Τσίπρας: Δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία

 

Κάλεσμα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πουν ξεκάθαρα τη γνώμη τους απηύθηνε ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση.

Τσίπρας

«Μετά από 6 μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης είμαστε περήφανοι γιατί υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση τον ελληνικό λαό και αντιμετωπίσαμε το μεγάλο δίλημμα να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί, είναι μια δύσκολη επιλογή που αναγκαστήκαμε να λάβουμε» είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα προχωρήσουμε στην αποδοχή των προτάσεων των δανειστών ή αν θα επιλέξουμε μόνοι της καταστροφή μας. Είναι η ώρα, είναι χρέος μας να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα να εξηγήσουμε στον λαό το δίλημμα που ήταν δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία».

Τσίπρας: Δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία

«Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά, πρόσθεσε και συνέχισε:

Τσίπρας: Δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία

«Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, και τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πως θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση».

Περιγράφοντας τυχόν έξοδο από το ευρώ ανέφερε: «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται, απλά είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα στην Κεντρική Επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του πολιτικού αναχωρητισμού και πρότεινε να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.