Τα κροκοδείλια δάκρυα του πρωθυπουργού δεν πείθουν

Θεοχάρης

Ανακοίνωση Θεοχάρη για τα χημικά στους συνταξιούχους – ερώτηση για ΕΦΚΑ

 

Τα κροκοδείλια δάκρυα του πρωθυπουργού για το ξύλο και τα χημικά στους συνταξιούχους εντείνουν την αγανάκτηση από την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι διαρροές περί δήθεν δυσφορίας του κ. Τσίπρα  για την καταστολή της πορείας των συνταξιούχων, καταδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας του.

Κανέναν δεν ενδιαφέρει η συναισθηματική κατάσταση των μελών της κυβέρνησης, αλλά οι πράξεις και οι αποφάσεις τους. Εξοργίζουν δε ακόμη περισσότερο όταν μετατρέπουν το μαύρο σε άσπρο, ισχυριζόμενοι πως περικοπές στις συντάξεις δεν υπάρχουν.

Οι ανύπαρκτες κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της αυταπάτης μιας κατ’ ευφημισμό αριστερής κυβέρνησης.

Παρά τις περικοπές, ωστόσο, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του από 1/1/2017 με έλλειμμα 2,9 δις, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για νέο γύρω περικοπών στις συντάξεις από το νέο έτος.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για τη σύσταση του ΕΦΚΑ, γεγονός που κινδυνεύει να οδηγήσει στο απόλυτο χάος το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης από 1/1/2017.

 

——————————–

Ερώτηση
Προς : Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Βήματα για τη σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης
Με το Ν. 4387/2016 για το Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 51, στο Κεφάλαιο Ε, προβλέπεται η σύσταση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος θα αρχίσει τη λειτουργία του από 1.1.2017 και στον οποίο θα εντάσσονται αυτοδίκαια οι υφιστάμενοι φορείς κύριας κοινωνικής ασφάλισης.

Με το άρθρο 52 προβλέπεται πως με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί μέχρι 31.12.2016 ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταρτίζεται ο Οργανισμός του ΕΦΚΑ με τον οποίο θα ρυθμίζονται η διάρθρωση των υπηρεσιών, οι αρμοδιότητες των Γενικών Διευθύνσεων, οι κλάδοι του προσωπικού κατά κατηγορίες, η γενική περιγραφή καθηκόντων κάθε θέσης ευθύνης, η σύσταση/κατάργηση/συγχώνευση υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων του ΕΦΚΑ, η σύσταση νέων θέσεων προσωπικού, η μεταφορά θέσεων προσωπικού.

Με το άρθρο 54 προβλέπεται η από 1.1.2017 μεταφορά του ΚΕΑΟ στον ΕΦΚΑ και η κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με προθεσμία την 31.7.2016 για τον καθορισμό των λεπτομερειών για την ενοποίηση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών.

Με το άρθρο 58 προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία Συμβουλευτικών Επιτροπών για την εκπροσώπηση συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων και επιστημονικών φορέων με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

 

Με το άρθρο 70 προβλέπεται  πως με Απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι της 31.12.2016 εκδίδεται κανονισμός οικονομικής οργάνωσης και λογιστικής λειτουργίας του ΕΦΚΑ μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του.

Με το άρθρο 71 προβλέπεται πως το πάσης φύσεως προσωπικό των εντασσόμενων φορέων στον ΕΦΚΑ μεταφέρεται σε αυτόν με την ίδια εργασιακή και οργανική θέση, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν. Ενώ με το άρθρο 73 προβλέπεται πως με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καθορίζεται το προσωπικό που παραμένει στο ΝΑΤ και στον ΟΓΑ για την άσκηση των μη ασφαλιστικών αρμοδιοτήτων των ταμείων αυτών.

Από τις ως άνω διατάξεις αλλά και το σύνολο του Κεφαλαίου Ε του Ν. 4387/2016 είναι φανερό πως το έργο της προετοιμασίας του ΕΦΚΑ είναι μεγάλο σε όγκο και σχετικά περίπλοκο. Από την άλλη η ίδια η Κυβέρνηση προέβαλε την μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ ως σημαντική τομή και ως το βασικό μεταρρυθμιστικό αντίβαρο απέναντι στις περικοπές στις συντάξεις που εισήγαγε ο Ν. 4387/2016. Ενδεχόμενες καθυστερήσεις σε μια σειρά ενεργειών του Υπουργείου και της Διοίκησης του ενιαίου φορέα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως της αρχές του 2017 θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και θα θέσει εν αμφιβόλω μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα και ποιες οι ενέργειες που θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί ως 1/1/2017 για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΦΚΑ;
2. Ποιες από τις προαναφερθείσες Υπουργικές Αποφάσεις έχουν εκδοθεί, ποιες εκκρεμούν και πότε έχει προγραμματιστεί η έκδοσή τους;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης

Comments are closed.