Δωρεάν μετακινήσεις και διαγραφή προστίμων στις συγκοινωνίες

Δωρεάν μετακινήσεις και διαγραφή προστίμων στις συγκοινωνίες

Σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών λόγω της αργίας των τραπεζών, καθώς και δράσεις αλληλεγγύης για ανέργους και συνταξιούχους, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 30 Ιουνίου 2015 έως και 6 Ιουλίου 2015, που έχει επιβληθεί η αργία των τραπεζών, η μετακίνηση με τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ) θα γίνεται δωρεάν.

Για τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα σχετικά μητρώα του ΟΑΕΔ, μετά τη λήξη του προηγούμενου μέτρου, θα δοθεί δωρεάν πρόσβαση στις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες. Από το υπουργείο Μεταφορών εξετάζεται η εξοικονόμηση πόρων από άλλες δράσεις,
προκειμένου το μέτρο αυτό να επεκταθεί και σε αστικές συγκοινωνίες περιφερειακών πόλεων που είναι ιδιωτικές.
Επίσης, για τους ανέργους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι με νομοθετική ρύθμιση θα διαγραφούν τα διοικητικά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί έως σήμερα για μετακινήσεις χωρίς εισιτήριο, ακόμη κι αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους.

Ακόμα, από σήμερα καταργούνται οι έλεγχοι που γίνονται στις αστικές συγκοινωνίες από μη ελεγκτές (π. χ από οδηγούς λεωφορείων), οι οποίοι λαμβάνουν ως αμοιβή ποσοστό του προστίμου. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, «για μια νομικά παράνομη ενέργεια και πολιτικά και ηθικά κατάπτυστη, που πρέπει να τερματιστεί».

Ακόμα, δόθηκε προφορική εντολή στο Δ. Σ. της ΕΥΔΑΠ να μην διακοπεί καμία σύνδεση παροχής νερού λόγω ληξιπρόθεσμης οφειλής, όσο οι τράπεζες είναι σε αργία.

Την ίδια στιγμή, από τα ΕΛΤΑ θα συνεχιστεί κανονικά η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ, όπως και των συντάξεων του ΟΓΑ (αφορά τους συνταξιούχους που ήδη έχουν επιλέξει να πληρώνονται μέσω των ΕΛΤΑ). Επίσης, για τη διευκόλυνση πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν εισπράξεις, τα ΕΛΤΑ διαθέτουν αντίστοιχες υπηρεσίες συναλλαγών και πληρωμών που μπορούν να υλοποιηθούν.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σπίρτζης, «με πρωτοβουλία του υπουργείου υπήρξε επικοινωνία με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για να μην υπάρξουν διακοπές συνδέσεων ληξιπρόθεσμων λογαριασμών, τηλεφωνίας και Ιντερνετ». Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον ΟΤΕ, τη Vodafone, τη Wind και τη Forthnet, ενώ αναμένεται η απάντηση από μια εταιρεία».

Στο μεταξύ, από τους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών ζητήθηκε να μην υπάρχουν διόδια το Σάββατο και την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες που θα μετακινηθούν για τη συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα.

«Ορίστηκε μια συνάντηση τις προσεχείς μέρες και αναμένουμε την απάντησή τους», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών.
Προκειμένου να καταγράφονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αργία των τραπεζών «και να επιλύονται με τον καλύτερο τρόπο και τάχιστα», σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, «συγκροτήθηκε στο υπουργείο μια ομάδα η οποία θα έχει διαρκή επικοινωνία με όλους τους εποπτευόμενους φορείς και τους πολίτες».
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Comments are closed.