Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

ΕΡΤ (logo)

Αφιερώματα της ΕΡΤ

Με αναφορές στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, θεματικά ντοκιμαντέρ και αρχειακά αφιερώματα, η ΕΡΤ συμμετέχει σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ειδικότερα, όλες οι ζωντανές ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ1 θα πραγματοποιήσουν θεματικά αφιερώματα για την Ημέρα, φιλοξενώντας εκπροσώπους θεσμικών φορέων και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και των έμφυλων διακρίσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι παρουσιαστές των εκπομπών και των δελτίων ειδήσεων θα φορέσουν το πορτοκαλί κορδελάκι –σύμβολο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Από την ΕΡΤ2 θα μεταδοθεί στις 20.00 το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Μία κοινωνία, ένα όνειρο» με τίτλο «Καταπολεμώντας τη βία κατά των γυναικών», σε σκηνοθεσία Βασίλη Ντούρου. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την κατάσταση στη χώρα μας όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία και την παράνομη διακίνηση γυναικών, δίνοντας έμφαση στις κρατικές δομές και τις πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Εναρμονισμένο στο πνεύμα της ημέρας θα είναι και το πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στο Πρώτο Πρόγραμμα, η εκπομπή «Ισορροπίες και ανισσοροπίες» (10.00-12.00) με τη Μαρία Γεωργίου και το Γιώργο Πίκουλα, θα φιλοξενήσει τη Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα.

Στις 12.15, η εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, θα έχει προσκεκλημένη την ψυχολόγο Ράνια Καμηλέρη, σύμβουλο στη γραμμή «SOS 15900» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες θύματα της βίας, ενώ θεματικά αφιερώματα θα φιλοξενήσουν οι εκπομπές «Υπεράνω πάσης υποψίας» (18.00-19.00) με την Ευανθία Ξυνού και την Κατερίνα Φρύσσα, καθώς και η εκπομπή «Ιδεοδρόμιο» με την Ειρήνη Γιανναρά, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου στις 11.00.

Στο σημερινό ραδιοφωνικό αφιέρωμα συμμετέχει και το Δεύτερο Πρόγραμμα, με εκτενείς αναφορές και ειδικούς προσκεκλημένους μέσα από την εκπομπή «Της μέρας τα γυρίσματα» (12.00-13.00) με τη Λίτσα Τότσκα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσα από την ιστοσελίδα www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου «ΕΞΑΝΤΑΣ», με τίτλο «Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ», παραγωγής 2005. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την έρευνα γύρω από τους εκατοντάδες ανεξιχνίαστους φόνους νεαρών γυναικών στη μεξικάνικη πόλη Χουάρεζ στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Η εκπομπή εστιάζει στη δράση των εμπόρων ναρκωτικών στην περιοχή, στην έξαρση του φαινομένου των εργοστασίων «Μακιλαδόρας» με τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, καθώς και στη διαφθορά που μαστίζει τις τοπικές διωκτικές και δικαστικές Αρχές που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές.

Comments are closed.