Λ. Κρέτσος:Η μάχη κατά της διαπλοκής δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού

Κρέτσος

Η συνέντευξη στην Αυγή της Κυριακής στην Νταρζάνου Αγγέλα 

Έχουμε ευθύνη για την ασφάλεια της δημοπρασίας για τις άδειες και των συμμετεχόντων * Είμαστε όμως απόλυτα συγκεντρωμένοι στον στόχο μας, διότι γνωρίζουμε ότι πράττουμε το σωστό

 

Φωνάζουν γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν: Αυτό υποστηρίζει για τις οξείες αντιδράσεις και τις πάσης φύσεως προσφυγές και προσπάθειες κωλυσιεργίας των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών ο Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος σηκώνει το βάρος της οργάνωσης και διεξαγωγής της δημοπρασίας για την εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών, που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τρίτη στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας, η κατακύρωση των υπερθεματιστών και η εκχώρηση των τεσσάρων αδειών θα σηματοδοτήσουν όχι μόνο το πέρας της διαδικασίας για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, αλλά και την υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Όπως λέει ο γενικός γραμματέας, «Έχουμε ευθύνη να εμπεδώσουμε στους πολίτες την πεποίθηση ότι ζουν, εργάζονται και παράγουν σε μια χώρα όπου όλοι συνεισφέρουν και ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο».

 

* Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, για ποιο λόγο έχει τόσο μεγάλη σημασία; Σε τι θα επηρεάσει τον μέσο πολίτη, ο οποίος έχει μάλλον σημαντικότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητά του;

Η αδειοδότηση δεν είναι μόνο προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πρώτα και κύρια υποχρέωση της πολιτείας έναντι του Συντάγματος, των νόμων και του δικαιώματος των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ψυχαγωγία και αντικειμενική ενημέρωση. Πέρασαν 27 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και οι σταθμοί λειτουργούν ακόμα και σήμερα σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Έχουμε ευθύνη να εμπεδώσουμε στους πολίτες την πεποίθηση ότι ζουν, εργάζονται και παράγουν σε μια χώρα όπου όλοι συνεισφέρουν και ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους, από τον πιο μικρό έως τον πιο μεγάλο.

 

* Έχετε προσωπικά, εσείς και ο Νίκος Παππάς, την ευθύνη της διοργάνωσης μιας εξαιρετικά σημαντικής διαδικασίας, σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, δεδομένου του κλίματος έντασης που επιχειρείται να διαμορφωθεί από ορισμένους υποψήφιους. Πόσο μεγάλο είναι αυτό το βάρος και πώς το διαχειρίζεστε;

Η ευθύνη είναι όντως μεγάλη. Με τον Νίκο Παππά και τους συνεργάτες μας δουλεύουμε ως ομάδα, με καλό καταμερισμό αρμοδιοτήτων και έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Το κλίμα έντασης δεν μας αποσυντονίζει – γνωρίζαμε εξαρχής ότι εμπλεκόμαστε σε μια ασύμμετρη σύγκρουση. Είμαστε όμως απόλυτα συγκεντρωμένοι στον στόχο μας, διότι γνωρίζουμε ότι πράττουμε το σωστό.

 

* Ποιες είναι οι δυσκολίες σε επίπεδο οργάνωσης της διαδικασίας της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών;

Η προετοιμασία της διεξαγωγής της δημοπρασίας είναι ένα ιδιαιτέρως σύνθετο εγχείρημα. Αυτό που το κάνει ακόμα πιο σύνθετο είναι ότι θέλουμε να γίνει με όρους απόλυτης διαφάνειας και σεβασμού του δημόσιου συμφέροντος. Το κτήριο όπου θα διεξαχθεί η δημοπρασία θα είναι απολύτως απομονωμένο από τον έξω κόσμο, οι υποψήφιοι δεν θα έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και το λογισμικό είναι πρακτικά απαραβίαστο, δεδομένου ότι στήθηκε σε τοπικό δίκτυο υπολογιστών με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας. Συνεργαστήκαμε με πολύ σοβαρές εταιρείες ορκωτών λογιστών, όπως η Deloitte και η Grant Thornton, την εταιρεία λογισμικού Singular Logic, έγκριτα ελληνικά και ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μελετήσαμε μοντέλα, θεωρίες και πρακτικές διεξαγωγής δημοπρασιών και αξιοποιήσαμε την τεχνογνωσία πολλών υπηρεσιών του Δημοσίου με τις οποίες συνεργαζόμαστε στενά εδώ και καιρό.

