Δεν θα συλλαμβάνονται οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα

Δεν θα συλλαμβάνονται οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα

Τα πάνω – κάτω στην ώς τώρα ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης την οποία αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει στη διάθεσή του ο σταθμός, όσοι αλλοδαποί εισέρχονται στα υδάτινα και τα χερσαία σύνορα της χώρας μας δεν θα συλλαμβάνονται, αλλά θα τούς δίδεται χαρτί παραμονής 1 μήνα, αν θέλουν να φύγουν, ενώ αν δε θέλουν θα τους δίδεται άδεια παραμονής έξι μηνών.

Στο έγγραφο, που τιτλοφορείται “Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών” δεν διευκρινίζεται μέχρι στιγμής τι διαδικασία θα ακολουθείται αν η περίοδος των έξι μηνών παρέλθει, και απλώς αναφέρεται ότι θα ακολουθήσει νεότερη διαταγή.

Εξάλλου, την Τετάρτη ανοίγουν τα κέντρα κράτησης σε όλη την επικράτεια και όπου υπάρχουν αλλοδαποί θα αφήνονται ελεύθεροι με εξάμηνη άδεια (εκτός αν βαρύνονται με ποινικά αδικήματα).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, που εστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες με άμεση ισχύ, όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται στα σύνορα, μετά τις διαδικασίες ταυτοποίησης δεν θα κρατούνται αλλά θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, με προθεσμία αναχώρησης 30 ημέρες. Εφόσον περάσουν οι 30 μέρες και δεν έχουν αποχωρήσει από τη χώρα, θα εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις επιστροφής που θα αναβάλλονται για 6 μήνες.

Για τους ήδη κρατούμενους σε κέντρα κράτησης -και εφόσον εις βάρος τους δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας- θα αφήνονται ελεύθεροι. Σύμφωνα με την απόφαση είναι αυτονόητο θα αφεθούν οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες ενώ για του ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας.

Δεν θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι υπόκεινται σε διαδικασία απέλασης και όσοι έχουν κατηγορηθεί για παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα και παρουσιάζουν έντονη και συστηματική παραβατική συμπεριφορά.

Για όσους δεν έχουν αναχωρήσει από την Ελλάδα μέχρι την παρέλευση της εξάμηνης αναβολής, θα ακολουθήσει νεώτερη διαταγή.

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη του σταθμού ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε «απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική» την απόφαση της κυβέρνησης «να ανοίξει τα σύνορα σε κάθε παράνομο μετανάστη».
Δημήτρης Καραστεφανής
Πηγή skai.gr

Comments are closed.