Αν τηρήσουν όλες οι πλευρές το γράμμα της συμφωνίας, μπαίνουμε οριστικά σε νέο κεφάλαιο

 

Παππάς

Η ομιλία του Νίκου Παππά στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

«Τα οφέλη της νέας ψηφιακής οικονομίας και της δημιουργικής βιομηχανίας πρέπει να διαχυθούν ισότιμα προς όλους τους πολίτες. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Ζήτημα δίκαιης ανάπτυξης»

Στο 27ο Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας», μίλησε σήμερα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε τους πυλώνες επί των οποίων θα αναπτυχθεί ο σχεδιασμός του νέου Υπουργείου:
1. Υλοποίηση του σχεδίου Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής που προβλέπει δράσεις για την ώθηση του κλάδου των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), με στόχο την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και της απασχόλησης, έναν οδικό χάρτη με ορίζοντα το 2021, που καλείται να αξιοποιήσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, το ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ευνοϊκό για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την αναστροφή του καταστροφικού «brain drain» των τελευταίων ετών, προβλέπονται εστιασμένες δράσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών (ασφάλεια, ψηφιοποίηση διαδικασιών/περιεχομένου, παρουσία και εταιρική προώθηση στο διαδίκτυο, πώληση προϊόντων/υπηρεσιών κ.λπ.), ενώ εντός του 2017 αναμένεται η υλοποίηση του G-Cloud (Government – Cloud) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη σταδιακή μετάπτωση του Δημοσίου σε κεντρικές και κοινόχρηστες υποδομές ΤΠΕ.
2. Ταχεία επικαιροποίηση και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGAPlan), του οδικού χάρτη που προβλέπει έργα άνω των 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δρομολογηθεί σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών, ανοικτής πρόσβασης, σε όλη τη χώρα.

«Τα οφέλη της νέας ψηφιακής οικονομίας και της δημιουργικής βιομηχανίας πρέπει να διαχυθούν ισότιμα προς όλους τους πολίτες. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Ζήτημα δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε: «η πρόσφατη ίδρυση του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν ήταν απαίτηση των δανειστών ή άλλων παραγόντων, αλλά η απτή απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να δοθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ψηφιακή οικονομία και τις νέες τεχνολογίες. Οι ΤΠΕ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να δώσει ώθηση στους υπόλοιπους κλάδους, δρώντας ως καταλυτικός παράγοντας με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα».

Ο Νίκος Παππάς τόνισε την κρισιμότητα της επένδυσης σε δράσεις βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων, στο ψηφιακό σχολείο, δράσεις που εστιάζουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, χαμηλά εισοδήματα κ.λπ.), καθώς και στην άρση των γεωγραφικών αποκλεισμών.

Η αδράνεια των περασμένων ετών έχει συνέπεια η Ελλάδα να κατατάσσεται:
• στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI – Digital Economy and Society Index) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016,
• στην 24η θέση σε σύνολο 26 χωρών της Ευρώπης στην οπτικοακουστική παραγωγή, σημειώνοντας μάλιστα δραματικές πτωτικές τάσεις.
Ταυτόχρονα η χώρα μας παραμένει σημαντικά πίσω από το μέσο όρο της Ε.Ε. στη συνδεσιμότητα, στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας, στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και στη χρήση του διαδικτύου.

Κάθε χρόνο αποφοιτούν 5.000 επιστήμονες από 40 σχολές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, αλλά η αξιοποίηση και επαγγελματική αποκατάστασή τους παραμένουν αβέβαιες.

«Εως τώρα, το μοντέλο λειτουργίας του οπτικοακουστικού κλάδου και των ΤΠΕ χαρακτηρίστηκε από έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, αδυναμία εφαρμογής ενός ρυθμιστικού πλαισίου και κατάτμηση-πολυδιάσπαση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων. Συνέπεια ήταν μια επίπλαστη ανάπτυξη, η οποία έδειξε τα όρια της με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Δικός μας στόχος είναι η ψηφιακή πολιτική και οι σύγχρονες τηλεπικοινωνίες να μετατραπούν, από παράγοντες υστέρησης της χώρας, σε πεδία στα οποία η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε διεθνές επίπεδο», κατέληξε ο Νίκος Παππάς.

Comments are closed.