MEGA: Το σοκ του Πεφάνη και η προσπάθεια χειραγώγησης των δημοσιογράφων

Mega logo

Το σοκ του νέου επικεφαλής του MEGA Νίκου Πεφάνη δεν περιγράφεται… Όταν οι εργαζόμενοι του καναλιού την περασμένη εβδομάδα αποφάσισαν στάση εργασίας επάνω στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ημέρα έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης! Έτρεμε στην ιδέα να επαναληφθεί και το βράδυ της ψηφοφορίας στη Βουλή!

Το πρώην στέλεχος του ΔΟΛ και έμπιστος συνεργάτης του Σταύρου Ψυχάρη όταν άκουγε MEGA, είχε άλλο πράγμα στο μυαλό του… Αυτό που λίγο πολύ είχε και η κοινή γνώμη… Δηλαδή ένα ισχυρό Μέσο με κύρος και «αυτοπεποίθηση» που μπορούσε να συγκριθεί μόνο μεγάλο δημόσιο φορέα!

Ο Νίκος Πεφάνης όταν συνειδητοποίησε – την περασμένη εβδομάδα, μετά τη στάση εργασίας, ότι το «μαγαζί» μπορεί να «σκάσει» στα χέρια του… Όπως ήταν φυσικό άλλαξε γνώμη και κυρίως συμπεριφορά! Παραδόξως, αντί να σκληρύνει τη στάση του, μάλλον – θα λέγαμε, μαλάκωσε… Και από κει που στην αρχή άνοιγε συρτάρια και ντουλάπια (μεγάλη ιστορία αυτό)… Κατάλαβε ότι επιβάλλονται πιο λεπτοί χειρισμοί στην υπόθεση… Ενδεχομένως και «χειρουργικοί», επιστρατεύοντας άλλα μέσα…

Στο «μαγαζί» όμως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και κυρίως αβέβαιη… Οι εργαζόμενοι περίπου διχασμένοι. Οι μισοί προτείνουν δυναμικές αντιδράσεις ως απάντηση στην απόφαση των αφεντικών να προχωρήσουν σε περικοπές και απολύσεις και οι άλλοι μισοί προτείνουν πιο διαλεκτικές οδούς… Ενδιαφέρον έχει ότι τη δυναμική οδό δείχνουν οι περισσότερο προβεβλημένοι δημοσιογράφοι του σταθμού.

Ωστόσο, εκτός από τους δημοσιογράφους υπάρχει και η κατηγορία των τεχνικών και φυσικά των διοικητικών υπαλλήλων… Με τους τεχνικούς να είναι πιο τσαμπουκαλεμένοι και κάπως καχύποπτοι απέναντι στους δημοσιογράφους.

Εν μέρει δικαιολογημένα όμως, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Πεφάνης έχει βάλει σε λειτουργία το σχέδιο β’… Δηλαδή υπόγειες κινήσεις… Ή αποστολές – αν προτιμάτε, τις οποίες έχει αναθέσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα, με σκοπό να ελέγξουν τις αντιδράσεις των δημοσιογράφων για να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς. Εύκολο έργο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι δημοσιογράφοι ποτέ δεν ήταν εμπόδιο στα σχέδια των αφεντικών… Εύκολα πείθονται και πιο εύκολα χειρίζονται!

Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια και επιβεβαιώνεται περίτρανα στα 6 χρόνια της κρίσης που ο κλάδος δέχθηκε επέλαση και ποτέ δεν υπήρξε κάποια σοβαρή αντίσταση ή αντίδραση! Τα αφεντικά των ΜΜΕ έκαναν ό,τι ήθελαν και το μόνο τους εμπόδιο – όπου υπήρξε, ήταν ο κλάδος των τεχνικών, είτε στον ηλεκτρονικό είτε στον έντυπο Τύπο!

Comments are closed.