Τσίπρας – Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο

Τσίπρας - Πούτιν στο Βυζαντινό Μουσείο

Προσφώνηση του Πρωθυπουργού, προς τον Πούτιν, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

 

To έτος 2016 είναι το Αφιερωματικό Έτος Ελλάδας-Ρωσίας.  Στην Ελλάδα είναι αφιερωμένο στην Ρωσία όπως και στη Ρωσία είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα.  Αυτή η κοινή μας πρωτοβουλία αποβλέπει να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που μας ενώνουν, να ανανεώσει την επαφή ανάμεσα στους λαούς μας, στις κοινωνίες μας, και να διευρύνει τις σχέσεις μας σ’ αυτό το πρόσφορο έδαφος.

Ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν να αναδείξουμε τις κοινές μας ρίζες, τις κοινές εκείνες αναφορές που συνιστούν τα θεμέλια της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς. Δεν είναι συνεπώς τυχαίο ότι εγκαινιάζουμε σήμερα, με την δική σας παρουσία Κύριε Πρόεδρε, ένα τόσο σημαντικό και τόσο συμβολικό Έκθεμα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας.

Ο μοναδικός Αντρέι Ρουμπλιώφ, μαθητής και συνεργάτης του Θεοφάνη από την Κωνσταντινούπολη, μετουσίωσε την βυζαντινή αγιογραφική παράδοση προσδίδοντάς της γνήσια ρωσική ταυτότητα και πνευματικότητα, επιστρέφοντας πολλαπλάσια τα δώρα που έλαβε από το Βυζάντιο. Δίκαια λοιπόν θεωρείται η πηγή της μακράς συνεισφοράς της ρωσικής τέχνης στον ευρωπαϊκό πολιτισμό που συνεχίζεται ως τις μέρες μας.

Έχουμε λοιπόν σήμερα την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην Ελλάδα, με την ευκαιρία του  έτους 2016, ένα ρωσικό εθνικό θησαυρό που σχεδόν ποτέ δεν βγαίνει από την χώρα. Μαζί με την Κόρη της Ακρόπολης, που ήδη βρίσκεται στην Ρωσία, αποτελούν τεκμήριο της σημασίας που δίνουμε στην φιλία που ενώνει τους λαούς μας.

Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι η συνεργασία φορέων και μουσείων στις χώρες μας που έκανε πράξη το παρόν σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, πλαισιώνει την ανταλλαγή εκθέσεων και με δράσεις που αφορούν ανταλλαγή εμπειρίας στην έρευνα και στην καινοτόμο τεχνολογία συντήρησης εικόνων. Είναι ένα δείγμα της πολυδιάστατης δυναμικής που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με το πρόγραμμα του Έτους 2016.

Εγκαινιάζοντας σήμερα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του φίλου Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το σημαντικό τούτο πρόδρομο έκθεμα, έχουμε την ευκαιρία να τονίσουμε μαζί το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των δεσμών και της φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς μας, στα βάθη των αιώνων. Και να εκφράσουμε βεβαίως την δέσμευση αλλά και την βεβαιότητα ότι αυτοί οι δεσμοί όχι μόνο θα συνεχιστούν αλλά και θα ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον. Σας ευχαριστώ πολύ.

Comments are closed.