«Γυναίκα στην Αντίσταση»

«Γυναίκα στην Αντίσταση»

Αφιέρωμα της Ν plus στην Ημέρα της Γυναίκας

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, η Ν plus θα μεταδώσει την Κυριακή 8 Μαρτίου και ώρα 18.00 το επεισόδιο με τίτλο «Γυναίκα στην Αντίσταση» της σειράς ντοκιμαντέρ «Γεννήθηκα γυναίκα», παραγωγής 1982, από το Αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Το ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία Άννας Κεσίσογλου και δημοσιογραφική επιμέλεια Πέλλης Κεφαλά και Αθηνάς Ραπίτου, αποκαταστάθηκε προσφάτως μέσω ψηφιακής επεξεργασίας και επαναπροβάλλεται από τη δημόσια τηλεόραση για πρώτη φορά μετά από τρεις δεκαετίες.

Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αγωνίστριες του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ περιγράφουν την εμπειρία της συμμετοχής τους στον αντιστασιακό αγώνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Μιλούν για την απόφασή τους να λάβουν μέρος σε νεαρή ηλικία στην Αντίσταση και περιγράφουν τη δράση τους, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένα προσωπικά βιώματα, περιστατικά που τις σημάδεψαν, αλλά και συναισθήματα που βίωσαν.

Μέσα από τις μαρτυρίες των αγωνιστριών γίνεται λόγος για τη μαζική συμμετοχή, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών στην Αντίσταση, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και τη μεγάλη προσφορά τους σε όλα τα μέτωπα του αγώνα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν η Ελένη Κυβέλου-Καμουλάκου, η Μαρία Μπέϊκου, η Κατίνα Βασιληά-Σαπουντζή, η Μαίρη Μπίκια-Αρώνη, η Ζωή Κουλουπτάνη-Λιναρδάτου, η Αλίκη Σχοινά, η Τούλα Μάρα-Μιχαλακέα και η Βαγγελιώ Γεωργαντά-Φραντζεσκάκη. Την αφήγηση πλαισιώνει αρχειακό υλικό που καταγράφει τη δράση αυτών των αγωνιστριών, καθώς και φωτογραφίες γυναικών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της Αντίστασης.

Comments are closed.