Στα χέρια του Άσαντ το αιματοβαμμένο Χαλέπι

Στα χέρια του Άσαντ το αιματοβαμμένο Χαλέπι

Αγωνία για τους αμάχους
Με την επικράτηση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ -τη μεγαλύτερη νίκη σε σχεδόν έξι χρόνια εμφυλίου πολέμου- και της στρατιωτικής του συμμαχίας του με τη Ρωσία και το Ιράν λήγει η μάχη για το Χαλέπι, σκηνικό της χειρότερης ανθρωπιστικής τραγωδίας του 21ου αιώνα.

Έπειτα από μήνες αποκλεισμού και ανηλεών βομβαρδισμών οι αντάρτες αναμένεται να αρχίσουν να αποσύρονται από το ανατολικό Χαλέπι τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας με τη μεσολάβηση Ρωσίας και Τουρκίας.

Δικλείδες ασφαλείας ζητούνται την ίδια στιγμή από τον ΟΗΕ και τη Δύση για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού εν μέσω αναφορών για μαζικές εκτελέσεις αμάχων σε ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου που ανακατελήφθησαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Η Τουρκία την ίδια στιγμή ανακοίνωσε πως στήνει καταυλισμό για τη στέγαση 80.000 προσφύγων που θα εγκαταλείψουν το Χαλέπι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ.

Ο τερματισμός της στρατιωτικής επιχείρησης και η ανάκτηση του ελέγχου του ανατολικού Χαλεπίου από το καθεστώς Άσαντ ανακοινώθηκε διά στόματος του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία που προβλέπει ότι οι αντάρτες θα εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, και ότι οι άμαχοι θα προστατευθούν -αποκρούοντας τόσο τις καταγγελίες του ΟΗΕ, όσο και χωρών της Δύσης για ωμότητες από τα κυβερνητικά στρατεύματα και θανάτους αμάχων.

Η διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών, που μπορούν να φέρουν ελαφρύ οπλισμό, και ορισμένων αμάχων αναμένεται να ξεκινήσει στις 6.00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος). Το βράδυ της Τρίτης δημοσιογράφος του Reuters μετέδωσε πως ο ήχος των βομβαρδισμών είχε διακοπεί για περισσότερο από μία ώρα αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία εκεχειρίας.

Οι αντάρτες θα κατευθυνθούν σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ.

Η παράδοση ή η αποχώρηση των ανταρτών από το Χαλέπι θεωρείται πως αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική νίκη των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται σχεδόν εδώ και έξι χρόνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι η λήξη του πολέμου είναι κοντά -οι αντάρτες διατηρούν ακόμη το προπύργιό τους στο Ιντλίμπ στα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στα ανατολικά και εντός της εβδομάδας ανακατέλαβαν την Παλμύρα.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας για την απόσυρση των ανταρτών ήλθε λίγες ώρες αφότου τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν σήμερα ότι έχουν πληροφορίες κατά τις οποίες Σύροι στρατιώτες και Ιρανοί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό τους εκτέλεσαν με συνοπτικές διαδικασίες 82 αμάχους σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου που ανακατέλαβαν.

«Από την πολιορκία πέρασαν στη σφαγή» κατήγγειλε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μάθιου Ράικροφτ μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση, τη Ρωσία και το Ιράν να αφήσει τους άμαχους να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι. «Δόθηκαν άφθονες έγκαιρες προειδοποιήσεις σε αυτό το Συμβούλιο όσον αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι», ανέφερε ο Μπαν. «Εγκαταλείψαμε όλοι συλλογικά τον λαό της Συρίας […] Η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει τόσο εύκολα», είπε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν επέμεινε από την πλευρά τους, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, πως το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό δεν έχει διαπιστώσει καμιά διάπραξη «παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Ο συριακός στρατός διαψεύδει ότι έχουν υπάρξει εκτελέσεις και βασανισμοί προσώπων που έχουν αιχμαλωτίσει οι δυνάμεις του.

Η πρεσβευτής ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ επέμεινε στο ότι η κυβέρνηση της Συρίας, η Ρωσία και το Ιράν ευθύνονται για τις ωμότητες στο Χαλέπι.

«Απορρίπτοντας τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την απομάκρυνση [των αμάχων στο ανατολικό Χαλέπι] στέλνετε το μήνυμα στους παραστρατιωτικούς οι οποίοι σφαγιάζουν αθώους να συνεχίσουν αυτό που κάνουν» είπε χαρακτηριστικά η Πάουερ.

«Το Χαλέπι θα προστεθεί στα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας που ορίζουν το κακό στις μέρες μας, που βαραίνουν τη συνείδησή μας δεκαετίες αργότερα -τη Χαλάμπτζα, τη Ρουάντα, τη Σρεμπρένιτσα» υπογράμμισε.

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πως ο ΟΗΕ θέλει να επιτραπεί σε στελέχη του να είναι παρόντα όταν απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι. Κατά τον ίδιο, στο ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης παρέμεναν 50.000 άμαχοι και περίπου 1.500 μαχητές, το 30% εκ των οποίων πιστεύεται ότι ανήκει στο Μέτωπο αλ-Νούσρα.
Πηγή in.gr

Comments are closed.