Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Δεκάδες νεκροί – ΒΙΝΤΕΟ
Τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες βρίσκονται πιθανότατα παγιδευμένοι σε ερείπια μετά τον ισχυρό σεισμό στα ανοιχτά της επαρχίας Ατσέχ στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας.

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,5 Ρίχτερ στην Ινδονησία

Ο επικεφαλής της συνοικίας Pidie Jaya, Aiyub Abbas, επιβεβαίωσε τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και πρόσθεσε πως εκατοντάδες άνθρωποι στην περιοχή έχουν τραυματιστεί και δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει.


Οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα οι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, με βαριά μηχανήματα να επιχειρούν να μετατοπίσουν τα συντρίμμια.

Ο επιφανειακός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ χτύπησε βόρεια της μικρής πόλης Reuleuet, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα, την ώρα που πολλοί από τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής ετοιμάζονταν για την πρωινή προσευχή, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο Said Mulyadi, αναπληρωτής επικεφαλής της περιοχής, δήλωσε πως μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και επτά παιδιά, με το τοπικό νοσοκομείο να είναι συγκλονισμένο από τον αριθμό των ατόμων που καταφτάνουν για πρώτες βοήθειες.

«Το νοσοκομείο εδώ δεν μπορούσε να δεχτεί άλλους ασθενείς, έτσι στείλαμε κάποιους στην γειτονική περιοχή» δήλωσε.

Σπιτια και καταστήματα ισοπεδώθηκαν από το σεισμό, με τις φωτογραφίες από τις περισσότερες πληγείσες περιοχές να παρουσιάζουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ο κάτοικος της περιοχής Hasbi Jaya, 37 ετών, είπε πως η οικογένειά του κοιμόταν όταν αντιλήφθηκαν τον ισχυρό σεισμό. «Τρέξαμε αμέσως έξω από το σπίτι, αλλά κατέρρευσε. Τα πάντα, από την οροφή μέχρι και το πάτωμα κατέρρευσαν» δήλωσε.

«Κοίταξα γύρω μου και τα σπίτια των γειτόνων καταστράφηκαν κι αυτά».

Η τοπική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών δήλωσε πως οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων βρίσκονται σε εξέλιξη για να σώσουν όσους είναι παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Οι σεισμολόγοι δήλωσαν πως ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλά μέρη της επαρχίας Ατσέχ, η οποία επλήγη από το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004.

Η Ινδονησία βιώνει συχνά σεισμική δραστηριότητα λόγω της θέσης της στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Ατσέχ βρίσκεται στο βόρειο άκρο του νησιού της Σουμάτρα, το οποίο είναι ιδιαίτερα επιρρεπές σε σεισμούς.

Τον Ιούνιο ένας σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί, καταστρέφοντας δεκάδες κτίρια και τραυματίζοντας οκτώ άτομα.

Ένας τεράστιος υποθαλάσσιος σεισμός στον Ινδικό Ωκεανό το 2004, προκάλεσε ρτσουνάμι που έπληξε την περιοχή του Ατσέχ. Το τσουνάμι σκότωσε περισσότερους από 170.000 ανθρώπους στην Ινδονησία και δεκάδες χιλιάδες σε άλλες χώρες γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Πηγή ethnos.gr

Comments are closed.