Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του IKEA αγοράζει ρούχα από τα «καλάθια»

Τσιφούτηηη!

 

Μπορεί να είναι δισεκατομμυριούχος ωστόσο ζει μια λιτή και απέριττη ζωή. Ο λόγος για τον Ingvar Kamprad, ιδρυτής της εταιρείας επίπλων IKEA που αγοράζει τα ρούχα του από τις υπαίθριες αγορές για να εξοικονομήσει χρήματα, όπως δήλωσε ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ στη σουηδική τηλεόραση.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του IKEA αγοράζει ρούχα από τα «καλάθια»

Ο Καμπραντ, που γίνεται 90 ετών στις 30 Μαρτίου, έχει τη φήμη του τσιγκούνη, προτέρημα κατά τον ίδιο που τον βοήθησε να γίνει το IKEA ένα από τα κορυφαία εμπορικά σήματα στον κόσμο.

«Δεν νομίζω ότι φοράω κάτι που δεν αγοράστηκε από μια υπαίθρια αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θέλω να δώσω το καλό παράδειγμα» δήλωσε στο σουηδικό κανάλι TV4, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα «Dagens Industri».

«Είναι στη φύση της Smaland να είμαστε λιτοί» δήλωσε αναφερόμενος στη νότια γεωργική περιοχή της Σουηδίας από την οποία κατάγεται.

Η περιουσία του Καμπραντ εκτιμάται στα 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα των σουηδικών μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο είναι δύσκολο να διαχωρίσει τι ανήκει στον ίδιο, τι ανήκει στα παιδιά του και τι σε ένα οικογενειακό ίδρυμα σε έναν από τους πιο κακόφημους φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης, το Λιχτενστάιν.

Το 2006, το αμερικανικό επιχειρηματικό περιοδικό Forbes τον χαρακτήρισε ως τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.

Η τσιγκουνιά του Κάμπραντ έχει γίνει πολλές φορές πρωτοσέλιδο. Το 2008, ο ίδιος είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Sydsvenskan» πως ένας λογαριασμός 22 ευρώ για το κόψιμο των μαλλιών του που πλήρωσε στην Ολλανδία, του κατέστρεψε τον προϋπολογισμό του.

«Συνήθως, πηγαίνω για κούρεμα όταν είμαι σε μια αναπτυσσόμενη χώρα. Τελευταία φορά ήταν στο Βιετνάμ» είχε εξηγήσει ο Κάμπραντ.

Το 1973 έφυγε από την Σουηδία λόγω της υψηλής φορολογίας για την Δανία, προτού καταλήξει στην Ελβετία.
Από το 2010 και μετά ο Κάμπραντ σταδιακά αποσύρθηκε από την οικογενειακή επιχείρηση για να ανοίξει το δρόμο για τους τρεις γιους του, ενώ επέστρεψε οριστικά στη Σουηδία το 2014.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.