Βρυξέλλες: Το μέτωπο κατά της λιτότητας πιο δυνατό από ποτέ (βίντεο)

Tο κοινό μέτωπο κατά της λιτότητας και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης μοιάζει να είναι περισσότερο κινητοποιημένο από ποτέ, γράφει σήμερα σύσσωμος ο βελγικός Τύπος στον απόηχο των χθεσινών μαζικότατων διαδηλώσεων στις Βρυξέλλες.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Λουί Μισελ και το σύνολο του Τύπου αναφέρει ότι η κινητοποίηση των συνδικάτων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η αστυνομία έκανε λόγο για τουλάχιστον 80.000 διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης, ωστόσο το Κοινό Συνδικαλιστικό Μέτωπο που οργάνωσε την κινητοποίηση ανεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών στις 100.000. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ όπου εικονίζονταν πιάτα γεμάτα ψίχουλα, καθώς το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν “Για μας τίποτα, μόνο ψίχουλα”.

Αυτό που αναμένεται τώρα με ενδιαφέρον, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αρθρογράφοι, είναι η αντίδραση της κυβέρνησης, χωρίς, ωστόσο, να καλλιεργούνται σπουδαίες προσδοκίες, ενώ θεωρείται δεδομένη η σκλήρυνση της στάσης των συνδικάτων.

Επεισόδια και τραυματισμοί

Το πρώτο κανάλι της βελγικής τηλεόρασης έκανε λόγο για “μεμονωμένα επεισόδια” μεταξύ λιμενεργατών, που έφτασαν στις Βρυξέλλες από την Αμβέρσα, και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στη διάρκεια των ταραχών.

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους.

Στις 6 Νοεμβρίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας, κατά των μέτρων λιτότητας. Παρά τη λαϊκή κατακραυγή και τη σταδιακή “μεταστροφή” της αντιπολίτευσης -ο πρώην πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο ζήτησε πρόσφατα την “πτώση” της κυβέρνησης-, ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ συνεχίζει απτόητος την πιστή εφαρμογή του άτυπου Μνημονίου στη χώρα του. Τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε οριστικά η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια μέχρι το 2025 και στα 67 το 2030 – από 65 που είναι σήμερα.

Με το νέο πακέτο μέτρων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει στο 21% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (είχε μειωθεί στο 6% το 2013) αλλά και τους φόρους στον καπνό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ευελπιστώντας ότι θα πιάσει… τον στόχο για πρόσθετα έσοδα 700 εκατομμυρίων ευρώ το 2016.
Πηγή avgi.gr

Comments are closed.