Γιατί η κυβέρνηση βγάζει στη σέντρα το ΔΝΤ

Αλέξης Τσίπρας

Οι πρωτοβουλίες Τσίπρα

Γράφει ο Πολιτικός

 

Εμφανής είναι πλέον η διάθεση της κυβέρνησης να «εκθέσει» το ΔΝΤ για τη στάση του απέναντι στην ελληνική πλευρά και την επιμονή του να αξιώνει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αντί να πιέζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για την περίοδο μετά το 2018.

Αξιόπιστες πηγές που έχουν απόλυτη γνώση της διαπραγμάτευσης επισημαίνουν ότι στο Eurogroup της Δευτέρας για μία ακόμη φορά ο Πολ Τόμσεν χάιδεψε τα αυτιά της Γερμανίας κι αντί να ζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους που θα συμπαρασύρει και τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω προτίμησε να απαιτεί πρόσθετα μέτρα για τις χρονιές 2019 και 2020 από την ελληνική κυβέρνηση.

Το Μαξίμου ταυτίζει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα με τη «λιτότητα» και τονίζει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχτεί πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα δέκα χρόνια που θα ακολουθήσουν τη λήξη του προγράμματος. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι σε αυτήν τη φάση είναι πλέον σαφές ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του ΔΝΤ το οποίο και θα πρέπει να διασαφηνίσει τι σκέφτεται να κάνει σε σχέση με το ρόλο του στο ελληνικό πρόγραμμα. Το πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώνει στη συμπεριφορά του ΔΝΤ αντιφάσεις και λέει πως εφόσον πραγματικά εννοεί ότι δεν υποστηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας τότε οφείλει αυτήν τη θέση του να την κάνει πράξη.

Γίνεται σαφές πως μετά το Eurogroup ανοίγει ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση  εξασφάλισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το Μαξίμου έχει έναν πρόσθετο λόγο να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να πάρει νέα προληπτικά μέτρα για τις χρονιές μετά το πέρας του τρίτου προγράμματος μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το ΔΝΤ που δεν θέλει να χαλάσει το χατίρι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό που την απασχολεί την «επόμενη ημέρα» του Eurogroup είναι με ποιον τρόπο θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επιπλέον με ποιον τρόπο θα φτάσει ως το τέλος της χρονιάς –ει δυνατόν- στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Μαξίμου προαναγγέλλει πολιτικές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα και νέο γύρο συνομιλιών του με ευρωπαίους ηγέτες εν όψει και του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Όμως δεν είναι βέβαιο ότι η πολιτική διαπραγμάτευση αρκεί απέναντι σ’ έναν Σόιμπλε που ελάχιστα ασχολείται με το εάν θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και ένα ΔΝΤ που καταλήγει διαρκώς στο να πιέζει τον αδύναμο κρίκο, δηλαδή την Ελλάδα.

Comments are closed.