Στο Netflix εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ…

Στο Netflix εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ…

Ξεπερνάει σε πλοκή και φαντασία το Game of Thrones

Αυτά που αποκαλύπτονται καθημερινά στις συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής απλά δεν… υπάρχουν! Ο όρος θαλασσοδάνεια δεν αντικατοπτρίζει ούτε κατ’ ελάχιστο αυτό που έχει συμβεί και αποκαλύπτεται καθημερινά στην επιτροπή. Φυσικά οι αποκαλύψεις δεν προέρχονται από τα στελέχη των τραπεζών που καταθέτουν στην επιτροπή τα οποία κατά βάση, είτε δεν απαντούν είτε λένε άλλα αντί άλλων είτε ψάχνουν τα χαρτιά τους, είτε λένε ότι δεν θυμούνται καλά, αλλά αποκαλύπτονται από τα επίσημα έγγραφα που υποχρεώθηκαν να δώσουν οι τράπεζες στα μέλη της επιτροπής.

Όπως φαίνεται οι εκδότες και οι καναλάρχες όταν έμπαιναν στα γραφεία των τραπεζιτών ή τους έπαιρναν τηλέφωνο κάποιο μαγικό έκαναν και αμέσως μετά οι τραπεζίτες έβαζαν υπογραφή σε λευκό χαρτί το οποίο συμπλήρωναν μετά οι εκδότες και οι καναλάρχες και το έδιναν στα λογιστήρια της τράπεζας για τα περαιτέρω. Ειδικά ο ΔΟΛ, ο Πήγασος, το Mega, το Πρώτο Θέμα και ο ΑΝΤ1 όποτε ήθελαν έπαιρναν ό,τι δάνειο ήθελαν αρχικά χωρίς καμία εγγύηση. Για παράδειγμα στις 16 Οκτωβρίου 2009 εγκρίθηκε στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (MEGA) ομολογιακό δάνειο 50 εκατ. ευρώ (25 εκατ. δίνονται από ALPHA και 25 εκατ. από Πειραιώς) χωρίς εξασφαλίσεις («άνευ» αναγράφεται στις αποφάσεις της τράπεζας), ενώ τα χρηματοοικονομικά καλύμματα αναφέρεται ότι «θα καθοριστούν αργότερα»! Αποκαλύφθηκε από την κατάθεση του στελέχους της τράπεζας Πειραιώς στην εξεταστική επιτροπή στη Βουλή ότι ο ήδη υπερδανεισμένος ΑΝΤ1 ζήτησε κάποια στιγμή νέο μεγάλο δάνειο και ενώ καλώς ή κακώς εγκρίθηκε και αυτό το δάνειο με τη σημείωση στο σχετικό έγγραφο να δώσει η ιδιοκτησία του καναλιού εγγυήσεις που να καλύπτουν το 30% αυτού του νέου δανείου, όταν ήρθε η στιγμή της εκταμίευσης στο τελικό έγγραφο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές ο όρος για τις εγγυήσεις από πλευράς ΑΝΤ1 είχε… εξαφανιστεί. Για αυτό σας λέμε, μαγείες υψηλού επιπέδου!

Όταν το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να σφίγγει ο κλοιός στις τράπεζες λόγω κρίσης και ελέγχων αντί να σταματήσουν τα θαλασσοδάνεια εφευρέθηκαν μια σειρά από δανειοληπτικά τερτίπια για να συνεχιστεί η παροχή δανειακών διευκολύνσεων κάθε τύπου (αναδιαρθρώσεις, ζεστό χρήμα για τα ταμεία των εταιρειών κλπ). Ο παρονομαστής όμως σε κάθε περίπτωση παρέμενε ο ίδιος. Τα ΜΜΕ έπαιρναν δάνεια με περίοδο χάριτος, δηλαδή να μην πληρώνουν τίποτε ένα διάστημα, και στη συνέχεια όταν ξεκινούσε η περίοδος αποπληρωμής δήλωναν αδυναμία και ζητούσαν νέα δάνεια που τα έπαιρναν με ανάλογη διαδικασία και όταν έφτανε η ώρα να πληρώσουν ζητούσαν νέο δάνειο κοκ. Οι τράπεζες εντωμεταξύ συμφωνούσαν σε κάθε αξίωση των μηντιαρχών. Αφού οι μητρικές εταιρείες είχαν λάβει πολλά δάνεια οι μηντιάρχες έφτιαχναν είτε κάποιες θυγατρικές εταιρείες ή ακόμη και προσωπικές εταιρείες και ζητούσαν για αυτές νέα δάνεια τα οποία και έπαιρναν άνετα και χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση.

