Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Εν μέσω «θύελλας»… με 152 ΝΑΙ
Μετά από μια «θυελλώδη» συζήτηση και έντονους διαξιφισμούς υπερψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Βουλή

Κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας, 152 βουλευτές ψήφισαν «ναι», «όχι» ψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση ( (ΝΔ, ΧΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων) ενώ απουσίαζε λόγω ασθένειας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Σέλτσας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν μίλησαν ούτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ούτε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Τετάρτη κατά την της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία.

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τις αρμόδιες επιτροπές χτες, με τις ψήφους των κυβερνητικών εταίρων.

Από το πρωί, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν «εκρηκτική», καθώς εξελίχθηκε στον απόηχο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών και εν μέσω έντονων αντιδράσεων για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό και σχετική νομοτεχνική προσθήκη, οι προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Τσιρώνης και Γ. Δημαράς δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Η αλλαγή γίνεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου αναφέρονται οι δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο υπερταμείο και προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις» -δηλαδή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Ακόμη στην αιτιολογική έκθεση ξεκαθαρίζεται ότι «η αξιοποίηση των ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνει την αποξένωση του ελληνικού Δημοσίου» από αυτές.

Κόντρα για τη νομοτεχνική βελτίωση

Ήταν ακριβώς αυτή η προσθήκη που το απόγευμα όξυνε για άλλη μια φορά τα «πνεύματα», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια να εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον της κυβέρνησης.
«Μας περνάτε για μάο-μάο» είπε ο κ. Δένδιας, επισημαίνοντας ότι γίνεται αναφορά στην νομοτεχνική προσθήκη για το αυτονόητο –τους περιορισμούς που θέτει το Σύνταγμα της χώρας.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ Ι. Μανιάτη, ο οποίος τόνισε ότι η προσθήκη στην αιτιολογική έκθεση «ομολογεί» ότι όσες επιχειρήσεις δεν αναφέρονται σε αυτή (ΔΕΗ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό και Κτιριακές Υποδομές) θα αποξενωθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Διαξιφισμοί Τσακαλώτου-Χατζηδάκη

Η συζήτηση έκλεισε το βράδυ της Τρίτης με «κόντρα» μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Κωστή Χατζηδάκη, με φόντο τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ, ο υπουργός Οικονομικών πήρε το λόγο και επανέλαβε ερώτημα που είχε θέσει από νωρίς. «Έχετε αποφασίσει στη Ν.Δ. τι θα κάνετε με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ; Είναι ασφαλείς στα δικά σας τα χέρια; Περιμένω έστω και από ένα Νεοδημοκράτη να το πει» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ξέρω ότι είστε σε δύσκολη θέση. Προσπαθείτε να κλείσετε έναν ελέφαντα σε ένα ντουλάπι», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και αναρωτήθηκε «ποια αξία έχει η δήλωση Τσίπρα ή Τσακαλώτου ότι δεν θα πουληθούν αφού ξέρουμε οι άνθρωποι κάνουν τα αντίθετα από αυτά που λένε».

«Ευχαριστώ τον κ. Χατζηδάκη. Μου επιβεβαίωσε ότι δεν έχει απάντηση στο αν η ΝΔ θα συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα της χώρας».

«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την ψήφο τους απόψε ολοκληρώνουν την άνευ όρων παράδοση του εθνικού πλούτου σε ξένα συμφέροντα. Πρόθυμοι, υπάκουοι και υποταγμένοι στις πιο σκληρές απαιτήσεις των δανειστών», τόνισε και περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, ισχυριζόμενη ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται είναι ο κ. Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη.

Με τη σειρά του, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την αρνητική ψήφο το κόμματός του δεδομένη.

«Η αρνητική ψήφος μας στο νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο είναι δεδομένη. Δεδομένη θα είναι και η πάλη μας ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές και η δράση μας στους αγώνες ενάντια σε όσους και όσες εδώ μέσα σηκώνουν το χέρι τους και ψηφίζουν τα απαράδεκτα νομοσχέδια σφαγιασμού του λαού μας» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε: «Τα μέτρα υπηρετούν την πλουτοκρατία, είναι εργαλείο για την κατάργηση βασικών λαϊκών δικαιωμάτων. Έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού μας, αυτή είναι η στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ».

Στις τρεις κατά την Ένωση Κεντρώων «λύσεις» για την πορεία της χώρας αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης.

«Η χώρα έχει τρεις λύσεις: να ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας τον Γολγοθά του και να καταρρεύσει, ή να σχηματιστεί τώρα Οικουμενική κυβέρνηση ή να πάμε σε εκλογές» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η «επιλογή» αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Λεβέντης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνεργασίας της Ένωσης Κεντρώων με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.