Τον αντικαταστάτη του Βαρουφάκη αναζητά ο Τσίπρας

Τσίπρας - Βαρουφάκης

Σαρωτικός ανασχηματισμός μετά τη συμφωνία με τους ευρωπαίους

Μπορεί να μην έχει βρεθεί ακόμη ο αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, η απόφαση όμως για την απομάκρυνσή του είναι ειλημμένη. Ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, για την αλλαγή του υπουργού οικονομικών… ελάχιστα – σύμφωνα με πληροφορίες, τον έχουν επηρεάσει, αφού πρόκειται για προσωπική του απόφαση η οποία μάλιστα εντάσσεται σε ένα σχέδιο τακτικής κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, το οποίο ολοκληρώνεται όσο πλησιάζουμε σε συμφωνία.

Στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τον ιδιόρρυθμο, επικοινωνιακό και γνωστό στο εξωτερικό, καθηγητή Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου η Ελλάδα να βρεθεί στο προσκήνιο της παγκόσμιας κοινής γνώμης… Αφού όσο κι αν υπολήπτεται τους καθηγητές (για αυτό και έχει αρκετούς στην κυβέρνησή του), παραμένει πιστός οπαδός της σχολής ότι η πολιτική δεν είναι υπόθεση τεχνοκρατών! Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη κυβέρνησή του εμπιστεύτηκε καθηγητές σε υπουργεία, αξιοποιώντας τη γνώση και την πείρα τους, για να μην σπαταλήσει χρόνο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν κυβερνητική εμπειρία… Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η θητεία τους θα έχει χρονικό ορίζοντα τη συμφωνία με τους ευρωπαίους η οποία και θα του επιτρέψει να σταθεροποιηθεί. Η συνέχεια θα σφραγιστεί με τον πρώτο ανασχηματισμό, όπου τα μέλη της νέας πλέον κυβέρνησης θα κληθούν να υλοποιήσουν τη συμφωνία που θα έχει υπογραφεί με τους ευρωπαίους.

Επιστρέφοντας όμως στον Γιάνη Βαρουφάκη του οποίου η θητεία όσο πλησιάζουμε σε συμφωνία ολοκληρώνεται… προς επίρρωση των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω για την «αποστολή» του, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον άφησε ποτέ μόνο του: από την αρχή της διαπραγμάτευσης και σε όλα τα στάδιά της, είχε προσωπική εμπλοκή και εικόνα της πορείας, έχοντας τοποθετήσει στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη τη δική του τρόικα έμπιστων συνεργατών, αποτελούμενη από τους Κιντώνη, Κουτεντάκη, Παυλόπουλο που είχαν γίνει σκιά του!

Comments are closed.