Παραδοχή Τσακαλώτου: Αν φέρναμε την πρόταση στη Βουλή, η κυβέρνηση θα έπεφτε

Στην παραδοχή ότι η διαπραγμάτευση ουσιαστικά απέτυχε, προχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι η πρόταση των θεσμών δεν θα περνούσε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και προκρίθηκε η επιλογή του δημοψηφίσματος από αυτή των εκλογών.

Τσακαλώτος

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχαμε ένα πακέτο που δεν το πιστεύουμε. Είχαμε μια επιλογή να έρθει στη Βουλή και να μην περάσει. Κατά την άποψή μου δεν περνούσε από το ΣΥΡΙΖΑ αυτό και από την κυβέρνηση και όχι επειδή είναι κολλημένοι οι Συριζαίοι ή του ΑΝΕΛ. Επειδή δεν βγαίνει. Άρα θα έπεφτε αυτή η κυβέρνηση… και θα είχαμε τρεις εβδομάδες εκλογές που είναι πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστείς και το bank holiday παρά πέντε εργάσιμες. Άρα είχαμε την επιλογή να πάμε σε δημοψήφισμα όπου στο δημοψήφισμα θα ήταν μόνο οκτώ μέρες για να αποφανθεί ο λαός».

Ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα σοκ αισιοδοξίας, καθώς πρέπει να φύγει μία και καλή η διαρκής απειλή ενός Grexit από την Ελλάδα, επειδή λειτουργεί αποτρεπτικά στην ανάπτυξη και στην κατανάλωση.

Αποκάλυψε δε, ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τους θεσμούς στο θέμα των εργασιακών και συγκεκριμένα, στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την επιλογή της ΓΣΕΕ να στηρίξει ανοιχτά το «ΝΑΙ».

Εξάλλου, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι όσοι ψηφίζουν ΝΑΙ, ψηφίζουν και αυτόν που θα εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα. «Τίθεται ζήτημα δημοκρατικότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αν οι Ευρωπαίοι ρίξουν την κυβέρνηση με ένα ΝΑΙ, αγνοώντας ουσιαστικά την ψήφο του ελληνικού λαού, αυτό θα είναι κάτι πολύ κακό για την Ευρώπη.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ακόμη ότι έπρεπε να πάρουμε το ρίσκο μιας ρήξης με την Ευρώπη, γιατί αυτή η Ευρώπη έχει κοντά ποδάρια και έτσι όπως είναι δεν αντέχεται. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα 2 -3 χρόνια, κάποιοι λαοί, όπως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα επιλέξουν μόνοι τους να φύγουν από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ευρωζώνη ώς τον μεγάλο ασθενή της παγκόσμιας οικονομίας

Εξέφρασε δε την άποψη ότι αν ο κόσμος ψηφίσει όχι, ο Μάριο Ντραγκι από τη μέχρι τώρα στάση του, έχει δείξει ότι θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη να υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Αναγνώρισε πάντως ότι και η νέα συμφωνία που θα επιτευχθεί σε περίπτωση όχι, θα περιλαμβάνει σκληρά μέτρα.

Τέλος, υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα θα έπρεπε να γίνει πριν από ένα μήνα περίπου, όταν πήραμε το πεντασέλιδο κείμενο των θεσμών, μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.