Η μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών είναι ευθεία βολή στους εργαζόμενους

ΜΜΕ

H σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού μόνο ανησυχία προκαλεί στον δημοσιογραφικό κλάδο καθώς καταργεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας όπως και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση.

Με πρακτικές που παραπέμπουν σε φίμωση του τύπου δεν λύνονται τα προβλήματα.

Η μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών δεν αποτελεί ευθεία βολή στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στους ίδιους τους εργαζόμενους που θα χάσουν τις δουλειές τους. Από τους 9 τηλεοπτικούς σταθμούς η κυβέρνηση θέλει πλέον μόλις 4 και το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι στα τουλάχιστον 5 κανάλια που θέλει να κλείσει η κυβέρνηση ;

Οι Ενωμένοι Δημοσιογράφοι, έχοντας ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προσπάθειες φίμωσης του κλάδου μας στεκόμαστε για ακόμη μία φορά απέναντι στα συμφέροντα.

Την ίδια ώρα, που ο Κλάδος θα έπρεπε ΗΔΗ να βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση, κάποιοι αναβάλουν τις συνεδριάσεις… επ’ αύριον!

Με το νομοσχέδιο – κόλαφο:

1. Καταργείται κάθε έννοια πλουραλισμού και δημοκρατικής λειτουργίας. Αντί να «ανοίξει» η αγορά η κυβέρνηση την «κλείνει», δημιουργώντας εύλογους συνειρμούς περί εύρυθμης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και του δικαιώματος στην ανεξάρτητη και αδέσμευτη ενημέρωση. Είναι ανεξήγητη η κυβερνητική εμμονή να μην δώσει το δικαίωμα να λειτουργούν όσα περισσότερα Μέσα μπορούν, κάτι που θα φέρει άμεση μείωση στην ανεργία.

2. Το λουκέτο σε τουλάχιστον 5 τηλεοπτικούς σταθμούς θα οδηγήσει αυτόματα στην άμεση απόλυση τουλάχιστον 1.500 εργαζομένων.

3. Προκαλείται στραγγαλισμός στα Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά μας Ταμεία, τα οποία θα στερηθούν πόρους σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχειμεγάλη στέρηση εσόδων εξαιτίας της ήδη μεγάλης ανεργίας του Κλάδου (σ.σ. είμαστε ο δεύτερος κλάδος πανελλαδικά με τα υψηλότερα ποσοστά της ανεργίας).

4. Η κυβέρνηση ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, με τους εργαζόμενους έρμαια σε εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με δεδομένο τους Μνημονιακούς νόμους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων ελλοχεύει ο κίνδυνος όσων προσληφθούν στα κανάλια που θα δημιουργηθούν να λαμβάνουν αποδοχές με την κατώτερη Εθνικής Συλλογική Σύμβαση, όπως συμβαίνει σε πολλά διαδικτυακά και όχι μόνο Μέσα.

5. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ρυθμίσει το καθεστώς αδιαφάνειας που υπήρχε με τις άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών Σταθμών, δεν σημαίνει ότι έχει ταυτόχρονα το δικαίωμα να στερήσει τον πλουραλισμό στην χώρα, και τους δημοσιογράφους από θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση οφείλει αντί να ορίζει αριθμό τηλεοπτικών αδειών σε 4 να επιδιώξει να δοθούν όσες πιο πολλές άδειες είναι δυνατόν φροντίζοντας να νομοθετήσει ώστε να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας.

Παράλληλα καλούμε τον Κλάδο σε δυναμική μαζική κινητοποίηση και προτείνουμε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Βουλή την ώρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο- Αρμαγεδδών.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Comments are closed.