 

* Το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κοντά στη λεωφόρο Συγγρού, θα γίνει φρούριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημοπράτησης. Μπορείτε να μας πείτε ακριβώς τι μέτρα έχετε λάβει;

Όπως προανέφερα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της δημοπρασίας, αλλά και η προστασία των συμμετεχόντων. Έχουν γίνει οι απαιτούμενες προμήθειες εξοπλισμού και έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό. Τόσο περιμετρικά, όσο και εντός του κτηρίου, θα υπάρχει αυστηρή φύλαξη σε 24ωρη βάση.

 

* Ποιοί είναι οι λόγοι που παίρνετε όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας;

Ο διαγωνισμός εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και θα έχει άμεσο δημοσιονομικό όφελος. Είναι υποχρέωσή μας να τον προστατεύσουμε από οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσης ή υπονόμευσής του. Στο κτήριο θα βρίσκονται πολλοί άνθρωποι και για αρκετές ώρες και έχουμε ευθύνη να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια όλων.

 

* Επιχειρείται να αμφισβητηθούν από ορισμένους συμμετέχοντες η εγκυρότητα και η αξιοπιστία του διαγωνισμού και της διαδικασίας της δημοπρασίας. Για ποιο λόγο νομίζετε ότι πραγματοποιούνται αυτές οι μεθοδεύσεις;

Γιατί κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν. Στα λόγια όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Οι πράξεις τους όμως δείχνουν το αντίθετο. Το παλιό καθεστώς είχε βρει μια βολική θέση ισορροπίας και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τη διατηρήσει. Ματαιοπονούν όμως όσοι προσπαθούν να πλήξουν τον διαγωνισμό με φτηνά επιχειρήματα, τύπου Βόρειας Κορέας και Πάμπλο Εσκομπάρ. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός, διαφανής και αδιάβλητος και όποιος πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις και είναι διατεθειμένος να καταβάλει το απαραίτητο τίμημα μπορεί να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι η μάχη κατά της διαπλοκής τελειώνει με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

 

* Βάσιμα νομίζω ότι μπορεί να εκτιμήσει κάποιος ότι αμφισβήτηση θα υπάρξει και μετά το πέρας της διαδικασίας, κυρίως από αυτούς που θα βρεθούν εκτός των τεσσάρων που θα πάρουν άδεια. Πώς μπορεί να διαφυλαχθεί το κύρος της αδειοδότησης μετά τη δημοπρασία;

Το κύρος της αδειοδότησης δεν εξαρτάται από το ποιος θα πάρει την άδεια, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η δημοπρασία. Η διαγωνιστική διαδικασία πατάει σε στέρεες βάσεις τόσο από τεχνικής όσο και από οργανωτικής πλευράς.

 

* Η Ν.Δ. δηλώνει ότι όταν έρθει στην κυβέρνηση θα ακυρώσει τον διαγωνισμό. Ποια είναι η απάντησή σας;

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε αμηχανία αλλά και σε σύγκρουση με όσα είχε κατά καιρούς πει στο παρελθόν. Υπενθυμίζω πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλούσε για διαπλεκόμενα εκδοτικοοικονομικά συμφέροντα ήδη από το 1993, ενώ την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή καταγγέλλονταν οι “νταβατζήδες”. Η σημερινή ηγεσία, πάλι, κλείνει το μάτι στη διαπλοκή και μιλά για άδειες κομμωτηρίων, υιοθετώντας μια οπορτουνιστική λογική με την ελπίδα ότι θα έρθει ξανά στην εξουσία. Ο ελληνικός λαός όμως δεν θέλει να πληρώσει άλλα θαλασσοδάνεια και αμαρτίες του παλιού πολιτικού κόσμου.

 

* Στο παρά πέντε της δημοπρασίας, που θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε δύο μέρες, την ερχόμενη Τρίτη, τι είναι αυτό που, ας πούμε, σας ανησυχεί;

Έχω κι εγώ, όπως και οι συνεργάτες μου, μεγάλη αγωνία, γιατί βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας πολύμηνης προσπάθειας. Νιώθουμε όμως και μεγάλη ικανοποίηση, γιατί όλους αυτούς τους μήνες, και παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μας να κάνουμε πίσω.

Οι καναλάρχες ήθελαν χαμηλή τιμή εκκίνησης και δαινομοποίησαν τον διαγωνισμό, προσβάλλοντας δικαστικά όλους τους όρους της προκήρυξης. Από την πλευρά μας, πράξαμε ό,τι ήταν δυνατό για να εξασφαλίσουμε μια αδιάβλητη διαδικασία αδειοδότησης, η οποία από πλευράς συμμετοχής είναι ήδη επιτυχημένη. Ξημερώνει μια νέα εποχή στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, η οποία θα φέρει νέες προκλήσεις, αλλά και προοπτικές.

Comments are closed.