Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Θέλουμε Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

 

Δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στις εκπομπές των Παπαδάκη και Τσαπανίδου

Σχόλιο για τη χθεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλη
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να βάλει από την δική του πλευρά τα θέματα τα οποία έχουν ανοίξει από τις εκλογές, από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και μετά. Στην ουσία περιέγραψε όλα τα βήματα τα οποία έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό τοπίο των διαπραγματεύσεων. Σήμερα βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Είναι διαπραγματεύσεις οι οποίες λαμβάνουν χώρα αυτήν την στιγμή στις Βρυξέλλες και είναι πολύ σημαντικές και γίνονται σε θετικό κλίμα και πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και θετική έκβαση. Ο πρωθυπουργός εξήγησε στη Βουλή – ως οφείλει να κάνει ένας πρωθυπουργός, ο οποίος θέλει να ακούει την κριτική και των αρχηγών της αντιπολίτευσης, αλλά και να κοινοποιεί τις απόψεις του – όλα τα βήματα που μας έφτασαν μέχρι την 20ή του Φλεβάρη, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται αυτή η συμφωνία.

Η στάση του κάθε κόμματος μέσα στη Βουλή και η στάση φυσικά της κυβέρνησης μπορεί να κριθεί από τους πολίτες. Άποψη μας είναι – και σε αυτό νομίζω συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού – ότι έχει σταματήσει να υλοποιείται η πολιτική του μνημονίου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί, ότι δεν πρόκειται να πάρουμε νέα υφεσιακά μέτρα. Οι βασικές γραμμές πάνω στις οποίες κινείται η διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης έχουν γίνει φανερές και στον ελληνικό λαό και στο σώμα της Βουλής αλλά και στις συζητήσεις με τους εταίρους.

Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες θέλει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, θα έρθουν με την κανονική νομοθετική διαδικασία, με την κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα γίνει εξαντλητικός διάλογος και στις επιτροπές της Βουλής, αλλά και στην Ολομέλεια. Και ο κάθε βουλευτής θα έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να τοποθετηθεί πάνω σε αυτά τα οποία θα φέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε χθες επειδή πήρε το λόγο ο κ. Κατρούγκαλος με βάση τον κανονισμό της Βουλής, το δικαίωμα που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής όταν υπάρχουν προσωπικές αναφορές ιδιαίτερα τόσο σκληρές, όπως αυτές χτες από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερασπιστεί τον εαυτό του μιλώντας δύο λεπτά. Να δώσει μια απάντηση. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αποχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Διαρροές από ξένα Μέσα και όχι ενημέρωση από την κυβέρνηση
Η λίστα του κυρίου Βαρουφάκη στις 23 Φλεβάρη είχε δοθεί στα μέσα. Αυτή τη στιγμή επειδή βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης έχουμε επιλέξει, η διαπραγμάτευση να γίνεται στο τραπέζι, στην αίθουσα των Βρυξελλών και να μην υπάρχουν τέτοιου είδους διαρροές. Από άποψη σεβασμού των διαπραγματεύσεων και όχι από άποψη συσκότισης της διαδικασίας. Άλλωστε, οι βασικές γραμμές είναι γνωστές.

