To τέλος των δημοσκοπήσεων

danger

Η ανθρωπότητα σε κίνδυνο!

 

Βλέπαμε χθες στον Σκάι (που παρεμπιπτόντως πήρε άριστα στην κάλυψη των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ ενώ τα άλλα ιδιωτικά που σκούζουν για τις άδειες και την πλουραριστική ενημέρωση του ελληνικού λαού περί άλλων τύρβαζαν) την ανάλυση του πιο «πετυχημένου» δημοσκόπου των ΗΠΑ που ανέλυε γιατί η Κλίντον θα κερδίσει άνετα και γιατί αυτό ήταν γνωστό στους ειδικούς και τους δημοσκόπους εδώ και μήνες! Καλά στην Ελλάδα έχουμε εξηγήσει γιατί αποτυγχάνουν, είναι ένας συνδυασμός αδυναμίας και εξυπηρέτησης συμφερόντων, αλλά όπως φαίνεται το φαινόμενο τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι της αδυναμίας είναι πλέον παγκόσμιο.

Πιθανώς και στο εξωτερικό οι εταιρείες να προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη προς μια συγκεκριμένη αρεστή κατά βάση στο κατά τόπους κατεστημένο κατεύθυνση και όπως φαίνεται αποτυγχάνουν. Απέτυχαν στην Αγγλία με το Brexit και τώρα απέτυχαν παταγωδώς στις αμερικανικές εκλογές. Δεν υπήρξε καμία δημοσκόπηση εδώ και ένα χρόνο που να δείχνει πρώτο τον Τραμπ. Κάποιες απλά έδειχναν ότι θα πάρει υψηλό ποσοστό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα απειληθεί η Χίλαρι.

Διαμορφώνεται με τη νίκη του Τραμπ μια εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση παγκοσμίως με την ενδυνάμωση σε κάποιες χώρες και επικράτηση σε άλλες των πιο λαικίστικων, φοβικών και αντικοινωνικών κοινωνικών ρευμάτων, οι εκπρόσωποι των οποίων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα έτοιμοι να αντιπαρατεθούν δυναμικά με εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Οπως είναι επόμενο οι κοινωνίες και οι χώρες που θα νιώσουν ότι απειλούνται από την ανάδειξη των νέων αυτών δυνάμεων που εισέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο ακόμη και αν δεν το είχαν ως επιλογή θα υποχρεωθούν να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν κάτι που σημαίνει αυτόματα ότι «κλεινόμαστε στο καβούκι μας και αναπτύσσουμε άμυνες». Δημιουργείται έτσι ένα αντιδημοκρατικό, συγκρουσιακό περιβάλλον που αρκετοί βλέπουν πλέον να οδηγεί το δυτικό κόσμο, που εδώ και 70 χρόνια λίγο ως πολύ ζούσε σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας, να εισέρχεται σε μια περιδίνηση που δεν θα έχει ειρηνική κατάληξη. Υπάρχει άραγε ελπίδα;

Comments are closed.