Ένα από τα τερτίπια για να παίρνουν δάνεια τα κανάλια από τη στιγμή που δεν είχαν κανένα περιουσιακό στοιχείο τα ίδια αλλά και οι μέτοχοι τους, δεν έβαζαν φυσικά κάποιο εχέγγυο από την προσωπική τους περιουσία, ήταν να προσφέρουν ως εγγύηση την ταινιοθήκη τους. Κι ενώ υπήρξε η ιστορία με το Alter όπου αποδείχτηκε ότι η «ταινιοθήκη» ως περιουσιακό στοιχείο είναι απλά ένα κακόγουστο αστείο, οι τράπεζες εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να δέχονται τις ταινιοθήκες ως εγγυήσεις για να δίνουν δάνεια. Είχε γίνει πολύς λόγος όταν αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες έχουν αποδεχτεί ότι η ταινιοθήκη του Mega αξίζει 135 εκατομμύρια ευρώ! και για αυτό συνέχισαν μέχρι πρόσφατα να του δίνουν δάνεια. Σήμερα αποκαλύφθηκε ότι οι τράπεζες έχουν αποδεχτεί ότι η ταινιοθήκη του ΑΝΤ1 αξίζει… κρατηθείτε, 430 εκατομμύρια ευρώ!!! Ναι καλά διαβάσατε 430 εκ. ευρώ!

Στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών στο στέλεχος της Πειραιώς πώς είναι δυνατόν να δέχονται κάτι τέτοιο, εκείνος επέμεινε ότι έχουν στα χέρια τους σχετικό έγγραφο από έγκυρη εταιρεία αξιολόγησης το οποίο και αποδέχονται.  Είπε επίσης ότι εκείνοι απλά ως δικλείδα ασφαλείας υπολογίζουν στις εκτιμήσεις τους το 70% του ποσού που αναγράφεται κάθε φορά σε αυτές τις εκθέσεις. Δηλαδή με απλά λόγια η Πειραιώς αποδέχεται ότι η αξία της ταινιοθήκης του ΑΝΤ1 είναι 430 εκ. ευρώ αλλά δανειοδοτεί τον ΑΝΤ1 θεωρώντας ότι η αξία της ταινιοθήκης είναι 300 εκ. Και ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα…

Στο ερώτημα των βουλευτών πώς είναι δυνατόν ακόμη και αν δεχτούμε ότι οι εταιρείες αξιολόγησης κάνουν σωστή δουλειά ότι η ταινιοθήκη του ΑΝΤ1 έχει τριπλάσια αξία από αυτή του Mega, το τραπεζικό στέλεχος δήλωσε ότι δεν είναι δουλειά των τραπεζών να γνωρίζουν τέτοια θέματα και για αυτό εμπιστεύονται τις εκθέσεις των εταιρειών αξιολόγησης. Δυστυχώς σε αυτό το σημείο κανείς βουλευτής δεν πίεσε περισσότερο το στέλεχος της τράπεζας και να του πει το προφανές. Δηλαδή να του πει «ΟΚ η εταιρεία αξιολόγησης έδωσε στην τράπεζα σας μια τιμή για την ταινιοθήκη. Με δεδομένο ότι το κανάλι χρωστάει στην τράπεζα σας ένα βουνό εκατομμύρια και ζητάει και άλλα γιατί δεν κάνατε μια απλή έρευνα αγοράς να δείτε αν όντως η τιμή αυτή είναι σωστή; Γιατί δεν ζήτησε η τράπεζα από κάποια από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες τηλεοπτικών προϊόντων να πάρει τη λίστα των ταινιών και σειρών του ΑΝΤ1 και να βγει στην ελληνική και διεθνή αγορά ζητώντας προσφορές για να μάθετε τι ψάρια πιάνει»; Αυτή την απλή ερώτηση κανείς δεν την έκανε περιέργως, τόσο χθες όσο και τις υπόλοιπες μέρες.