Για τον ΕΝΦΙΑ
Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί τον πιο άδικο φόρο, ο όποιος έχει επιβληθεί στην ελληνική κοινωνία και έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει πει και στις προγραμματικές της δηλώσεις, σκοπεύει να τον αντικαταστήσει άμεσα. Έχει μιλήσει η ελληνική κυβέρνηση για ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται από τεχνικές ομάδες του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Θέλουμε η εφαρμογή αυτού του φόρου, για την ακίνητη περιουσία, να είναι προσεκτική, να δίνει απαντήσεις, να είναι αποτελεσματικός και κοινωνικά δίκαιος, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή του όπως υπήρξαν με τον ΕΝΦΙΑ. Δεν υπάρχει θέμα καθυστέρησης. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να επιλύσει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα στη φορολογική διοίκηση, τα οποία δεν είχαν λυθεί όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Και ακριβώς για αυτό το λόγο προσπαθούμε να διευρύνουμε ταυτόχρονα και τη φορολογική βάση, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση, ώστε η καταβολή των φόρων να είναι και πιο άμεση αλλά και να μην υπάρχουν περιθώρια να μην καταβάλλονται αυτοί οι φόροι, ειδικά ΦΠΑ. Μιλάμε για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, το οποίο γίνεται στα τσιγάρα, στο αλκοόλ, στο πετρέλαιο, για μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις. Μια τέτοια λίστα μεταρρυθμίσεων έχει παρουσιασθεί με εξειδικευμένο τρόπο στις Βρυξέλλες και αποτελεί ένα από τα πολύ δυνατά χαρτιά, τα οποία έχει βάλει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε και αισιοδοξούμε ότι θα υπάρχει μια θετική κατάληξη, των διαπραγματεύσεων. Αυτό που πρέπει να πούμε, είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι περνά από το χέρι της και τα καταφέρνει μέχρι στιγμής, πολύ καλά, έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις χρηματοδοτικές της υποχρεώσεις και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο, είναι σενάριο, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση, δεν το εξετάζει. Ίσα – ίσα , κάνει ότι μπορεί για να μην βρεθεί σε τέτοιου τύπου διλήμματα και σε τέτοιου τύπου καταστάσεις. Εμείς, από την δική μας την πλευρά, ως κυβέρνηση, ως υπεύθυνη ελληνική κυβέρνηση, διασφαλίζουμε την ομαλότητα και στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. Αυτός, είναι ο δικός μας στόχος, αυτή είναι η λαϊκή εντολή που έχουμε λάβει και είναι μια λαϊκή εντολή, που μας έχει δώσει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Να πορευτούμε στις διαπραγματεύσεις, με βάση κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες έγιναν γνωστές χθες για ακόμα μια φορά στην Ελληνική Βουλή από τον Πρωθυπουργό μέσα σε ένα πλαίσιο ομαλότητας στην ελληνική οικονομία. Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις. Η κυβέρνηση έχει τις δικές της “κόκκινες γραμμές”.

Νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί καλά και οι δανειστές, το έχει αντιληφθεί καλά η ελληνική κοινωνία, ότι σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με επιπλέον υφεσιακά μέτρα, με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μείωση των συντάξεων, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω.

Ό,τι μέτρα πάρουμε μέχρι τώρα, είναι μέτρα τα οποία θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να περάσουμε σε μια διαδικασία πιο μεσοπρόθεσμη, που είναι για την επόμενη τετραετία. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, λαμβάνονται κάποια πρώτα μέτρα, από εκεί και πέρα η διαπραγμάτευση η οποία θα αφορά την επόμενη μεσοπρόθεσμη συμφωνία, θα αφορά σε μια πιο συνολική εικόνα και για τα φορολογικά, αλλά και για άλλου τύπου πεδία. Η όλη ουσία της διαπραγμάτευσης είναι να βρεις τρόπους ώστε έχοντας τις δικές σου κόκκινες γραμμές να μπορέσεις να συμφωνήσεις με κάποιους άλλους που έχουν τις θέσεις τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι δανειστές ότι έχουν μπροστά τους μια καινούργια κυβέρνηση, η οποία τυγχάνει της συντριπτικής αποδοχής της ελληνικής κοινωνίας. Σε χθεσινή δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας δεν ξέρω αν είδατε πόσο υψηλά είναι η δημοτικότητα του πρωθυπουργού και το πόσο συμφωνεί ο κόσμος με την πολιτική της κυβέρνησης. Γνωρίζοντας, λοιπόν, οι δανειστές ότι έχουν μια κυβέρνηση απέναντί τους, η οποία έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχει σκοπό και βούληση διατυπωμένα και αποδεδειγμένα να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση και να μην υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις νομίζω ότι θα γίνουν αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να φτάσουμε σε μία λύση.

