Η ΕΠΗΕΑ δίνει τη λύση στο αδιέξοδο του ΕΔΟΕΑΠ

Μάρκος Γκανάς

Αγαπητοί συνάδερφοι

Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την συγκρότηση του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ σε σώμα ζούμε το απόλυτο θέατρο του παραλόγου, καθώς τρεις σύμβουλοι εκλεγμένοι από την ΕΣΗΕΑ, αρνούνται να προσέλθουν στην νομίμως ήδη δύο φορές συγκληθείσα απ’ τον πρώτο σε ψήφους Σύμβουλο Ευάγγελο Τάτση συνεδρίαση του Δ.Σ. Ως επιχείρημά τους προβάλουν εξ οφίτσιο προνόμια που έλκουν απ’ την ιδιότητά τους ως μελών της ΕΣΗΕΑ, προνόμια όμως που δεν προβλέπονται από το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ και είναι ενάντια στο νόμο. Η προσπάθεια δε να τεκμηριωθούν τα εξ οφίτσιο προνόμια με βάση το εθιμικό δίκαιο και σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του ΕΔΟΕΑΠ, καθηγητή κ. Δημήτρη Μέλισσα, έπεσε στο κενό μετά τις γραπτές διευκρινήσεις που δόθηκαν από τον ίδιο σχετικά με την γνωμοδότησή του. Σημειωτέον ότι την Παρασκευή 27 Μαρτίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να συγκροτηθεί το Δ.Σ τα έξι μέλη του ΔΣ που συνεδρίαζαν κατόπιν της πρόσκλησης του Ευάγγελου Τάτση, δέχτηκαν τους όρους που έθετε η πλευρά των τριών (Αγγέλης, Χριστοδουλίδου, Ντελέζος) για να διεξαχθεί η συνεδρίαση, όροι όμως που όταν έγιναν δεκτοί από την πλευρά των έξι απεσύρθησαν απ’ την πλευρά των τριών που τους είχαν θέσει !!!

Μπροστά στο αδιέξοδο που οδηγείται ο ΕΔΟΕΑΠ για ένα απολύτως τυπικό θέμα, όπως αυτό του ποιος συγκαλεί το Δ.Σ, η ΕΠΗΕΑ έχοντας πάντα ως γνώμονα την κρισιμότητα των στιγμών για τον ΕΔΟΕΑΠ, το συμφέρον των ασφαλισμένων του, την αδυναμία λειτουργίας του Τ.Υ.Π για επείγουσες περιπτώσεις, την αδυναμία λήψης άμεσων αποφάσεων απ’ το Δ.Σ για θέματα που αφορούν το φάρμακο, την νοσηλεία, την επικούρηση και το εφάπαξ, δηλώνουμε ότι :

1. Δεν απεμπολούμε κανένα απ’ τα δικαιώματά μας, όπως αυτά προκύπτουν απ’ το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ και το νόμο, αλλά ταυτόχρονα δεν μας επιτρέπει η συνείδησή μας να γίνουμε συμπαίκτες με όσους παίζουν με το μέλλον του Ταμείου μας. Για τον λόγο αυτό και μετά τις γνωμοδοτήσεις των Νομικών Συμβούλων του ΕΔΟΕΑΠ καθηγητή κ. Δημήτρη Μέλισσα, Αντώνη Καινούργιου και του Νομικού Συμβούλου της ΕΣΗΕΑ Απόστολου Τσαλαπάτη, ότι αρμόδιος για την σύγκληση του Δ.Σ είναι ο πρώτος σε σταυρούς ψήφους ανεξαρτήτως της ένωσης απ’ την οποία προέρχεται, καλούμε άπαντες τους εκλεγμένους να προσέλθουν στην συνεδρίαση που θα συγκαλέσει εκ νέου ο Ευάγγελος Τάτσης. Δηλώνουμε όμως ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που κατόπιν όλων αυτών η συνάδερφος κ. Πόπη Χριστοδουλίδου εμμένει στο να συγκαλέσει για τους δικούς της προσωπικούς λόγους το Δ.Σ, οι εκλεγμένοι της ΕΠΗΕΑ θα πάρουν μέρος και με την παρουσία τους θα νομιμοποιήσουν την συνεδρίαση αυτή, για να μπει τέρμα στο επικίνδυνο παιχνίδι που παίζουν κάποιοι στον ΕΔΟΕΑΠ σε βάρος των ασφαλισμένων. Είναι σαφές ότι για να μην πάσχει νομιμότητας η παράνομη και παράτυπη κατά τα ανωτέρω σύγκληση του Δ.Σ από την κ. Πόπη Χριστοδουλίδου και για να επιτευχθεί ο σκοπός για τον οποίο αυτή γίνεται ανεκτή (άμεση δηλαδή συγκρότηση του Δ.Σ για να λειτουργήσει ομαλά ο Οργανισμός), θα πρέπει να προηγηθεί της σύγκλησης του Δ.Σ από τον Ευάγγελο Τάτση και να έχει την συναίνεση όλων των μελών του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ.

2. Αυτή μας η στάση ευθύνης προφανώς και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία, ούτε ως αποδοχή “άγραφων νόμων” και “εθιμικού δικαίου” που επικαλείται το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, δυναμιτίζοντας τις σχέσεις των αδελφών ενώσεων και των εκλεγμένων μελών των ενώσεων στο Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίοι ανέλαβαν να αποφύγουν τα βράχια που έχουν οδηγήσει οι προηγούμενες διοικήσεις τον οργανισμό με αποφάσεις και παραλείψεις.

3. Την εβδομάδα που έρχεται και αμέσως μετά τη συγκρότηση του Δ.Σ, κρίνουμε απαραίτητο να συγκληθεί με ευθύνη του Δ.Σ του ΕΔΟΕΑΠ,  κοινή σύσκεψη με τις ΕΝΩΣΕΙΣ για να συζητηθεί σχέδιο πρωτοβουλιών για την επόμενη ημέρα στον Οργανισμό.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΚΟΣ ΓΚΑΝΑΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜ. ΠΙΠΠΑΣ

Comments are closed.