσπαθούν να εξηγήσουν τι συμβαίνει και να περάσουν τη γραμμή της κυβέρνησης. Από κοντά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος αν και συνόδευε τον Γιάνη Βαρουφάκη στην περιοδεία του στην Ευρώπη δεν έχει βγει να πει οτιδήποτε είτε για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση και τη νέα συμφωνία είτε για να υπερασπιστεί τον υπουργό Οικονομικών στις επιθέσεις που δέχεται. Ανάλογη στάση κρατά και ο Γιώργος Σταθάκης που κάνει κάποιες γενικόλογες δηλώσεις, αλλά δεν έχει εκφράσει καμία υποστηρικτική θέση προς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα ότι ειδικά ο Γιάννης Δραγασάκης αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχουν προβεί σε κάποια δήλωση για τον Γιάννη Μηλιό ο οποίος επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και στο οικονομικό επιτελείο συνολικά χωρίς εξαιρέσεις προσώπων για τη νέα συμφωνία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης από την πλευρά του σήκωσε το γάντι και απάντησε στον Γιάννη Μηλιό αλλά οι υπόλοιποι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης προς το παρόν σιωπούν.

Να σημειώσουμε επίσης ότι δεν υπήρξε αντίδραση σε όσα είπε ο Γιάννης Μηλιός από κανένα κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος γενικότερα. Είναι εμφανές ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση το έχουμε γράψει αρκετές φορές. Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός μοιάζει ολοένα και πιο απομονωμένος έχοντας στο πλευρό του μόνο τον Βαρουφάκη και την τριάδα Φλαμπουράρη, Παππά, Σακελλαρίδη η οποία όμως όπως έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ούτε και να ελέγξει τόσο την κυβέρνηση όσο και το κόμμα. Και όλα αυτά μάλιστα μετά και την χθεσινοβραδινή δημοσκόπηση του Σκάι η οποία επιβεβαίωσε τις προηγούμενες ότι ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης και η κυβέρνηση συνολικότερα απολαμβάνουν πολύ μεγάλης αποδοχής από το εκλογικό σώμα. Βέβαια το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να δει ότι σε αυτή τη δημοσκόπηση υπάρχει μικρή μεν αλλά αξιοσημείωτη κάμψη σε κάποιους ποιοτικούς δείκτες για τις κυβερνητικές αποφάσεις και κινήσεις. Κάμψη που ναι μεν λόγω των εξαιρετικά μεγάλων ποσοστών και διαφοράς με τη ΝΔ που απολαμβάνει η κυβέρνηση δεν είναι ανησυχητικές, αλλά που αν συνεχιστεί λίγο ακόμη αυτή η εικόνα αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα από το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος θα είναι αδύνατο να υλοποιήσει τις αποφάσεις του γενικότερα και τη συμφωνία με τους εταίρους ειδικότερα. Αν δεν κάνει ο Τσίπρας άμεσα, σήμερα κιόλας μια δυναμική παρέμβαση για να επιβάλει τν θέση του σε κυβέρνηση και κόμμα το σενάριο της αριστερής παρένθεσης ίσως δεν αποδειχθεί απλά σενάριο.

Comments are closed.