Τα δύο unfair του Χιώτη στον Ψυχάρη

Χιώτης - Ψυχάρης

Αρνητικές κριτικές για το ρεπορτάζ του πρώην διευθυντή του ΔΟΛ – Και η περίπτωση Ζενάκου  

Ανεξάρτητα με το αν τα όσα περιγράφει στο ρεπορτάζ του ο Βασίλης Χιώτης στο Πρώτο Θέμα για τα έργα και τις ημέρες του Σταύρου Ψυχάρη στο τιμόνι του ΔΟΛ είναι αληθή (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αληθή) η απόφαση του πρώην διευθυντικού στελέχους του ΔΟΛ και εκ των αγαπημένων παιδιών του Ψυχάρη να γράψει αυτό το κομμάτι έχει δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις όχι μόνο στη Μιχαλακοπούλου, κάτι που θα ήταν φυσικά αναμενόμενο, αλλά γενικότερα στη δημοσιογραφική (και όχι μόνο) πιάτσα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Εφημερίδα των Συντακτών αφιέρωσε μια ολόκληρη σελίδα για να ασκήσει κριτική στον Βασίλη Χιώτη και τον τρόπο που προσέγγισε την κρίση στον ΔΟΛ. Στα  πηγαδάκια πάντως στο τρίγωνο της πολιτικοδημοσιογραφικής διαπλοκής (Σύνταγμα, Κολωνάκι, Χίλτον) εκείνο που οι περισσότεροι λένε είναι ότι ο Χιώτης έκανε δύο unfair.

To πρώτο ότι περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις διαπραγματεύσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια με επιχειρηματίες ο Ψυχάρης αναφέροντας ακόμη και τους απαξιωτικούς για τον Ψυχάρη χαρακτηρισμούς που έκαναν οι επιχειρηματίες όταν ολοκληρώνονταν οι συζητήσεις. Οπως λένε όσοι ασκούν κριτική στον Χιώτη λόγω της θέσης του και της σχέσης του με τον Ψυχάρη είχε άμεση γνώση και εμπλοκή σε αυτές τις συζητήσεις οπότε το να τις δημοσιοποιεί και μάλιστα περιγράφοντας τις με μελανά γράμματα χτυπάει πολύ άσχημα. Το δεύτερο unfair έχει να κάνει με τις αναφορές του Χιώτη στις συζητήσεις που έχει ο Ψυχάρης με φίλους του στην Αθηναϊκή Λέσχη. Ο Χιώτης έχει και σε αυτή την περίπτωση άμεση γνώση αυτών των συζητήσεων αφού είναι μέλος της Λέσχης. Οσοι μιλάνε για unfair αναφέρουν ότι έγινε μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης με τις ευλογίες και την προσωπική εγγύηση του Ψυχάρη και καλό θα ήταν να μην κάνει αυτές τις αναφορές, αφού αν δεν ήταν ο Ψυχάρης ο Χιώτης δεν θα περνούσε ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο της Λέσχης.

Αλλοι πάντως επισημαίνουν ότι αυτό καθέ αυτό το γεγονός ότι δηλαδή ο Χιώτης βγαίνει και γράφει σεντόνια κατά του Ψυχάρη δείχνει τη δραματική πτώση του εκδότη. Αν ο Ψυχάρης είχε ακόμη έστω και λίγες εφεδρείες πίσω του θα ήταν απίθανο αν όχι αδύνατον να αποφασίσει ο Χιώτης και αρκετοί άλλοι τον τελευταίο καιρό να βγουν στο ξέφωτο φόρα παρτίδα και να τον πυροβολούν.

ΥΓ: Για το τέλος μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Πριν από λίγα χρόνια ο Αυγουστίνος Ζενάκος (υιός του επί πολλές δεκαετίες δημοσιογράφου και στη συνέχεια διευθυντικού στελέχους του ΔΟΛ Λεωνίδα Ζενάκου) παραιτήθηκε από το ΒΗΜΑ στο οποίο εργαζόταν μετά τις σπουδές του στο Λονδίνο και πήγε στο περιοδικό Unfollow. Σε ένα από τα πρώτα του άρθρα εκεί έγραψε ένα εκτενές κομμάτι για την ιστορία του ΔΟΛ περιγράφοντας με μελανά χρώματα τόσο την κατάσταση εκεί, αλλά και τους Χρ.Λαμπράκη και Στ.Ψυχάρη. Ο Βασίλης Χιώτης κυκλοφορούσε τότε στους διαδρόμους της Μιχαλακοπούλου εκνευρισμένος για αυτό που συνέβη και πήρε πάνω του την πρωτοβουλία να απαντήσει υπογράφοντας ένα πολύ επιθετικό και επιτιμητικό σχόλιο για τον νεαρό Ζενάκο στη λογική τού «ουδείς πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος». Τι να πει κανείς; Κάνει κάτι κύκλους η ζωή βρε αδερφέ…

Comments are closed.