Παρέμβαση ΗΠΑ στο ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ρίξτε τώρα στο τραπέζι την καλύτερη πρόταση!

Παρέμβαση ΗΠΑ στο ΔΝΤ για την Ελλάδα: Ρίξτε τώρα στο τραπέζι την καλύτερη πρόταση!

Παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για να κάμψει τις αντιστάσεις του στη διαπραγμάτευση και να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», φέρεται να διαβεβαίωσε τον έλληνα Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους την Παρασκευή, δηλαδή αμέσως μετά την τριμερή της Ρίγας, όπου η Ανγκελα Μέρκελ έθεσε ως προϋπόθεση συμφωνίας τη συναίνεση του Ταμείου, ότι θα αναληφθούν από αμερικανικής πλευράς οι δέουσες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Υπονοήθηκε δε ότι ο ίδιος ο κ. Λιου επιδιώκοντας να βοηθήσει προτίθεται να ανοίξει το θέμα της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο του G7 που αρχίζει αύριο στη Γερμανία, που έχει και την προεδρία.

Ως γνωστόν, το νέο τηλεφώνημα Τσίπρα – Λιου δημοσιοποιήθηκε από το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το Σάββατο επιβεβαιώθηκε και από την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση που έγινε στο Μαξίμου από τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου εμφανίστηκε να πείστηκε μετά την επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα για την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης λύσης και συμφωνίας.

Και αυτό διότι αμέσως μετά έγινε follow up του περιεχομένου του τηλεφωνήματος και ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Singh ενημέρωσε αρμοδίως ότι «ανεξαρτήτως των όσων διαδραματίζονται στο Brussels Group, η Ουάσιγκτον θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το ΔΝΤ να μη σταθεί εμπόδιο σε διαφαινόμενη συμφωνία».

Εχει τη σημασία του το γεγονός πως οι Αμερικανοί που βρίσκονται, όπως είπαν, σε διαρκή επαφή με ανώτατα κλιμάκια και των τριών θεσμών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για τη σκληρή στάση του ΔΝΤ απέναντι στη χώρα μας, η ηγεσία του Ταμείου δεν είναι αρνητική απέναντι στην προοπτική της συμφωνίας.

Αντιθέτως, το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που έφθασε ξημερώματα Σαββάτου στο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα Αλέξη Τσίπρα και Τζακ Λιου, εμφανίζει την ίδια τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να προτίθεται «να συνεισφέρει, καθ’ ο μέτρο τής είναι επιτρεπτό, σε θετική κατάληξη».
ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. Εχει ενδιαφέρον πως οι αμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την ελληνική κυβέρνηση ότι ο Τζακ Λιου πιστεύει πως οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες (επομένως ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία) εξακολουθούν να περιμένουν περαιτέρω κινήσεις καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ της Ρίγας όταν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ εμφανίστηκαν να παροτρύνουν τον Αλέξη Τσίπρα να συνεχιστούν οι προσπάθειες σύγκλισης, ούτως ώστε αμφότεροι οι δύο ηγέτες να βοηθήσουν προσωπικά στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.

Μάλιστα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση των Αρχών των ΗΠΑ προς τις ελληνικές Αρχές, πείστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα ότι οι κινήσεις καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά «δεν είναι δυνατόν να αναμένονται σε τομείς εργασιακών σχέσεων ή συντάξεων, όπου η Ελλάδα έχει υπερβεί τα όριά της». Κοινώς στους δύο τομείς στους οποίους το ΔΝΤ προβάλλει υπερβολικά αιτήματα έχοντας οδηγήσει αρκετές φορές τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο.

Οι ΗΠΑ δείχνουν ότι επιθυμούν να βοηθήσουν και συστήνουν στην ελληνική κυβέρνηση να δημιουργήσει έως τη Σύνοδο του G7 τις κατάλληλες συνθήκες στη διαπραγμάτευση της χώρας με τους θεσμούς, ούτως ώστε να υπάρξει θετική έκβαση. Ενδεικτικά παροτρύνουν το Μαξίμου να καταθέσει την «best offer» (την καλύτερη προσφορά του) έως τη Σύνοδο των ισχυρών στη Δρέσδη της Γερμανίας, προκειμένου ο Τζακ Λιου να διευκολυνθεί για να ανοίξει το ελληνικό θέμα κατά τη διάρκειά της.

Ο ΣΟΪΜΠΛΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το Bloomberg, αναμένει πολιτικές εντάσεις με τους εταίρους της Γερμανίας στη συνάντηση του G7 σε σχέση με τις πολιτικές λιτότητας. «Η γερμανική πολιτική μειώσεων στους προϋπολογισμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη θα δεχτεί επιθέσεις κατά τη συνάντηση» προέβλεψε ο Σόιμπλε, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι ο Τζακ Λιου έχει ζητήσει μια γρήγορη επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας, σε μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θεωρούν αμετακίνητη τη θέση του Βερολίνου, πως η Αθήνα θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του Μνημονίου, ως ρίσκο.

Το Μαξίμου επιβεβαίωσε μόλις σήμερα τυπικά το τηλεφώνημα Τσίπρα – Λιου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να τονίζει: «Επιλέγουμε από τη δική μας πλευρά, ως κυβέρνηση, να μη δίνουμε στη δημοσιότητα αυτού του τύπου τις επαφές. Αυτό δεν γίνεται γιατί θέλουμε να κρύψουμε κάτι ούτε επειδή πιστεύουμε ότι δεν μας συμφέρει επικοινωνιακά. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των διπλωματικών σχέσεων και των επαφών που κάνει ο Πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, ήταν μια εποικοδομητική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα και αμοιβαίο πνεύμα ότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα».

Ως προς τη Σύνοδο του G7 o εκπρόσωπος της κυβέρνησης σχολίασε χθες ότι η ατζέντα και η θεματολογία, όπως και οι απόψεις που θα ακουστούν εκεί, είναι ζήτημα των υπουργών Οικονομικών των χωρών που μετέχουν σε αυτό. Για να προσθέσει ωστόσο ότι το ζήτημα της Ελλάδας, κατ’ επέκταση και της ευρωζώνης είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκταση που πήραν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με αιχμή τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης για πιθανότητα μη πληρωμής του ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου, το Μαξίμου επιδίωξε χθες να χαμηλώσει το θέμα επαναλαμβάνοντας τη θέση πως επιθυμεί να είναι συνεπές σε όλες τις υποχρεώσεις του είτε στο εσωτερικό της χώρας είτε προς το εξωτερικό. «Αυτή η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της τόσο στην Ελλάδα, δηλαδή τις εσωτερικές της υποχρεώσεις, όσο και στο εξωτερικό. Τα προβλήματα ρευστότητας είναι γνωστά, εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος με έμφαση αποφεύγοντας να υιοθετήσει τις φωνές περί μη πληρωμής του Ταμείου.

«Βest offer»
Οι ΗΠΑ παροτρύνουν το Μαξίμου να καταθέσει την καλύτερη προσφορά του έως τη Σύνοδο των ισχυρών στη Δρέσδη προκειμένου ο Τζακ Λιου να διευκολυνθεί για να ανοίξει το ελληνικό θέμα στη διάρκειά της

«Η καλύτερη ευκαιρία»
Ο αμερικανικός παράγοντας δείχνει να πιστεύει ότι η Σύνοδος του G7 αποτελεί κρίσιμο χρονικό σημείο ώστε να παρέμβουν καταλυτικά για την προώθηση της λύσης του προβλήματος.
Πηγή τα ΝΕΑ

Comments are closed.