Ένα ακόμη τερτίπι που εφευρέθηκε για τη λήψη των δανείων το οποίο επικαλούνται σταθερά και μόνιμα τα τραπεζικά στελέχη στην Επιτροπή είναι η τοποθέτηση κάποιων κεφαλαίων από πλευράς των μετόχων των εταιρειών ΜΜΕ στις εταιρείες τους. Δηλαδή ένας μηντιάρχης που χρωστούσε στις τράπεζες εκατοντάδες εκατομμύρια έβαζε είτε κατευθείαν στα ταμεία είτε μέσω αύξησης ΜΚ στην εταιρεία κάποιο ποσό (ας πούμε 10 εκ. ευρώ) και μετά καπάκι ζητούσε νέο δάνειο το οποίο ελάμβανε αμέσως γιατί όπως ομολογούν τα τραπεζικά στελέχη θεωρούσαν αυτή την κίνηση ως απόδειξη ότι ο μηντιάρχης έχει στόχο να κρατήσει την εταιρεία στη ζωή για αυτό βάζει δικά του χρήματα τα οποία δεν θα ήθελε φυσικά να χάσει. Έτσι οι τράπεζες προχωρούσαν στη χορήγηση νέων δανείων η αναδιαρθρώσεων με καταβολή και κεφαλαίου κίνησης. Τώρα το αν τα κεφάλαια που μπήκαν από τον μηντιάρχη παρέμειναν στα ταμεία της εταιρείας, χρησιμοποιήθηκαν κάπου ή αν μετά τη λήψη του δανείου… έβγαλαν φτερά και πέταξαν κανείς δεν μπήκε στον κόπο να το ψάξει. Όπως επίσης ποτέ καμία τράπεζα δεν έλεγξε αν πέραν της αναδιάρθρωσης το ζεστό χρήμα που έδιναν σε μια εταιρεία ΜΜΕ πήγαινε για αποπληρωμή υποχρεώσεων της εταιρείας ή αν έβγαζε και αυτό φτερά. Γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες έδιναν κεφάλαιο κίνησης σε ορισμένα ΜΜΕ, αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν εξοφλούνταν τα οφειλόμενα και παρέμεναν απλήρωτοι και δεν ομαλοποιούνταν οι πληρωμές έστω για κάποιο διάστημα.

Επίσης ορισμένοι βουλευτές ρώτησαν το στέλεχος της Πειραιώς αν οι μηντιάρχες που χρωστούν τόσα λεφτά δέχονται πιέσεις και ενοχλήσεις παρόμοιες με εκείνες που δέχονται οι απλοί πολίτες που χρωστούν κάποιες δόσεις. Το στέλεχος απάντησε ότι τους ενοχλούν και αυτούς, αλλά χωρίς συγκεκριμένες αναφορές, δηλαδή ότι τους ενοχλούν μεν αλλά γενικώς και αορίστως δε! Και δυστυχώς και πάλι δεν υπήρξε follow up από τους βουλευτές. Δεν ρώτησαν δηλαδή το τραπεζικό στέλεχος συγκεκριμένα αν έχουν συναντηθεί με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που έχουν δανειοδοτήσει και τα δάνεια έχουν πρόβλημα π.χ Mega και να τους ζητούν πιεστικά να μεταφέρουν το χρέος σε κάποια από τις άλλες υγιείς επιχειρήσεις τους ή να απαιτήσουν να δώσουν εχέγγυα από την προσωπική τους περιουσία. Πολύ περισσότερο δεν ρώτησαν κι αυτόν και τους άλλους τραπεζικούς που πήγαν στη Βουλή, γιατί όταν δέχονταν οι τράπεζες να αναδιαρθρώνουν συνεχώς τα προβληματικά δάνεια των μηντιαρχών δεν έθεταν ως όρο στα συμβόλαια ότι σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής το χρέος θα μεταφέρεται απευθείας στις άλλες εταιρείες τους και στους ίδιους προσωπικά με άμεση προσημείωση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Κερασάκι στην κατάθεση του στελέχους της Πειραιώς ήταν η αποκάλυψη ότι η εφημερίδα Κήρυκας Χανίων ιδιοκτησίας της οικογένειας Μητσοτάκη με εκδότη μάλιστα τον πατριάρχη της οικογένειας έπαιρνε τραπεζικά δάνεια χωρίς να πληρώνει ποτέ ούτε μια δόση και οι τράπεζες (η Πειραιώς ανάμεσα τους) προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων αυτών δέκα ολόκληρα χρόνια μετά τη σύναψή τους κι ενώ δεν είχαν εισπράξει τίποτε όλα αυτά τα χρόνια! Κι όταν τελικά το έκαναν η εφημερίδα είχε πλέον κλείσει αφήνοντας απλήρωτους και τους εργαζομένους σε αυτή!

Να σημειωθεί τέλος ότι τα στελέχη όλων των τραπεζών που έχουν καταθέσει στην επιτροπή έχουν ομολογήσει ότι και οι ίδιοι, αλλά και γενικά τα στελέχη και τα ΔΣ των τραπεζών έπεσαν έξω στην εκτίμηση της κρίσης και των επιπτώσεων της, αλλά έπεφταν συνεχώς έξω στις εκτιμήσεις τους κάθε φορά για την πορεία των μηντιακών επιχειρήσεων που δανειοδοτούσαν μετά το 2010 και για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Και δεν ρωτάει κανείς «μα καλά 6 χρόνια κάνετε συνεχώς λανθασμένες εκτιμήσεις που έχουν κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια στις τράπεζες και χρειάζεται να γίνει ανακεφαλαιοποίηση για να μη βάλουν λουκέτο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και συνεχίζετε όλοι σας να βρίσκεστε στις θέσεις σας και να λαμβάνετε αποφάσεις»;

Comments are closed.