ΕΙΤΗΣΕΕ: Ζητάμε διάλογο με την κυβέρνηση

ΕΙΤΗΣΕΕ

Συνέντευξη Τύπου ΕΙΤΗΣΕΕ με αφορμή το σχέδιο νόμου «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης»

 

Η ΕΙΤΗΣΕΕ πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουλίου, με αφορμή το σχέδιο νόμου που έθεσε η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση «Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας και Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης». Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΣ Πάνος Κυριακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ ο Νίκος Πεφάνης, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ Στρατής Λιαρέλλης, ο Ταμίας του ΔΣ Κώστας Κιμπουρόπουλος, και τα μέλη του ΔΣ Δημήτρης Φουρλεμάδης και Γιώργος Ζώης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ διατύπωσαν τις θέσεις της Ένωσης για το σχέδιο νόμου, ενώ παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε η PWC με θέμα τα Αδειοδοτικά Πλαίσια της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και τις Εξελίξεις και τις Τάσεις της Διαφημιστικής Δαπάνης στη χώρα μας.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΤΗΣΕΕ Πάνος Κυριακόπουλος:
«Οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν πρώτοι και άμεσα ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Ωστόσο, πριν την σύνταξη του νομοσχεδίου δεν υπήρξε κανένας διάλογος με τον κλάδο, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση περιέχει πολλές αοριστίες και κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι επιδιώκεται να λύσει.

Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχει ήδη γίνει με όρους που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, και δεν έχει καμία σχέση με το άτακτο πλαίσιο που λειτουργούσε η αναλογική τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, για πρώτη φορά λειτουργεί το τηλεοπτικό τοπίο σε ένα εύρυθμο πλαίσιο.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν διατυπώσει διαχρονικά τις προτάσεις τους, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν υγιώς και με ασφάλεια, ώστε οι επιχειρήσεις τους να είναι βιώσιμες. Είναι απολύτως αναγκαία η σωστή λειτουργία, όμως το πλαίσιο πρέπει να ρυθμιστεί μέσα από ορθολογικό σχεδιασμό.

Γι αυτό για μας είναι αναγκαίο:
o Να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εμπλεκόμενους φορείς του κλάδου.
o Να αξιοποιηθούν οι μελέτες και τα οικονομικά στοιχεία, και κυρίως να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα του κλάδου.
o Να γίνει σχεδιασμός που επιτρέπει τη βιωσιμότητα του κλάδου και ταυτόχρονα διασφαλίζει την ελευθερία και την πολυφωνία.»

Από την πλευρά του ο Στρατής Λιαρέλλης ανέφερε:
«Το παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αρκετές αοριστίες και πολλά προβληματικά σημεία, που κατά τη δική μας γνώμη δεν ρυθμίζουν το τηλεοπτικό τοπίο, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

Τα επιχειρήματα που έχουν επικρατήσει στο δημόσιο διάλογο δεν ισχύουν, επειδή το θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόζεται πια εξαιτίας του ψηφιακού φάσματος, είναι ρυθμισμένο, στη βάση όσων η ίδια η Πολιτεία έχει θέσει, εξαιτίας και των σχετικών ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.

Το παρόν περιβάλλον λειτουργίας και αδειοδότησης του Παρόχου Δικτύου, όπως έχει διαμορφωθεί, αποτελεί το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα εξορθολογισμού του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα και σύγκλισης στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ωστόσο, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα ρυθμίζει οριστικά όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τις άδειες περιεχομένου. Γι αυτό είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Το επόμενο διάστημα, τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ αναλαμβάνουν σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενημερώσουμε τους αρμόδιους φορείς και Αρχές για τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Στόχος μας είναι να ξεκινήσει ένας γόνιμος κι ωφέλιμος διάλογος, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση του τηλεοπτικού κλάδου που θα βελτιώσει το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.»

Comments are closed.