ΠΟΕΣΥ: Το ασφαλιστικό μας στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης της ΕΟΔ

ΠΟΕΣΥ

Ανακοίνωση

 

Στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο στις 25-26 Απριλίου, βρέθηκε η βίαιη ανατροπή στο ασφαλιστικό σύστημα των Ελλήνων δημοσιογράφων.

Στη Συνέλευση έγινε δεκτό και ψηφίστηκε ομόφωνα το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, ενώ έγινε ομόφωνα επίσης δεκτή,  η σχετική διακήρυξη που κατέθεσαν τα Γαλλικά συνδικάτα και οι Ενώσεις του Τύπου (SNJ, SNJ-CGT, CFDT).

Η διακήρυξη μεταξύ άλλων, τάσσεται υπέρ των ελλήνων δημοσιογράφων και του αγώνα που δίδουν για την διασφάλιση του ασφαλιστικού τους συστήματος, που τους εγγυάται ένα αξιοπρεπές μέλλον.

Τις Δημοσιογραφικές Οργανώσεις της χώρας στη Γενική Συνέλευση εκπροσώπησαν, η Έφορος της ΠΟΕΣΥ Νέλλη Κατσαμά, η Φανή Πετραλιά από την ΕΣΗΕΑ και την ΕΣΗΕΜΘ ο Γιάννης Κοτσιφός, ο οποίος επανεξελέγη μέλος της Ε.Ε. της ΕΟΔ.

Οι Έλληνες εκπρόσωποι ενημέρωσαν για τις εξελίξεις των κινητοποιήσεών μας για το ασφαλιστικό και  κατέστησαν σαφές με τις τοποθετήσεις τους στη Συνέλευση,  ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η ελληνική Κυβέρνηση – με την απειλή ή την δικαιολογία άσκησης πιέσεων από τους Θεσμούς-,  απειλεί την ευημερία των δημοσιογράφων, (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πρόνοια, επικούρηση, σύνταξη) θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον τους, ενώ βάλει κατά της ίδιας της ελευθεροτυπίας με την υφαρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων τους και την κατάργηση του πόρου που χρηματοδοτεί το σύστημα ασφάλισης των δημοσιογράφων.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

Η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, που συγκαλείται στο Σαράγεβο, στις 25-26 Απριλίου
Λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που εισήχθη στο Κοινοβούλιο στις 20 Απριλίου,
Επισημαίνοντας ότι στις προβλέψεις του σχεδίου αυτού περιλαμβάνονται:

Η κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων των Ελλήνων δημοσιογράφων, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για τη χώρα, εφόσον δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της.

Η ακύρωση του βασικού πόρου που χρηματοδοτεί τα εν λόγω ασφαλιστικά ταμεία απαλλάσσοντας το κράτος από μερίδιο χρηματοδότησης που δεν μπορεί να αναλάβει.

Η υποχρεωτική αξιοποίηση των πλεονασμάτων τους για να εξυπηρετηθεί το εξ ορισμού ελλειμματικό ενιαίο ταμείο που δημιουργείται.

Συνυπολογίζοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος θα εξοντώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα ενός κλάδου που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια ανεργία, δεν έχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πλήττεται από το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας.

ΚΑΛΕΙ την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΟΔ να συμπαρασταθεί με κάθε τρόπο στους αγώνες των Ελλήνων δημοσιογράφων, ώστε:
Να αποσυρθεί το εξοντωτικό για τον κόσμο της εργασίας ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Να διατηρηθεί η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών οργανισμών που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Να διασφαλιστεί ο πόρος χρηματοδότησης των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης δημοσιογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ έχουν φτάσει δηλώσεις αλληλεγγύης Ευρωπαϊκών Δημοσιογραφικών Ενώσεων από την Κύπρο, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ισλανδία και άλλες χώρες.

Η Βελγική Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων επισημαίνει ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ποτέ δεν ζήτησαν να εξαιρεθούν από τα τεράστια μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στους Ελληνες πολίτες, και έχουν ήδη πληρώσει υψηλό φόρο με απώλειες θέσεων εργασίας, απώλεια ΣΣΕ κλπ. Η προγραμματισμένη δε, συγχώνευση των Ταμείων ασφάλισης των με ένα ενιαίο Κρατικό σύστημα  με κανένα τρόπο δεν θα βοήθησε τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αντίθετα, θα εξαλείψει το σύστημα υγείας και σύνταξης των δημοσιογράφων  και θα επιδεινώσει επιφέροντας μεγάλη βλάβη, την δημοσιογραφία στην Ελλάδα.

Η Βελγική Ένωση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων καλεί ως εκ τούτου την ελληνική Κυβέρνηση,  να αποσύρει τη συγχώνευση που επιχειρεί.

Ανάλογο αίτημα προς την Κυβέρνηση να αποσύρει τους σχεδιασμούς της, ως προς τα δημοσιογραφικά ασφαλιστικά ταμεία απευθύνουν το Ισπανικό Συνδικάτο Τύπου (FSC-CCOO).

Τέλος, και η  Ισλανδική Ένωση Δημοσιογράφων δηλώνει ότι, υποστηρίζει σθεναρά τους Έλληνες δημοσιογράφους, και ότι θα αγωνιστεί μαζί τους, ώστε να αποσυρθεί  το νομοσχέδιο που ωθεί τους δημοσιογράφους να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Στην Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, μετείχαν  93 αντιπρόσωποι από 53 οργανώσεις σε 38 χώρες.

Στη Συνέλευση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, η  ασφάλεια των δημοσιογράφων που εξακολουθεί να είναι το κύριο θέμα που μαστίζει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Απευθύνθηκαν προειδοποιήσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη κυρίως δε, στις Ανατολικές χώρες της Ηπείρου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι Παλαιστίνιοι και Ισραηληνοί εκπρόσωποι, από κοινού έθεσαν θέματα ελευθερίας του τύπου, ενώ η Γ. Σ. ψήφισε μεταξύ άλλων, την ανάγκη για μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους δημοσιογράφους στην Τουρκία, ενώ ενημερώθηκε για την αύξηση των μέτρων και πολιτικών καταστολής κατά των δημοσιογράφων στην Κριμαία.

Συζητήθηκε η ανάγκη υπεράσπισης των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης και του Δημόσιου χαρακτήρα τους, καθώς τείνουν να μετατραπούν σε Κρατικά, αντιμετωπίζοντας σε ολόκληρη την Ευρώπη όλο και μεγαλύτερο έλεγχο από τις Κυβερνήσεις.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι η UNESCO στηρίζει τις συζητήσεις σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δίδοντας έμφαση για ενημέρωση σχετικά με τους πρόσφυγες.

Comments are closed.