Μαίνεται ο πόλεμος στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Μαίνεται ο πόλεμος στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες

Εκκληση για «άμεση δράση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυναν χθες οι εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προσφυγικά κύματα που έχουν προκαλέσει ισχυρές διαφωνίες και ένταση μεταξύ των κρατών-μελών. Ζήτησαν μάλιστα έκτακτη Σύνοδο σε υπουργικό επίπεδο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την κρίση.

Στο Βερολίνο, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε και άλλες χώρες της Ενωσης να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η χώρα της δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό των χιλιάδων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία με κοινή ανακοίνωσή τους χθες έκαναν γνωστό ότι ζήτησαν από το Λουξεμβούργο, που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, να συγκαλέσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ σε ειδική έκτακτη Σύνοδο προκειμένου να προετοιμάσουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία έπειτα από επεξεργασία θα τα υπογράψουν στην προγραμματισμένη συνάντησή τους τον Οκτώβριο. «Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουμε άλλο χρόνο» ανέφερε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. «Η σημερινή κατάσταση απαιτεί άμεση δράση και αλληλεγγύη μέσα στην Ευρώπη».

Οι τρεις υπουργοί ζητούν επίσης τη δημιουργία hot spots (κέντρα ταυτοποίησης) σε Ελλάδα και Ιταλία έως τα τέλη του έτους (πιθανότατα στον Πειραιά και στη Σικελία). Εκεί οι πρόσφυγες θα δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και θα καταγράφονται σε βάση δεδομένων. Ανέφεραν ακόμα πως θα πρέπει σύντομα να συνταχθεί κατάλογος χωρών στις οποίες θα είναι ασφαλές να απελαθούν όσοι δεν πληρούν τους όρους παροχής ασύλου.

Καθώς το μεταναστευτικό κύμα διογκώνεται, οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ διαφωνούν για τους τρόπους αντιμετώπισης της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία ζητούν να αναλάβουν και άλλες χώρες τη φιλοξενία μεταναστών, καθώς αρκετές αρνούνται.
Η Ουγγαρία χθες ολοκλήρωσε τον φράχτη με συρματοπλέγματα στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την επίπληξη από τη Γαλλία. Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προέτρεψε τη Βουδαπέστη να καταστρέψει τον φράχτη και κατηγόρησε και άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες αρνούνται να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί από τον αριθμό των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω πολέμων. «Εξοργίζομαι όταν βλέπω κάποιες χώρες της Ευρώπης να αρνούνται τις ποσοστώσεις» δήλωσε σε συνέντευξή του. «Η Ουγγαρία δεν σέβεται τις κοινές αξίες της Ευρώπης φτιάχνοντας αυτό τον φράχτη και η ΕΕ θα πρέπει να έχει μια “έντονη” συζήτηση με την ουγγρική κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς που αναμένεται να μεταβεί σήμερα με δύο ευρωπαίους επιτρόπους στο Καλαί, όπου περίπου 3.000 μετανάστες ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με την ελπίδα να περάσουν τη Μάγχη για να φθάσουν στη Βρετανία, δήλωσε χθες ότι «οι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν τον πόλεμο, τις διώξεις, τα βασανιστήρια και την καταπίεση θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στη Γαλλία. Είναι καθήκον μας» τόνισε «να βρούμε βιώσιμες λύσεις».

Ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «ντροπή» την υπάρχουσα πολιτική της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και τόνισε: «Η Ευρώπη κινδυνεύει να διαλυθεί λόγω της σκανδαλώδους διαχείρισης αυτής της κατάστασης».

Από την αντίθετη πλευρά, η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι επέκρινε την ελευθερία κινήσεων που παρέχει η Συμφωνία Σένγκεν και έκανε λόγο για τους «δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που φθάνουν κάθε χρόνο στη Βρετανία αναζητώντας εργασία και παροχές». Η Βρετανία έχει έρθει σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες και ζητά αυστηρότερους μεταναστευτικούς κανόνες.

ΜΑΤΕΟ ΡΕΝΤΣΙ
«Να ξεπεραστεί το Δουβλίνο ΙΙ»
«Να γίνει παγκόσμιο πρόβλημα το Μεταναστευτικό» ζητά με χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι. Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει ώς τώρα η ΕΕ «ελλιπή, μυωπικά και αποσπασματικά» και πρόσθεσε ότι «οι δραματικές εικόνες των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους από ασφυξία στα φορτηγά και μέσα στα αμπάρια μάς λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να χαράξει μια στρατηγική». «Πρέπει να ξεπεραστεί το Δουβλίνο ΙΙ και να αποκτήσουμε μια ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση» κατέληξε.
Πηγή τα ΝΕΑ

Comments are closed.