Ήμαρτον! Περιγράψτε τα ματς, μην κάνετε σεμινάρια προπονητικής

Ήμαρτον! Περιγράψτε τα ματς, μην κάνετε σεμινάρια προπονητικής

Το έχουμε πει πολλές πολλές φορές για τους έλληνες σπορκάστερ που αδυνατούν να εκσυχρονιστούν και φλυαρούν ακατάπαυστα και αντί να μεταδίδουν τους αγώνες κάνουν επίδειξη άχρηστων για τους τηλεθεατές γνώσεων. Ειδικά οι μεταδόσεις στο μπάσκετ όπου οι φάσεις διαδέχονται η μια την άλλη, η μετάδοση των αγώνων από τους έλληνες σπορτκάστερ είναι κυριολεκτικά μαρτύριο, ακόμη και για τους μυημένους του μπάσκετ. Φανταστείτε για όσους δεν είναι! Γίνεται χαμός μέσα στα παρκέ και ακούμε από τις τηλεοράσεις ένα ορυμαγδό πληροφοριών για συστήματα και τακτικές (το 90% σε αγγλικούς όρους) εν μέσω ιστοριών για το τι είχε συμβεί ή τι είχε πει κάποιος κάπου κάπως κάποτε σε ένα παλαιότερο τουρνουά, σε κάποιο μάτς ή στο NBA που είναι και η αγαπημένη μόνιμη αναφορά των ελλήνων σπορκάστερ. Στο μεταξύ μέχρι να τελειώσουν το κάθε σεμινάριο και την κάθε ιστορία που ξεφουρνίζουν σε ρυθμό πολυβόλου, έχουν περάσει 3-4 φάσεις. Είδαμε το πρώτο ημίχρονο του τελικού των εφήβων από την ΕΡΤ και κοντέψαμε να λιποθυμήσουμε. Τελικός ευρωπαικού πρωταθλήματος και ακούγαμε αντί για μετάδοση, σεμινάριο προπονητικής επιπέδου NBA τουλάχιστον… Παιδιά 16-17 χρονών έπαιζαν και ο σπορτκάστερ νόμιζε ότι παρέδιδε μαθήματα σε επίδοξους προπονητές ομάδων της Ευρωλίγκας! Το δεύτερο ημίχρονο αποφασίσαμε να το δούμε στο internet σε κάποιο κανάλι με αγγλική μετάδοση και το καταευχαριστηθήκαμε αφού ως συνήθως οι άγγλοι σπορτκάστερ έχουν ρυθμό, γνωρίζουν το αντικείμενο, μεταφέρουν την ένταση του αγώνα και κυρίως μεταδίδουν το ματς, δεν χάνουν φάση και κάνουν κάποια εύστοχα κατά βάση σχόλια επί των φάσεων και μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Το κακό είναι ότι έρχεται το πανευρωπαικό πρωτάθλημα ανδρών και σκεφτόμαστε το τι έχουν να ακούσουν τα αυτάκια μας και μας πιάνει ζαλάδα. Πρέπει η διοίκηση της ΕΡΤ (και των συνδρομητικών καναλιών) να βάλουν κοντέρ στη μετάδοση αγωνων. Για κάθε φάση που δεν θα μεταδίδει ο σπορτκάστερ να πληρώνει πρόστιμο επί του μισθού του! Σοβαρά το λέμε δεν κάνουμε πλάκα. Δεν θέλουμε ρε φίλε να μάθουμε τι είπε ή τι έκανε ο Πόποβιτς όταν βρέθηκε σε μια ανάλογη δύσκολη στιγμή ενός ματς στο ΝΒΑ. Δεν θέλουμε να μάθουμε τι δήλωσε κάποτε ένας μεγάλος παίκτης για μια φάση που μοιάζει με μια φάση που εξελίσσεται εκείνη την ώρα στο ματς. Πες τα στο post game show ή γράψτα την επόμενη μέρα όλα αυτά στην ανάλυση του ματς που θα κάνεις στην εφημερίδα ή στο site που δουλεύεις και θα τα διαβάσουμε εκεί. Μη μας πρήζεις το κεφάλι και μη μας σπας τα νεύρα την ώρα του ματς. Απλά μετέδωσε. Μπορείς;

ΥΓ: Οι υπεύθυνοι των καναλιών που μεταδίδουν αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ δεν έχουν να κάνουν τίποτε λιγότερο ή περισσότερο από το να δείξουν στους σπορτκάστερ αγώνες που μεταδίδουν κυρίως οι βρετανοί αλλά και αμερικανοί ή ακόμη και οι ιταλοί που είναι πιο κοντά στο δικό μας ταπεραμέντο και να τους πουν να τους αντιγράψουν τόσο στο ρυθμό, την ένταση και το timing των σχολίων και των μεταδόσεων που κάνουν.

Comments are closed.