Δεκτή η αίτηση της Μαρινόπουλος για προστασία

Μαρινόπουλος

Το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές…

 

Δεκτές έγιναν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων του ομίλου Μαρινόπουλου θέτοντας σε καθεστώς δικαστικής προστασίας την εταιρεία έναντι των πιστωτών της μέχρι τη συζήτηση των κύριων προσφυγών για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, στις 21 Σεπτεμβρίου του 2016.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή, το δικαστήριο αποφάσισε την προστασία της περιουσίας του ομίλου απαγορεύοντας κατασχέσεις από τους πιστωτές, παγώνει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασής του, απαγορεύοντας τη διάθεση των ακινήτων και του εξοπλισμού.

Από το καθεστώς εξαιρούνται οι εργαζόμενοι και οι μισθώσεις.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει ώστε την εξαίρεσή τους ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Το χρονικό της ημέρας

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη δικαστική αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι η συζήτηση των τεσσάρων αιτήσεων του Ομίλου «Μαρινόπουλος» για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την εκδίκαση των προσφυγών του Ομίλου για την υπαγωγή του στο άρθρο 99.

Υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις, σωματεία εργαζομένων, η Παγκρήτια Τράπεζα κ.ά.

Κατά των αιτήσεων του Ομίλου τάχθηκε το Δημόσιο με παρέμβαση που άσκησε. Κατά τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής (προς το Δημόσιο) που επικαλείται η «Μαρινόπουλος» δεν είναι ακριβές. Οι νομικοί του Δημοσίου είπαν στο Δικαστήριο ότι το ποσό που οφείλει στο κράτος ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Έτσι η πλευρά του Δημοσίου ζήτησε να μην κάνει δεκτές τις αιτήσεις το δικαστήριο ή άλλως να οριστεί στον όμιλο να καταβάλει ισόποση εγγυοδοσία για τις οφειλές του.

Η παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων από τους εργαζόμενους ασκήθηκε με την προϋπόθεση -όπως τονίστηκε στο δικαστήριο- να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.

Όπως ανέφερε η πλευρά των εργαζομένων, έχουν συμφωνήσει με την εργοδοσία τους να εξαιρεθούν από τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ώστε αν δεν πληρώνονται να μπορούν να προχωρήσουν σε κατάσχεση.

Οι εκπρόσωποι του Ομίλου δεσμεύθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι η εταιρεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να εξοφλήσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους και να διασφαλίσει τα δικαιώματά τους.

Συνολικά, όπως επισημάνθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ, ενώ ανέφεραν πως χθες το βράδυ εκδήλωσε ενδιαφέρον στρατηγικός επενδυτής για την «είσοδό του στον Όμιλο υπό προϋποθέσεις».

Στο δικαστήριο, ωστόσο, παραστάτες άλλων εμπλεκόμενων πλευρών διατύπωσαν την άποψη πως η όλη νομική κίνηση της «Μαρινόπουλος» «είναι η προστασία του ιδιοκτήτη της και της περιουσίας του, που περιλαμβάνει πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης» και ότι επί της ουσίας δεν προκύπτει να υπάρχει απολύτως κανένα σχέδιο εξυγίανσης.

Η παρέμβαση του Σκλαβενίτη

Σε κείμενο που αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης αναφέρεται ότι «μετά από τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες».

Στην ίδια επιστολή η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης επισημαίνει ότι η τελική συμμετοχή της «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διάμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες.

Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Απόλυτα σύμφωνη η στάση του ΝΣΚ με το ΥΠΟΙΚ

Σε ανακοίνωσή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σχετικά με τον όμιλο Μαρινόπουλος διευκρινίζει:

Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για τη στάση του Δημοσίου, όπως διατυπώθηκε στο δικαστήριο, στο ζήτημα της υπαγωγής ή μη των εταιρειών του ομίλου Μαρινόπουλου στις ρυθμίσεις των άρθρων 99 και 103 του Πτωχευτικού Κώδικα, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γίνονται γνωστά τα εξής: οι σχετικές αιτήσεις κοινοποιήθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία του Ν.Σ.Κ. τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, 30-6-2016, και διαβιβάστηκαν άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διατυπώσουν άποψη για τη στάση, θετική ή αρνητική, του Δημοσίου επί του αιτήματος των παραπάνω εταιρειών, κατ΄εφαρμογή της υπ΄αριθμ. 1068/3-4-2013 εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Όλες οι υπηρεσίες διατύπωσαν εγγράφως τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης, 30-6-2016, και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, 1-7-2016, θέση κατά των αιτήσεων.

Ως εκ τούτου, η στάση των μελών του Ν.Σ.Κ. κατά τη συζήτηση των υποθέσεων ήταν απόλυτα σύμφωνη με την άποψη των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία μέχρι τώρα δεν έχει ανακληθεί, καθώς και με τις κείμενες διατάξεις του Οργανισμού Λειτουργίας του Ν.Σ.Κ. (ν. 3086/2002).
Πηγή efsyn.gr

Comments are closed.