Τσίπρας: Μετά τη συμφωνία αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα

Τσίπρας - Αβραμόπουλος

Δήλωση του Πρωθυπουργού κατά τη συνάντηση του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

 

«Ευτυχής η συγκυρία που βρεθήκατε στην Ελλάδα, σε μια σημαντική μέρα, γιατί είχαμε χθες μια πολύ σημαντική συνεδρίαση για την συμφωνία στο Eurogroup, νομίζω ότι περιμέναμε τέσσερα χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος και άρα αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων είναι μια πραγματοποιήσιμη έννοια και όχι μια ευχή.

Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το αν η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης. Ταυτόχρονα μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου – 3,5 δισεκατομμύρια στους πέντε επόμενους μήνες – που θα δώσει μια ώθηση στην πραγματική οικονομία, έχουμε ακολούθως τις κινήσεις που αναμένουμε από την ΕΚΤ, την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα αλλά και την ένταξη των ελληνικών τραπεζών στην ποσοτική χαλάρωση, και προσδοκούμε σαφώς – και με την απόφαση που πάρθηκε χθες και είναι ίσως το πιο σημαντικό σε σχέση με το χρέος – ότι για τα επόμενα είκοσι σχεδόν χρόνια θα έχουμε συνολικές δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω του 15% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο σε σχέση με όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Έχουμε λοιπόν σαφείς ενδείξεις πια, και γεγονότα, που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια σημαντική ευκαιρία, αρκεί να δουλέψουμε, να αφήσουμε πίσω μας όλη αυτή την δύσκολη περίοδο και να δουλέψουμε με σοβαρότητα για να μπορέσουμε να ξαναοικοδομήσουμε μια οικονομία σταθερή αλλά και μια δίκαιη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη έρχεται, αλλά έχει σημασία αυτή τη φορά, το πλεόνασμα της ανάπτυξης να κατανεμηθεί με δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό που έχει υποφέρει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον σήμερα είχαμε και άλλη μια καλή είδηση: εκκενώνεται η Ειδομένη που είναι μια πληγή εδώ και πολλούς μήνες χωρίς βία – και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Καταφέραμε να εκκενώσουμε και την σιδηροδρομική γραμμή αλλά να εκκενωθεί επί της ουσίας η Ειδομένη που αποτελούσε μια πληγή στην διαχείριση του προσφυγικού, που νομίζω ότι κατά γενική ομολογία είναι μια επιτυχής διαχείριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην μεγάλη επιτυχία της απόφασης της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τουρκία. Νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την πολύ στενή συνεργασία και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά διότι είχαμε την τύχη να είναι Έλληνας ο Επίτροπος που έχει την ευθύνη για την μεταναστευτική πολιτική και την ασφάλεια σε αυτή την δύσκολη περίοδο.

Άρα λοιπόν, μέσα από τον πυρήνα δύο κρίσεων ταυτόχρονα, της οικονομικής και της προσφυγικής που ήταν πρωτοφανείς για την χώρα μας, βγαίνουμε αλώβητοι, όρθιοι, και τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και πιστεύω ότι αυτή είναι μια προσπάθεια, για την οποία αξίζει όλοι να καταβάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας.»

Comments are closed.