Ντράγκι: «Από 9 Μαρτίου η αγορά ομολόγων του €1,14 τρισ.» – σκληρό «όχι» στην Ελλάδα

Ντράγκι: «Από 9 Μαρτίου η αγορά ομολόγων του €1,14 τρισ.» - σκληρό «όχι» στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο, στην παρούσα φάση, η Τράπεζα να δεχθεί εκ νέου ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Λευκωσία, ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την Συνθήκη της ΕΕ και συγκεκριμένα το άρθρο 123 για την νομισματική χρηματοδότηση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη», δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Υπό αυτή την έννοια «μπορεί να πει κάποιος ότι η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, όμως είναι και η Κεντρική Τράπεζα όλων των άλλων χωρών», σημείωσε.

Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.

«Φερέγγυες οι ελληνικές τράπεζες» 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ΕΚΤ, ανέφερε, είναι η πρώτη που επιθυμεί την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Γι’ αυτό, υπέδειξε, πρέπει να γίνει γρήγορα επιτυχώς η αναθεώρηση.
Σε άλλο σημείο διευκρίνισε:

«Η ΕΚΤ, αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Το πρόγραμμα αγορών δεν προβλέπει την αγορά ιδιωτικών ομολόγων. Μπορούμε μόνο να αγοράσουμε επενδυτικά ομόλογα, τα οποία, όμως, είναι κάτω από το κατώφλι. Αρα, πρέπει να γίνει κάποια επανεκκίνηση. Και τρίτο, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη ομολόγων. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, τότε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εξαίρεση η οποία έχει αρθεί και θα μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα μέσω του νέου προγράμματος».

Επίσης, ο κ. Ντράγκι είπε ότι τοποθετήθηκε μια εξαίρεση «σε μια εποχή, όπου υπήρχαν εύλογες εκτιμήσεις για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος. Με άλλα λόγια το πρόγραμμα λειτουργούσε κανονικά».

Έχουμε τον κανόνα, πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως εγγύηση ομόλογα που βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι και τα ελληνικά ομόλογα ήταν και είναι κάτω από αυτό το κατώφλι».

Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε, ότι στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα δεν ακολουθούσε το δρόμο του. «Ήταν εκτίμηση που εκφράσθηκε και από την κυβέρνηση», είπε.

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε ετοιμότητα για επαναφορά της εξαίρεσης, μόλις μπορέσει να γίνει «μια πιθανή θετική αξιολόγηση της αναθεώρησης».

Τέλος, δήλωσε ότι «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία-συμβόλαιο στο Eurogroup».

Αμετάβλητα τα επιτόκια

H ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια την Πέμπτη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς εφαρμόζει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού.

Η απόφαση, που αφήνει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 0,05%, ήταν ευρέως αναμενόμενη και ανακοινώθηκε λίγο προτού ο Μάριο Ντράγκι παρουσιάσει από τη Λευκωσία τα λεπτομερή στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για αγορά ομολόγων ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ.

Στις 9 Μαρτίου ξεκινά η αγορά ομολόγων

Ο ιταλός διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε ότι η αγορά των ομολόγων θα ξεκινήσει από τις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Ο Ντράγκι προέβλεψε ότι θα υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5% (από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).

Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας. Ο ίδιος ο Ντράγκι παραδέχτηκε ότι «οι προβλέψεις είναι για πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή και αποπληθωρισμό τους επόμενους μήνες». Προσδιόρισε μάλιστα ότι για το 2015 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός (από 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), αλλά το 2016 θα ανέλθει στο 1,6% (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).

Ντράγκι με Αναστασιάδη

Οι δηλώσεις Ντράγκι ακολούθησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που έγινε την Πέμπτη στη Λευκωσία. Κατά τη συνεδρίαση αναμενόταν να συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου προσδοκίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, φέρεται να έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. ρυρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.

Την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ έθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να προωθηθεί αυτό το αίτημα, το οποίο παλαιότερα είχε θέσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στη Φραγκφούρτη.

Εντός της ΕΚΤ υπάρχουν απόψεις, όπως του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η έκτακτη ρευστότητα παραχωρείται σε βραχυπρόθεσμο βάση και σε φερέγγυες τράπεζες.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.