Η κυβέρνηση κάνει αυτά που πρέπει ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο δίλημμα – συντάξεις ή δανειακές συμβάσεις- αυτό ακριβώς κάνουμε και πιστεύουμε ότι το κάνουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα. Δεν θέλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει κάποιο τέτοιο δίλημμα και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχει κινηθεί και κινείται και διασφαλίζει ότι δεν θα μπει αυτό το δίλημμα. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και αυτό κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ομαλότητα και στην οικονομία και στην κοινωνία.

Για την ημερομηνία σύγκλισης του Eurogroup
Κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να γίνει σύντομα το Eurogroup. Θα ήταν χρήσιμο να γίνει σύντομα. Αύριο συνεδριάζει το Euroworking group, όπου θα συζητηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, και από εκεί και πέρα θα χαραχτεί η γραμμή και η πορεία για τις επόμενες κινήσεις σε επίπεδο Eurogroup.

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα γίνει σύντομα. Θέλουμε να γίνει μέσα στην Μεγάλη εβδομάδα, νομίζουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις, έχει γίνει πολύ δουλειά στις Βρυξέλλες, έχουν γεφυρωθεί χάσματα και υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα καλό κλίμα.

Για όσους έχουν βγάλει τα χρήματα τους στο εξωτερικό
Νομίζω, ότι όλοι γνωρίζουμε, ότι γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό. Έχουν προκύψει πολλές λίστες. Έχει προκύψει πληθώρα λιστών, δεν είναι μόνο η λίστα Λαγκάρντ. Είναι λίστες, οι οποίες έχουν προκύψει, μέσα από ανταλλαγή στοιχείων, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το ερώτημα δεν είναι αυτό, το ερώτημα είναι γιατί δεν έχει γίνει τίποτα όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εμείς έχουμε την απόλυτη πολιτική βούληση, δεν νομίζω ότι αυτό αμφισβητείται, να προχωρήσουμε άμεσα και όπως έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία και στο υπουργείο Οικονομικών και η κα Βαλαβάνη και ο κ. Νικολούδης, για τη διασταύρωση αυτών των λιστών. Δεν λέμε προφανώς, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν λεφτά στο εξωτερικό, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κλέψει από το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχουν όμως, πολλές περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις, ότι αυτά τα χρήματα είναι μαύρα και αδικαιολόγητα. Και από αυτούς θα ζητηθεί να πληρώσουν. Το θέμα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν θέλω να αναφερθώ προσωπικά σε περιπτώσεις που δημοσιοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά όταν βλέπουμε στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να είναι τα ονόματά τους μέσα σε αυτές τις λίστες και να κινείται και η δικαστική διαδικασία… Όπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης «μαύρου» και αδήλωτου χρήματος εκεί προφανώς πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα από αυτού του τύπου τους ελέγχους είναι μηδαμινά, έχουν να κάνουν και με την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Επίσης μπήκε η βάση για μια πολύ καλή συνεργασία με τις αρμόδιες ελβετικές αρχές, ώστε να υπάρχει μια διμερής συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης με τις αρχές στην Ελβετία, για να υπάρχει διασταύρωση αυτών των στοιχείων. Αυτό είναι μια συνηθισμένη διεθνής πρακτική. Πολλές χώρες έχουν έρθει σε συνεργασία και σε συμφωνία με την Ελβετία ώστε να εντοπίσουν το «μαύρο χρήμα» το οποίο κρύβεται στις ελβετικές τράπεζες. Μάλιστα, ένα από τα θέματα τα οποία μπήκαν στη συνάντηση, το είπε και χθες ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ένα από τα θέματα που τέθηκε και από την Καγκελάριο, είναι το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρμόδιες αρχές και τις αρχές της Ελβετίας. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, και πολύ περισσότερο δεν έχει αποδώσει.

Comments are closed.