Τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο εκλέγει το Λονδίνο;

Τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο εκλέγει το Λονδίνο;

Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών ανοίγουν την Πέμπτη στο Λονδίνο με τον υποψήφιο των Εργατικών Σαντίκ Χαν να έχει διευρύνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα, ενισχύοντας τις πιθανότητες να διαδεχθεί τον συντηρητικό Μπόρις Τζόνσον (που πρωτοστατεί υπέρ του Brexit) και να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος μεγάλης δυτικής πρωτεύουσας.

Την παραμονή των δημοτικών εκλογών και έπειτα από μία εκστρατεία που σημαδεύτηκε από έντονη αντιπαράθεση, κυρίως όσον αφορά το θρήσκευμα του Χαν και τις συναναστροφές του όταν ήταν δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου διαθέτει διαφορά μεγαλύτερη των δέκα μονάδων από τον υποψήφιο των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.

Δημοσκόπηση της Opinium, που δημοσιεύεται την Τετάρτη στην εφημερίδα Evening Standard, δίνει στον Χαν ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου πρώτης προτίμησης, έναντι 26% για τον Ζακ Γκόλντσμιθ. Κατανέμοντας στη συνέχεια τις ψήφους δεύτερης προτίμησης (δηλ. τον υποψήφιο τον οποίο οι εκλογείς επιλέγουν ως δεύτερη επιλογή), ο υποψήφιος των Εργατικών διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά του με ποσοστό 57% στην πρόθεση ψήφου έναντι 43% του συντηρητικού υποψηφίου.

Δεύτερη δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την ComRes για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV και τον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, δίνει το 45% των ψήφων πρώτης προτίμησης στον Χαν, έναντι 36% στον Γκόλντσμιθ. Με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης, ο υποψήφιος των Εργατικών ανεβαίνει στο 56% και εκείνος των Συντηρητικών στο 44%.

Θέλοντας να δει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους να πηγαίνουν την Πέμπτη στις κάλπες, ο Σαντίκ Χαν προειδοποίησε πως όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της συμμετοχής.

Για τον Τόνι Τράβερς, καθηγητή στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (LSE), «δεν μπορούμε να πούμε ότι το παιχνίδι έχει κριθεί». «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως όσο μικρότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής, τόσο αυτό θα είναι θετικό για τον Ζακ Γκόλντσμιθ» δήλωσε στην εφημερίδα Evening Standard.

Ο Χαν χρειάστηκε επίσης να πάρει αποστάσεις από δηλώσεις, που χαρακτηρίστηκαν αντισημιτικές, ορισμένων μελών των Εργατικών, οι οποίες οδήγησαν σε κρίση στο εσωτερικό του κόμματος. Για περίπου 50 άτομα αναστάλθηκε η ιδιότητα του μέλους, ανάμεσά τους μία βουλευτής και ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, ενώ ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν αποφάσισε τη διεξαγωγή έρευνας σε εθνικό επίπεδο.
Πηγή tovima.gr

Comments are closed.